CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thực hành về dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại bệnh viện đa khoa Đông Anh, Hà Nội năm 2020
5 lượt xem
chia sẻ
Thực hành dinh dưỡng có vai trò quan trọng trong điều trị và phòng ngừa biến chứng bệnh đái tháo đường (ĐTĐ). Mục tiêu: Mô tả thực hành về dinh dưỡng và tìm hiểu một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ type 2. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 440 người bệnh ngoại trú mắc ĐTĐ type 2 tại bệnh viện đa khoa Đông Anh–sử...
Tóm tắt tiếng Việt: Thực hành dinh dưỡng có vai trò quan trọng trong điều trị và phòng ngừa biến chứng bệnh đái tháo đường (ĐTĐ). Mục tiêu: Mô tả thực hành về dinh dưỡng và tìm hiểu một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ type 2. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 440 người bệnh ngoại trú mắc ĐTĐ type 2 tại bệnh viện đa khoa Đông Anh–sử dụng phương pháp phỏng vấn bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Tỷ lệ thực hành tốt về dinh dưỡng của người bệnh là 37%. Người bệnh có trình độ từ cấp 3 trở lên có tỷ lệ thực hành tốt là 78,5% trong khi người bệnh có trình độ cấp 2 trở xuống là 18%. Tỷ lệ này ở đối tượng đã kết hôn so với đối tượng có tình trạng hôn nhân khác là 38,8% và 27,4%; ở người bệnh có thể trạng gầy–bình thường so với nhóm thừa cân–béo phì: 39,2 và 22,1%. Tỷ lệ này ở người bệnh được truyền thông về dinh dưỡng so với nhóm chưa từng nghe truyền thông là 41,7% và 23,1%. Kết luận: Thực hành tốt về dinh dưỡng của người bệnh ĐTĐ type 2 còn thấp, có mối liên quan giữa thực hành dinh dưỡng với trình độ học vấn, tình trạng hôn nhân, yếu tố truyền thông.
English summary: Nutrition practices play an important role in treatment and prevention of complications of diabetes mellitus. Objective: To describe nutritional practices and some related factors of patients with type 2 diabetes mellitus. Method: Cross-sectional descriptive study was conducted on 440 outpatients with type 2 diabetes mellitus in Dong Anh general hospital, Hanoi - using pre-designed questionnaire interview method. Results: The prevalence of good nutritional practices of patients accounted for 37%. Patients with the educational level of high school or higher had a good practice prevalence of 78.5%, while that of patients with secondary educational level or lower was 18%. The prevalence of married people compared to those with other marital status was 38.8% and 27.4%, respectively; those of subjects with underweight or normal nutritional status compared to overweight or obese were 39.2% and 22.1%. The prevalence of patients who have been informed about nutrition compared to those who have never heard about it were 41.7% and 23.1%. Conclusion: Good nutrition practices of patients with type 2 diabetes mellitus still account for a low percentage, there is a relationship between nutritional practice with the education level, marital status, communication factors.
English summary: Nutrition practices play an important role in treatment and prevention of complications of diabetes mellitus. Objective: To describe nutritional practices and some related factors of patients with type 2 diabetes mellitus. Method: Cross-sectional descriptive study was conducted on 440 outpatients with type 2 diabetes mellitus in Dong Anh general hospital, Hanoi - using pre-designed questionnaire interview method. Results: The prevalence of good nutritional practices of patients accounted for 37%. Patients with the educational level of high school or higher had a good practice prevalence of 78.5%, while that of patients with secondary educational level or lower was 18%. The prevalence of married people compared to those with other marital status was 38.8% and 27.4%, respectively; those of subjects with underweight or normal nutritional status compared to overweight or obese were 39.2% and 22.1%. The prevalence of patients who have been informed about nutrition compared to those who have never heard about it were 41.7% and 23.1%. Conclusion: Good nutrition practices of patients with type 2 diabetes mellitus still account for a low percentage, there is a relationship between nutritional practice with the education level, marital status, communication factors.