Thực hành về dinh dưỡng và một số yếu tố liên quan của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị ngoại trú tại bệnh viện đa khoa Đông Anh, Hà Nội năm 2020
Thực hành dinh dưỡng có vai trò quan trọng trong điều trị và phòng ngừa biến chứng bệnh đái tháo đường (ĐTĐ). Mục tiêu: Mô tả thực hành về dinh dưỡng và tìm hiểu một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ type 2. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 440 người bệnh ngoại trú mắc ĐTĐ type 2 tại bệnh viện đa khoa Đông Anh–sử...
Tóm tắt tiếng Việt: Thực hành dinh dưỡng có vai trò quan trọng trong điều trị và phòng ngừa biến chứng bệnh đái tháo đường (ĐTĐ). Mục tiêu: Mô tả thực hành về dinh dưỡng và tìm hiểu một số yếu tố liên quan của người bệnh ĐTĐ type 2. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả cắt ngang được tiến hành trên 440 người bệnh ngoại trú mắc ĐTĐ type 2 tại bệnh viện đa khoa Đông Anh–sử dụng phương pháp phỏng vấn bằng bộ câu hỏi thiết kế sẵn. Kết quả: Tỷ lệ thực hành tốt về dinh dưỡng của người bệnh là 37%. Người bệnh có trình độ từ cấp 3 trở lên có tỷ lệ thực hành tốt là 78,5% trong khi người bệnh có trình độ cấp 2 trở xuống là 18%. Tỷ lệ này ở đối tượng đã kết hôn so với đối tượng có tình trạng hôn nhân khác là 38,8% và 27,4%; ở người bệnh có thể trạng gầy–bình thường so với nhóm thừa cân–béo phì: 39,2 và 22,1%. Tỷ lệ này ở người bệnh được truyền thông về dinh dưỡng so với nhóm chưa từng nghe truyền thông là 41,7% và 23,1%. Kết luận: Thực hành tốt về dinh dưỡng của người bệnh ĐTĐ type 2 còn thấp, có mối liên quan giữa thực hành dinh dưỡng với trình độ học vấn, tình trạng hôn nhân, yếu tố truyền thông.
English summary: Nutrition practices play an important role in treatment and prevention of complications of diabetes mellitus. Objective: To describe nutritional practices and some related factors of patients with type 2 diabetes mellitus. Method: Cross-sectional descriptive study was conducted on 440 outpatients with type 2 diabetes mellitus in Dong Anh general hospital, Hanoi - using pre-designed questionnaire interview method. Results: The prevalence of good nutritional practices of patients accounted for 37%. Patients with the educational level of high school or higher had a good practice prevalence of 78.5%, while that of patients with secondary educational level or lower was 18%. The prevalence of married people compared to those with other marital status was 38.8% and 27.4%, respectively; those of subjects with underweight or normal nutritional status compared to overweight or obese were 39.2% and 22.1%. The prevalence of patients who have been informed about nutrition compared to those who have never heard about it were 41.7% and 23.1%. Conclusion: Good nutrition practices of patients with type 2 diabetes mellitus still account for a low percentage, there is a relationship between nutritional practice with the education level, marital status, communication factors.
English summary: Nutrition practices play an important role in treatment and prevention of complications of diabetes mellitus. Objective: To describe nutritional practices and some related factors of patients with type 2 diabetes mellitus. Method: Cross-sectional descriptive study was conducted on 440 outpatients with type 2 diabetes mellitus in Dong Anh general hospital, Hanoi - using pre-designed questionnaire interview method. Results: The prevalence of good nutritional practices of patients accounted for 37%. Patients with the educational level of high school or higher had a good practice prevalence of 78.5%, while that of patients with secondary educational level or lower was 18%. The prevalence of married people compared to those with other marital status was 38.8% and 27.4%, respectively; those of subjects with underweight or normal nutritional status compared to overweight or obese were 39.2% and 22.1%. The prevalence of patients who have been informed about nutrition compared to those who have never heard about it were 41.7% and 23.1%. Conclusion: Good nutrition practices of patients with type 2 diabetes mellitus still account for a low percentage, there is a relationship between nutritional practice with the education level, marital status, communication factors.