CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Kết quả khảo sát hàm lượng đường, muối, chất béo trong thực phẩm chế biến và đồ uống không cồn
6 lượt xem
chia sẻ
Ăn nhiều thực phẩm, đồ uống chế biến sẵn có chứa nhiều đường, muối, chất béo góp phần làm gia tăng tỷ lệ các bệnh không lây nhiễm liên quan đến dinh dưỡng như đái tháo đường, tăng huyết áp, các bệnh tim mạch, thừa cân, béo phì. Hàm lượng đường, muối, chất béo trong thực phẩm chế biến và đồ uống không cồn có ảnh hưởng đến chất lượng khẩu phần của...
Tóm tắt tiếng Việt: Ăn nhiều thực phẩm, đồ uống chế biến sẵn có chứa nhiều đường, muối, chất béo góp phần làm gia tăng tỷ lệ các bệnh không lây nhiễm liên quan đến dinh dưỡng như đái tháo đường, tăng huyết áp, các bệnh tim mạch, thừa cân, béo phì. Hàm lượng đường, muối, chất béo trong thực phẩm chế biến và đồ uống không cồn có ảnh hưởng đến chất lượng khẩu phần của người dân. Mục tiêu: Phân tích hàm lượng đường, muối, chất béo của một số thực phẩm qua chế biến và đồ uống không cồn phổ biến chưa được ghi thông tin dinh dưỡng trên nhãn thực phẩm được bày bán ở một số siêu thị và cửa hàng bán lẻ. Phương pháp: Xét nghiệm mẫu thực phẩm. Kết quả: Hàm lượng đường trong các mẫu đồ uống có giá trị từ 3,11 đến 11,59 g đường/100 ml, mẫu có hàm lượng đường cao nhất chiếm tới 23,2% nhu cầu hàng ngày. Hàm lượng muối trong các thực phẩm có giá trị từ 0,12 - 4 g/100g. Hàm lượng chất béo trong các mẫu thực phẩm từ 0,08 - 43,8 g/100g. Hàm lượng muối, chất béo trong 100 g thực phẩm trong mẫu cao nhất chiếm tới 80,0% và 79,6% tương ứng so nhu cầu hàng ngày
English summary: The consumption of processed foods that were high in sugar, sodium and fat could contribute to the increase in the rate of nutritional-related non-communicable diseases such as diabetes, hypertension, cardiovascular diseases, overweight, and obesity. The content of sugar, salt and fat in processed foods and non-alcoholic beverages affects the quality of people's diet. Objective: To analyze the sugar, salt, and fat content of common processed foods and non-alcoholic beverages without nutritional information on food labels sold at supermarkets and retail stores. Methods: Testing food samples. Results: Sugar content in beverage samples ranged from 3.11g to 11.59 g/100 ml, in which the highest sugar content among these samples was accounted for 23.2% of daily requirement. Salt content in foods ranged from 0.12g - 4g/100g. The sample with the highest salt was accounted for 80.0% of the daily requirement. Fat content in food samples ranged from 0.08g to 43.8 g/100g, the sample with the highest fat content in 100 g of the food was accounted for 79.6% of the daily requirement.
English summary: The consumption of processed foods that were high in sugar, sodium and fat could contribute to the increase in the rate of nutritional-related non-communicable diseases such as diabetes, hypertension, cardiovascular diseases, overweight, and obesity. The content of sugar, salt and fat in processed foods and non-alcoholic beverages affects the quality of people's diet. Objective: To analyze the sugar, salt, and fat content of common processed foods and non-alcoholic beverages without nutritional information on food labels sold at supermarkets and retail stores. Methods: Testing food samples. Results: Sugar content in beverage samples ranged from 3.11g to 11.59 g/100 ml, in which the highest sugar content among these samples was accounted for 23.2% of daily requirement. Salt content in foods ranged from 0.12g - 4g/100g. The sample with the highest salt was accounted for 80.0% of the daily requirement. Fat content in food samples ranged from 0.08g to 43.8 g/100g, the sample with the highest fat content in 100 g of the food was accounted for 79.6% of the daily requirement.