CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thực trạng kiến thức của nhân viên căng tin trường học về dinh dưỡng và thực phẩm năm 2018
6 lượt xem
chia sẻ
Kiến thức dinh dưỡng của nhân viên căng tin trường học là quan trọng trong quyết định lựa chọn thực phẩm và cách chế biến món ăn cho học sinh. Mục tiêu: Đánh giá thực trạng kiến thức dinh dưỡng và lựa chọn thực phẩm của nhân viên căng tin trường học. Phương pháp: mô tả cắt ngang trên 48 nhân viên căng tin của 48 trường học có căng tin tại Hồ Chí...
Tóm tắt tiếng Việt: Kiến thức dinh dưỡng của nhân viên căng tin trường học là quan trọng trong quyết định lựa chọn thực phẩm và cách chế biến món ăn cho học sinh. Mục tiêu: Đánh giá thực trạng kiến thức dinh dưỡng và lựa chọn thực phẩm của nhân viên căng tin trường học. Phương pháp: mô tả cắt ngang trên 48 nhân viên căng tin của 48 trường học có căng tin tại Hồ Chí Minh, Hà Nội, Đà Nẵng, Lâm Đồng. Kết quả: 18,7% nhân viên căng tin chưa được tập huấn về dinh dưỡng; xếp loại Không đạt về kiến thức dinh dưỡng là 35,4%; không biết thực phẩm nhiều muối, nhiều đường, nhiều chất béo là thực phẩm không lành mạnh chiếm 33,3%; 20,8% và 18,7% tương ứng; 4,2% cho rằng rau trái cây là thực phẩm không lành mạnh; 20,8% - 33,3% không biết cách chế biến thức ăn lành mạnh là hấp và luộc. Kết luận: Kiến thức về dinh dưỡng và lựa chọn thực phẩm của nhân viên căng tin trường học chưa cao. Cần đẩy mạnh hơn nữa hoạt động tập huấn và truyền thông giáo dục dinh dưỡng và thực phẩm lành mạnh.
English summary: Knowledge of school canteen staffs on nutrition plays an important role in the decision to choose and prepare healthier foods for students. Objective: To assess the status of knowledge on nutrition and food of school canteen staffs. Methods: A cross-sectional descriptive research was conducted in 48 schools at all levels in Ho Chi Minh City, Ha Noi, Lam Dong and Da Nang City. Results: there were 18.7% of the canteen staffs who had not been trained on nutrition; 10.4% of these staffs had never heard of knowledge on proper nutrition; The percentage of canteen managers classified as “Failure to have proper nutritional knowledge” was 35.4%; the proportion of canteen staffs who did not know that foods high in salt, sugar and fat unhealthy foods was 33.3%; 20.8% and 18.7%, respectively; 4.2% of staffs said that fruits and vegetables were unhealthy foods; 20.8% - 33.3% of staffs did not know that steaming and boiling was methods to prepare healthy foods. Knowledge of proper nutrition and healthy food selection of school canteen staff was not as good. Training and communication activities on appropriate nutrition for school canteen staffs should be promoted.
English summary: Knowledge of school canteen staffs on nutrition plays an important role in the decision to choose and prepare healthier foods for students. Objective: To assess the status of knowledge on nutrition and food of school canteen staffs. Methods: A cross-sectional descriptive research was conducted in 48 schools at all levels in Ho Chi Minh City, Ha Noi, Lam Dong and Da Nang City. Results: there were 18.7% of the canteen staffs who had not been trained on nutrition; 10.4% of these staffs had never heard of knowledge on proper nutrition; The percentage of canteen managers classified as “Failure to have proper nutritional knowledge” was 35.4%; the proportion of canteen staffs who did not know that foods high in salt, sugar and fat unhealthy foods was 33.3%; 20.8% and 18.7%, respectively; 4.2% of staffs said that fruits and vegetables were unhealthy foods; 20.8% - 33.3% of staffs did not know that steaming and boiling was methods to prepare healthy foods. Knowledge of proper nutrition and healthy food selection of school canteen staff was not as good. Training and communication activities on appropriate nutrition for school canteen staffs should be promoted.