Thay đổi nồng độ insulin máu sau khi uống glucose và ăn bánh Trung thu sử dụng đường isomalt ở người trưởng thành
Nghiên
cứu được tiến hành trên 10 người bình thường khoẻ mạnh tuổi từ 20 đến
34. Những đối tượng này được uống glucose và ăn bánh trung thu có sử
dụng đường isomalt cách nhau 1 tuần. Kết quả cho thấy: Nồng độ insulin
máu sau khi ăn bánh có isomalt thấp hơn rõ rệt so với sau khi uống
glucose ở 45 và 60 phút (38.83±28.9 và 63.1±31.9 mU/l với p<0.01...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu được tiến hành trên 10 người bình thường khoẻ mạnh tuổi từ 20 đến
34. Những đối tượng này được uống glucose và ăn bánh trung thu có sử
dụng đường isomalt cách nhau 1 tuần. Kết quả cho thấy: Nồng độ insulin
máu sau khi ăn bánh có isomalt thấp hơn rõ rệt so với sau khi uống
glucose ở 45 và 60 phút (38.83±28.9 và 63.1±31.9 mU/l với p<0.01 và
p<0.05). Độ chênh lệch nồng độ insulin máu trước sau khi ăn bánh có
isomalt thấp hơn rõ rệt so với trước sau khi uống glucose ở 45 và 60
phút (34.03±25.7 và 58.6 ± 30.90 mU/l với p<0.005 và p<0.05). Diện
tích tăng lên dưới đường cong (IAUC) insulin máu sau khi ăn bánh có
isomalt thấp hơn rõ rệt sau khi uống glucose ở các thời điểm 45, 60 và
90 phút cũng như sau toàn bộ thực nghiệm 120 phút (528.1 ± 340.6 với
785.9 ± 465.6; 503.1 ± 340.6 với 890.7 ± 465,6; 982.6 +655.9 với 1423.5 ±
738.2 và 3410.3 ± 2112.1 với 4479.8 ± 2104.8 mU.minut/l với p<0.05;
p<0.001 và p<0.05). Kết luận: Bánh trung thu sử dụng isomalt không
gây tăng bài tiết insulin nhiều như glucose và phù hợp với chỉ số đường
huyết thấp của sản phẩm.
English summary: This study was
carried out on healthy adults aged from 20 to 34. Two experiments:
drinking glucose and eating moon cakes containing isomalt were taken by
these subjects and at least one week apart. The results showed that: The
level of serum insulin after eating the moon cakes with isomalt was significantly lower than after drinking glucose at 45 and 60 minutes after taking the products (38.83±28.92 and 63.1±31.97mU/l respectively; p<0.01 and p<0.05). The difference in serum insulin level of after-before eating the moon cakes with isomalt was significantly lower than that of drinking glucose at 45 and 60 minutes after taking the products (34.03 ± 25.74 and 58.62 ± 30.90mU/l respectively;
p< 0.005 and p< 0.05). Serum insulin IAUCs of eating the moon
cakes were significantly lower than drinking glucose at 45, 60 and 90
minutes as well as after 120 minutes of taking the products (528.1 ±
340.6 vs. 785.9 ± 465.6; 503.1 ± 340.6 vs. 890.7 ± 465.6; 982.6 ± 655.9
vs. 1423.5± 738.2 and 3410.3 ± 2112.1 vs. 4479.8 ± 2104.8 mU.minut/l;
p< 0.05; p<0.001 and p<0.05). Conclusion: The moon cakes
contained isomalt do not raise the insulin excretion as much as glucose
and can be considered as a low GI product.
English summary: This study was
carried out on healthy adults aged from 20 to 34. Two experiments:
drinking glucose and eating moon cakes containing isomalt were taken by
these subjects and at least one week apart. The results showed that: The
level of serum insulin after eating the moon cakes with isomalt was significantly lower than after drinking glucose at 45 and 60 minutes after taking the products (38.83±28.92 and 63.1±31.97mU/l respectively; p<0.01 and p<0.05). The difference in serum insulin level of after-before eating the moon cakes with isomalt was significantly lower than that of drinking glucose at 45 and 60 minutes after taking the products (34.03 ± 25.74 and 58.62 ± 30.90mU/l respectively;
p< 0.005 and p< 0.05). Serum insulin IAUCs of eating the moon
cakes were significantly lower than drinking glucose at 45, 60 and 90
minutes as well as after 120 minutes of taking the products (528.1 ±
340.6 vs. 785.9 ± 465.6; 503.1 ± 340.6 vs. 890.7 ± 465.6; 982.6 ± 655.9
vs. 1423.5± 738.2 and 3410.3 ± 2112.1 vs. 4479.8 ± 2104.8 mU.minut/l;
p< 0.05; p<0.001 and p<0.05). Conclusion: The moon cakes
contained isomalt do not raise the insulin excretion as much as glucose
and can be considered as a low GI product.