CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả bổ sung dầu ăn để tăng cường vitamin A lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ 3-5 tuổi tại xã Tiên Phương, Chương Mỹ, Hà Tây
6 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu nhằm đánh giá hiệu quả của bổ sung dầu ăn có tăng cường vitamin A lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ 3 đến 5 tuổi. Đây là một nghiên cứu thử nghiệm có đối chứng ngẫu nhiên trên 304 trẻ từ 3-5 tuổi được phân bổ ngẫu nhiên vào hai nhóm nghiên cứu. Nhóm can thiệp, bổ sung 5ml dầu ăn có tăng cường VA với hàm lượng 30µg/ml vào các bữa sáng...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu nhằm đánh giá hiệu quả của bổ sung dầu ăn có tăng cường vitamin A lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ 3 đến 5 tuổi. Đây là một nghiên cứu thử nghiệm có đối chứng ngẫu nhiên trên 304 trẻ từ 3-5 tuổi được phân bổ ngẫu nhiên vào hai nhóm nghiên cứu. Nhóm can thiệp, bổ sung 5ml dầu ăn có tăng cường VA với hàm lượng 30µg/ml vào các bữa sáng tại lớp (6 bữa/tuần, trong 6 tháng) nhóm đối chứng bổ sung 5ml dầu ăn nhưng không tăng cường VA. Điều tra ban đầu cho thấy, tình trạng thể lực cũng như tình trạng thiếu máu và thiếu vitamin A của trẻ ở hai nhóm nghiên cứu không có sự khác biệt mang ý nghĩa thống kê (p>0,05). Sau 6 tháng can thiệp, mức tăng chiều cao, cân nặng và Z-Score trung bình của trẻ ở nhóm can thiệp cao hơn một cách có ý nghĩa thống kê so với nhóm chứng (3,2cm - 2,9cm, p<0,05; 1,2kg - 1,0kg, p<0,001). Nồng độ Retinol và Hemoglobin trung bình ở nhóm can thiệp cao hơn có ý nghĩa so với nhóm chứng (0,99µmol/l - 0,94µmol/l, p<0,01; 117,06g/l-114,68g/l, p<0,05). Hàm lượng vitamin A trong dầu ổn định trong suốt 6 tháng tiến hành nghiên cứu. Bổ sung dầu ăn có tăng cường vitamin A thực sự có hiệu quả cải thiện tình trạng dinh dưỡng của trẻ.
English summary: The study is to evaluate the effectiveness of vitamin A fortified cooking oil on nutritional status of  children aged 3-5 years. A double-blind, randomized controlled trial was conducted among 304 children aged 3 to 5 years who were randomly assigned to the experimental and control group. The amount of 150µg vitamin A contained in 5ml cooking oil was consumed by the experimental children 6 days/week for 24 weeks. The others were consumed 5ml cooking oil without vitamin A per day. Anthropometric indices, serum retinol and hemoglobin concentration were assessed at baseline and post intervention. The two groups of children were similar at baseline in all variables (p>0,05). After 6 months of intervention, mean incremental changes in weight, height and Z-score were significantly higher in the fortified group than in the non-fortified group(1.2kg compared with 1.0kg; p<0.001; 3.2cm compared with 2.9cm; p<0.05, respectively). Serum retinol and hemoglobin concentration were significantly higher among the experimental group (0.99µmol/l vs. 0.94µmol/l, p<0.01; 117.06g/l vs. 114.68g/l, p<0.05, respectively). The prevalence of anemia declined. The content of vitamin A contained in cooking oil was stable during 6 months of study. Conclusion: Vitamin A fortified cooking oil truly improved weight, height, serum retinol as well as hemoglobin concentration of children.
English summary: The study is to evaluate the effectiveness of vitamin A fortified cooking oil on nutritional status of  children aged 3-5 years. A double-blind, randomized controlled trial was conducted among 304 children aged 3 to 5 years who were randomly assigned to the experimental and control group. The amount of 150µg vitamin A contained in 5ml cooking oil was consumed by the experimental children 6 days/week for 24 weeks. The others were consumed 5ml cooking oil without vitamin A per day. Anthropometric indices, serum retinol and hemoglobin concentration were assessed at baseline and post intervention. The two groups of children were similar at baseline in all variables (p>0,05). After 6 months of intervention, mean incremental changes in weight, height and Z-score were significantly higher in the fortified group than in the non-fortified group(1.2kg compared with 1.0kg; p<0.001; 3.2cm compared with 2.9cm; p<0.05, respectively). Serum retinol and hemoglobin concentration were significantly higher among the experimental group (0.99µmol/l vs. 0.94µmol/l, p<0.01; 117.06g/l vs. 114.68g/l, p<0.05, respectively). The prevalence of anemia declined. The content of vitamin A contained in cooking oil was stable during 6 months of study. Conclusion: Vitamin A fortified cooking oil truly improved weight, height, serum retinol as well as hemoglobin concentration of children.