Hiệu quả bổ sung dầu ăn để tăng cường vitamin A lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ 3-5 tuổi tại xã Tiên Phương, Chương Mỹ, Hà Tây
Nghiên cứu nhằm đánh giá hiệu quả
của bổ sung dầu ăn có tăng cường vitamin A lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ 3
đến 5 tuổi. Đây là một nghiên cứu thử nghiệm có đối chứng ngẫu nhiên trên 304
trẻ từ 3-5 tuổi được phân bổ ngẫu nhiên vào hai nhóm nghiên cứu. Nhóm can
thiệp, bổ sung 5ml dầu ăn có tăng cường VA với hàm lượng 30µg/ml vào các bữa
sáng...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu nhằm đánh giá hiệu quả
của bổ sung dầu ăn có tăng cường vitamin A lên tình trạng dinh dưỡng của trẻ 3
đến 5 tuổi. Đây là một nghiên cứu thử nghiệm có đối chứng ngẫu nhiên trên 304
trẻ từ 3-5 tuổi được phân bổ ngẫu nhiên vào hai nhóm nghiên cứu. Nhóm can
thiệp, bổ sung 5ml dầu ăn có tăng cường VA với hàm lượng 30µg/ml vào các bữa
sáng tại lớp (6 bữa/tuần, trong 6 tháng) nhóm đối chứng bổ sung 5ml dầu ăn
nhưng không tăng cường VA. Điều tra ban đầu cho thấy, tình trạng thể lực cũng
như tình trạng thiếu máu và thiếu vitamin A của trẻ ở hai nhóm nghiên cứu không
có sự khác biệt mang ý nghĩa thống kê (p>0,05). Sau 6 tháng can thiệp, mức
tăng chiều cao, cân nặng và Z-Score trung bình của trẻ ở nhóm can thiệp cao hơn
một cách có ý nghĩa thống kê so với nhóm chứng (3,2cm - 2,9cm, p<0,05; 1,2kg
- 1,0kg, p<0,001). Nồng độ Retinol và Hemoglobin trung bình ở nhóm can thiệp
cao hơn có ý nghĩa so với nhóm chứng (0,99µmol/l - 0,94µmol/l, p<0,01;
117,06g/l-114,68g/l, p<0,05). Hàm lượng vitamin A trong dầu ổn định trong
suốt 6 tháng tiến hành nghiên cứu. Bổ sung dầu ăn có tăng cường vitamin A thực
sự có hiệu quả cải thiện tình trạng dinh dưỡng của trẻ.
English summary: The study is to
evaluate the
effectiveness of vitamin A fortified cooking oil on nutritional status
of children aged 3-5 years. A double-blind,
randomized controlled trial was conducted among 304 children aged 3 to 5
years
who were randomly assigned to the experimental and control group. The
amount of
150µg vitamin A contained in 5ml cooking oil was consumed by the
experimental
children 6 days/week for 24 weeks. The others were consumed 5ml cooking
oil without
vitamin A per day. Anthropometric indices, serum retinol and hemoglobin concentration were assessed at
baseline and
post intervention. The two groups of children were similar at baseline
in all
variables (p>0,05). After 6 months of intervention, mean incremental
changes
in weight, height and Z-score were significantly higher in the fortified
group
than in the non-fortified group(1.2kg compared with 1.0kg; p<0.001;
3.2cm
compared with 2.9cm; p<0.05, respectively). Serum retinol and
hemoglobin concentration
were significantly higher among the experimental group (0.99µmol/l vs.
0.94µmol/l, p<0.01; 117.06g/l vs. 114.68g/l, p<0.05,
respectively). The
prevalence of anemia declined. The content of vitamin A contained in
cooking
oil was stable during 6 months of study. Conclusion:
Vitamin A fortified
cooking oil truly improved weight, height, serum retinol as well as
hemoglobin
concentration of children.
English summary: The study is to
evaluate the
effectiveness of vitamin A fortified cooking oil on nutritional status
of children aged 3-5 years. A double-blind,
randomized controlled trial was conducted among 304 children aged 3 to 5
years
who were randomly assigned to the experimental and control group. The
amount of
150µg vitamin A contained in 5ml cooking oil was consumed by the
experimental
children 6 days/week for 24 weeks. The others were consumed 5ml cooking
oil without
vitamin A per day. Anthropometric indices, serum retinol and hemoglobin concentration were assessed at
baseline and
post intervention. The two groups of children were similar at baseline
in all
variables (p>0,05). After 6 months of intervention, mean incremental
changes
in weight, height and Z-score were significantly higher in the fortified
group
than in the non-fortified group(1.2kg compared with 1.0kg; p<0.001;
3.2cm
compared with 2.9cm; p<0.05, respectively). Serum retinol and
hemoglobin concentration
were significantly higher among the experimental group (0.99µmol/l vs.
0.94µmol/l, p<0.01; 117.06g/l vs. 114.68g/l, p<0.05,
respectively). The
prevalence of anemia declined. The content of vitamin A contained in
cooking
oil was stable during 6 months of study. Conclusion:
Vitamin A fortified
cooking oil truly improved weight, height, serum retinol as well as
hemoglobin
concentration of children.