Tình trạng rối loạn dinh dưỡng lipid và một số yếu tố liên quan ở người từ 25-74 tuổi tại nội thành Hà Nội năm 2008
Nghiên cứu trên 599 đối tượng gồm 295 nam và 304 nữ tuổi từ 25-74 tuổi
tại 4 quận nội thành của Hà Nội nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng, các chỉ số
lipid máu và xác định một số yếu tố liên quan đến tình trạng rối loạn lipid.
Các thông tin về trình độ văn hóa, thói quen sinh hoạt, ăn uống được thu thập
bằng bộ câu hỏi. Thu thập các chỉ tiêu nhân...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu trên 599 đối tượng gồm 295 nam và 304 nữ tuổi từ 25-74 tuổi
tại 4 quận nội thành của Hà Nội nhằm xác định tình trạng dinh dưỡng, các chỉ số
lipid máu và xác định một số yếu tố liên quan đến tình trạng rối loạn lipid.
Các thông tin về trình độ văn hóa, thói quen sinh hoạt, ăn uống được thu thập
bằng bộ câu hỏi. Thu thập các chỉ tiêu nhân trắc và xét nghiệm máu để xác định
các chỉ tiêu sinh hóa. Kết quả là 41,6% đối tượng có BMI > 23. Tỷ lệ đối tượng bị
rối loạn ít nhất một thành phần lipid máu là 59,8%, tỷ lệ tăng cholesterol đơn thuần chiếm
47,2%, tỷ lệ tăng triglycerid là 38,4%, tỷ lệ tăng phối hợp cholesterol và
triglyrid là 25,9%. Tỷ lệ mắc hội chứng
chuyển hóa (HCCH) theo tiêu chuẩn NCEP-ATPIII là 21,9%. Có mối
liên quan giữa tình trạng rối loạn lipid máu với vòng eo/vòng mông (VE/VM) cao, thừa cân béo phì (TC-BP), tiêu thụ thức ăn động vật, dầu mỡ.
English summary: The study among 599
people including 295 men and 304 women
from 24 to 74 years old at 4 old urban districts of Hanoi aimed to identify nutritional
conditions, blood lipid indices and some factors associated with lipid
disorder. The information on education levels, daily activities, and
eating and
drinking habits was collected by a questionnaire. Anthropometric
indices and blood analysis
results were also collected. There were 41.6% of the people having
overweight -
obesity. The percentage of people having blood lipid disorder was
59.8%; the
rate of purely high cholesterol level in blood made up 47.2%, the rate
of high
level of blood triglyceride was 38.4% and the rate of combining high
cholesterol and high triglyceride in blood was 25.9%. The rate of people
suffering from metabolic syndrome in accordance with the standard of
NCEP-ATPIII was 21.9%. The relationships between blood lipid disorder
and high
VE/VM, overweight - obesity, as well as the intake of animal source, fat
and
oil foods were found.
English summary: The study among 599
people including 295 men and 304 women
from 24 to 74 years old at 4 old urban districts of Hanoi aimed to identify nutritional
conditions, blood lipid indices and some factors associated with lipid
disorder. The information on education levels, daily activities, and
eating and
drinking habits was collected by a questionnaire. Anthropometric
indices and blood analysis
results were also collected. There were 41.6% of the people having
overweight -
obesity. The percentage of people having blood lipid disorder was
59.8%; the
rate of purely high cholesterol level in blood made up 47.2%, the rate
of high
level of blood triglyceride was 38.4% and the rate of combining high
cholesterol and high triglyceride in blood was 25.9%. The rate of people
suffering from metabolic syndrome in accordance with the standard of
NCEP-ATPIII was 21.9%. The relationships between blood lipid disorder
and high
VE/VM, overweight - obesity, as well as the intake of animal source, fat
and
oil foods were found.