CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thành phần dinh dưỡng chính và các acid béo cần thiết trong khẩu phần của người trưởng thành Việt Nam
6 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu được tiến hành từ năm 2008 đến năm 2009 tại Viện Dinh dưỡng. Muc tiêu: Xác định hàm lượng protein, lipid, glucid, cellulose và các acid béo cần thiết trong khẩu phần của người trưởng thành tại 4 vùng sinh thái khác nhau ở Việt Nam. Phương pháp: Phân tích thành phần dinh dưỡng của trên 120 mẫu khẩu phần thu thập tại gia đình trong phòng...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu được tiến hành từ năm 2008 đến năm 2009 tại Viện Dinh dưỡng. Muc tiêu: Xác định hàm lượng protein, lipid, glucid, cellulose và các acid béo cần thiết trong khẩu phần của người trưởng thành tại 4 vùng sinh thái khác nhau ở Việt Nam. Phương pháp: Phân tích thành phần dinh dưỡng của trên 120 mẫu khẩu phần thu thập tại gia đình trong phòng thí nghiệm khoa Thực phẩm – Vệ sinh an toàn thực phẩm. Kết quả: Khẩu phần ở vùng thành phố có hàm lượng protein, glucid, lipid và các chất xơ cao nhất, cung cấp năng lượng khẩu phần trung bình là 2129,1 Kcal đạt 92,6% so với nhu cầu khuyến nghị cho người Việt Nam. Trong khi đó khẩu phần ở vùng duyên hải lại có hàm lượng lipid, protein và chất xơ thấp nhất, còn năng lượng khẩu phần ở vùng miền núi, đồng bằng và duyên hải cũng chỉ đạt mức từ 56,2% đến 68,1% so với nhu cầu khuyến nghị. Hàm lượng các acid béo bão hòa, acid béo không bão hòa Omega-3 và Omega-6 cao nhất ở khẩu phần của người trưởng thành ở vùng thành phố và thấp nhất trong khẩu phần vùng duyên hải. Tuy nhiên, khẩu phần vùng duyên hải có tỷ lệ acid béo Omega-3/ lipid tổng số cao nhất, còn tỷ lệ acid béo Omega-6/Omega-3 lại thấp nhất. Kết quả phân tích các acid béo cần thiết trong khẩu phần của nghiên cứu này đã cho thấy chất lượng lipid trong khẩu phần người trưởng thành ở vùng duyên hải là tốt và có lợi cho sức khỏe nhất.
English summary: The study was conducted from 2008 to 2009 at the National Institute of Nutrition (NIN) in Hanoi, Vietnam. Objective: to determine the content of protein, lipid, glucid, fiber and essential fatty acids in the dief of adults in four different geographic regions in Vietnam. Methods: Chemical analysis of nutritive composition in over 120 diet samples collected at the families at the Department of Food Science and Food Safety. Results: The protein, glucid, lipid and fiber contents are highest in adult diets living in big city, providing an average energy of 2129.1 Kacl  meeting 92.6% of the Recommended Dietary Allowances for the Vietnamese. While diets in coastal region of mountainous, coastal, of lipid, protein and fiber. Total energy in the adult diets in the region of mountainous, coastal and plain reached only from 56.2 to 68.1% compared with Recommended Dietary Al-lowances. The contents of saturated fatty acids, unsaturated fatty acids, Omega-3 and Omega-6 are highest in the diet of adults in the cities and lowest in the diet of adults in coastal region. However, the diet in the diet coastal region has highest ratio of Omega-3/lipid as well as Omega-6/lipid, and lowest in Omega-6/Omega-3 fatty acid ratio. Analysis results on dietary essential fatty acids of this study showed that the quality of lipids in the adult diet in coastal region is a good and healthy one.
English summary: The study was conducted from 2008 to 2009 at the National Institute of Nutrition (NIN) in Hanoi, Vietnam. Objective: to determine the content of protein, lipid, glucid, fiber and essential fatty acids in the dief of adults in four different geographic regions in Vietnam. Methods: Chemical analysis of nutritive composition in over 120 diet samples collected at the families at the Department of Food Science and Food Safety. Results: The protein, glucid, lipid and fiber contents are highest in adult diets living in big city, providing an average energy of 2129.1 Kacl  meeting 92.6% of the Recommended Dietary Allowances for the Vietnamese. While diets in coastal region of mountainous, coastal, of lipid, protein and fiber. Total energy in the adult diets in the region of mountainous, coastal and plain reached only from 56.2 to 68.1% compared with Recommended Dietary Al-lowances. The contents of saturated fatty acids, unsaturated fatty acids, Omega-3 and Omega-6 are highest in the diet of adults in the cities and lowest in the diet of adults in coastal region. However, the diet in the diet coastal region has highest ratio of Omega-3/lipid as well as Omega-6/lipid, and lowest in Omega-6/Omega-3 fatty acid ratio. Analysis results on dietary essential fatty acids of this study showed that the quality of lipids in the adult diet in coastal region is a good and healthy one.