Thành phần dinh dưỡng chính và các acid béo cần thiết trong khẩu phần của người trưởng thành Việt Nam
Nghiên
cứu được tiến hành từ năm 2008 đến năm 2009 tại Viện Dinh dưỡng. Muc
tiêu: Xác định hàm lượng protein, lipid, glucid, cellulose và các acid
béo cần thiết trong khẩu phần của người trưởng thành tại 4 vùng sinh
thái khác nhau ở Việt Nam. Phương pháp: Phân tích thành phần dinh dưỡng
của trên 120 mẫu khẩu phần thu thập tại gia đình trong phòng...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu được tiến hành từ năm 2008 đến năm 2009 tại Viện Dinh dưỡng. Muc
tiêu: Xác định hàm lượng protein, lipid, glucid, cellulose và các acid
béo cần thiết trong khẩu phần của người trưởng thành tại 4 vùng sinh
thái khác nhau ở Việt Nam. Phương pháp: Phân tích thành phần dinh dưỡng
của trên 120 mẫu khẩu phần thu thập tại gia đình trong phòng thí nghiệm
khoa Thực phẩm – Vệ sinh an toàn thực phẩm. Kết quả: Khẩu phần ở vùng
thành phố có hàm lượng protein, glucid, lipid và các chất xơ cao nhất,
cung cấp năng lượng khẩu phần trung bình là 2129,1 Kcal đạt 92,6% so với
nhu cầu khuyến nghị cho người Việt Nam. Trong khi đó khẩu phần ở vùng
duyên hải lại có hàm lượng lipid, protein và chất xơ thấp nhất, còn năng
lượng khẩu phần ở vùng miền núi, đồng bằng và duyên hải cũng chỉ đạt
mức từ 56,2% đến 68,1% so với nhu cầu khuyến nghị. Hàm lượng các acid
béo bão hòa, acid béo không bão hòa Omega-3 và Omega-6 cao nhất ở khẩu
phần của người trưởng thành ở vùng thành phố và thấp nhất trong khẩu
phần vùng duyên hải. Tuy nhiên, khẩu phần vùng duyên hải có tỷ lệ acid
béo Omega-3/ lipid tổng số cao nhất, còn tỷ lệ acid béo
Omega-6/Omega-3 lại thấp nhất. Kết quả phân tích các acid béo cần thiết
trong khẩu phần của nghiên cứu này đã cho thấy chất lượng lipid trong
khẩu phần người trưởng thành ở vùng duyên hải là tốt và có lợi cho sức
khỏe nhất.
English summary: The
study was conducted from 2008 to 2009 at the National Institute of
Nutrition (NIN) in Hanoi, Vietnam. Objective: to determine the content
of protein, lipid, glucid, fiber and essential fatty acids in the dief
of adults in four different geographic regions in Vietnam. Methods:
Chemical analysis of nutritive composition in over 120 diet samples
collected at the families at the Department of Food Science and Food
Safety. Results: The protein, glucid, lipid and fiber contents are
highest in adult diets living in big city, providing an average energy
of 2129.1 Kacl meeting 92.6% of the Recommended Dietary Allowances for
the Vietnamese. While diets in coastal region of mountainous, coastal,
of lipid, protein and fiber. Total energy in the adult diets in the
region of mountainous, coastal and plain reached only from 56.2 to 68.1%
compared with Recommended Dietary Al-lowances. The contents of
saturated fatty acids, unsaturated fatty acids, Omega-3 and Omega-6 are
highest in the diet of adults in the cities and lowest in the diet of
adults in coastal region. However, the diet in the diet coastal region
has highest ratio of Omega-3/lipid as well as Omega-6/lipid, and lowest
in Omega-6/Omega-3 fatty acid ratio. Analysis results on dietary
essential fatty acids of this study showed that the quality of lipids in
the adult diet in coastal region is a good and healthy one.
English summary: The
study was conducted from 2008 to 2009 at the National Institute of
Nutrition (NIN) in Hanoi, Vietnam. Objective: to determine the content
of protein, lipid, glucid, fiber and essential fatty acids in the dief
of adults in four different geographic regions in Vietnam. Methods:
Chemical analysis of nutritive composition in over 120 diet samples
collected at the families at the Department of Food Science and Food
Safety. Results: The protein, glucid, lipid and fiber contents are
highest in adult diets living in big city, providing an average energy
of 2129.1 Kacl meeting 92.6% of the Recommended Dietary Allowances for
the Vietnamese. While diets in coastal region of mountainous, coastal,
of lipid, protein and fiber. Total energy in the adult diets in the
region of mountainous, coastal and plain reached only from 56.2 to 68.1%
compared with Recommended Dietary Al-lowances. The contents of
saturated fatty acids, unsaturated fatty acids, Omega-3 and Omega-6 are
highest in the diet of adults in the cities and lowest in the diet of
adults in coastal region. However, the diet in the diet coastal region
has highest ratio of Omega-3/lipid as well as Omega-6/lipid, and lowest
in Omega-6/Omega-3 fatty acid ratio. Analysis results on dietary
essential fatty acids of this study showed that the quality of lipids in
the adult diet in coastal region is a good and healthy one.