CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thành phần Acid amin và miễn dịch trong sữa của bà mẹ tại thành phố Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh
6 lượt xem
chia sẻ
91 mẫu sữa mẹ từ 91 bà mẹ nuôi con bú trong thời gian từ 29 đến 120 ngày đã được thu thập tại nội thành thành phố Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh. Các mẫu sữa được phân tích 18 thành phần acid amin và 3 thành phần miễn dịch (lactoferrine, lysozym, IgA). Kết quả cho thấy, có sự dao động rất lớn giữa các cá thể về nồng độ của các thành phần acid...
Tóm tắt tiếng Việt: 91 mẫu sữa mẹ từ 91 bà mẹ nuôi con bú trong thời gian từ 29 đến 120 ngày đã được thu thập tại nội thành thành phố Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh. Các mẫu sữa được phân tích 18 thành phần acid amin và 3 thành phần miễn dịch (lactoferrine, lysozym, IgA). Kết quả cho thấy, có sự dao động rất lớn giữa các cá thể về nồng độ của các thành phần acid amin và miễn dịch. Hàm lượng trung bình của valine, isoleusine, lysine, cystine, proline giảm dần theo thời gian cho con bú, sự khác biệt có ý nghĩa  thống kê khi so sánh giữa 3 nhóm (nhóm nuôi con 29 đến 60 ngày, nhóm 61 đến 90 ngày và nhóm 91 đến 120 ngày). Nồng độ trung bình của lactoferine, lysozym và IgA trong sữa mẹ lần lượt là 233,6 mg/100g; 10,99 mg/100g và 55,72 mg/100g. Có sự khác biệt có ý nghĩa thống kê về các hàm lượng thành phần miễn dịch trong giữa 2 thành phố Hà Nội và Hồ Chí Minh: hàm lượng thành phần lactoferrine trong sữa mẹ của các bà mẹ tại Hà Nội cao hơn đáng kể so với bà mẹ Hồ Chí Minh, ngược lại, hàm lượng thành phần lysozyme và IgA trong sữa của các bà mẹ tại  Hồ chí Minh lại cao hơn có ý nghĩa thống kê so với các bà mẹ tại Hà Nội.
English summary: A cross-sectional survey in 91 mothers to evaluate the breast-milk composition of Vietnamese mother from 29 to 120 days of lactation period was carried out in Hanoi and Hochiminh city. There are 18 acid amines and 3 immunoproteins were assessed in Food Science Laboratory of National Institute of Nutrition. Results showed that the level of these compositions varied in large by individual. The concentration of acid amines has a trend of decreasing by the lactating periods. The average concentrations of lactofferine, lysozyme and IgA in breast-milk are 233.6 mg/100g; 10.99 mg/100g and 55.72 mg/100g, respectively. There are significant differences in the some breast milk concentrations of immunoproteins between the mothers in Hanoi and mothers in Hochiminh: the levels of lysozyme and IgA in the breast milk of Hochiminh’s mothers were higher markedly than that in the Hanoi’s mothers; in contrast, the levels of lactoferrine in the breast milk of the Hanoi’s mothers was higher than in that of the Hochiminh’s mothers.
English summary: A cross-sectional survey in 91 mothers to evaluate the breast-milk composition of Vietnamese mother from 29 to 120 days of lactation period was carried out in Hanoi and Hochiminh city. There are 18 acid amines and 3 immunoproteins were assessed in Food Science Laboratory of National Institute of Nutrition. Results showed that the level of these compositions varied in large by individual. The concentration of acid amines has a trend of decreasing by the lactating periods. The average concentrations of lactofferine, lysozyme and IgA in breast-milk are 233.6 mg/100g; 10.99 mg/100g and 55.72 mg/100g, respectively. There are significant differences in the some breast milk concentrations of immunoproteins between the mothers in Hanoi and mothers in Hochiminh: the levels of lysozyme and IgA in the breast milk of Hochiminh’s mothers were higher markedly than that in the Hanoi’s mothers; in contrast, the levels of lactoferrine in the breast milk of the Hanoi’s mothers was higher than in that of the Hochiminh’s mothers.