CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Một số chỉ số đánh giá tình trạng dinh dưỡng Lipid ở bệnh nhân viêm gan điều trị nội trú tại bệnh viện đa khoa thành phố Thái Bình năm 2017.
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Nghiên cứu một số chỉ số đánh giá tình trạng dinh dưỡng lipid ở bệnh nhân viêm gan. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả qua điều tra cắt ngang ở 124 bệnh nhân viêm gan vào điều trị nội trú tại khoa Nội tổng hợp, bệnh viện Đa khoa Thành phố Thái Bình năm 2017. Kết quả: Tất cả các bệnh nhân viêm gan cấp (VGC), viêm gan mạn tính (VGM) và viêm...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Nghiên cứu một số chỉ số đánh giá tình trạng dinh dưỡng lipid ở bệnh nhân viêm gan. Phương pháp: Nghiên cứu mô tả qua điều tra cắt ngang ở 124 bệnh nhân viêm gan vào điều trị nội trú tại khoa Nội tổng hợp, bệnh viện Đa khoa Thành phố Thái Bình năm 2017. Kết quả: Tất cả các bệnh nhân viêm gan cấp (VGC), viêm gan mạn tính (VGM) và viêm gan do rượu (VGR) đều có tăng men gan. Trong đó, bệnh nhân VGR là nhóm có rối loạn chuyển hóa lipid chiếm tỷ lệ cao nhất. Cụ thể: Tỷ lệ % khối mỡ cơ thể tăng cao ở 59,5% bệnh nhân VGC, ở 43,3% bệnh nhân VGM và 58,9% bệnh nhân VGR. Có 63,7% bệnh nhân có lớp mỡ dưới da tăng và có 50% bệnh nhân tăng khối mỡ nội tạng, cả hai tỷ lệ này đều tăng cao nhất ở bệnh nhân VGR (80,0%). Tỷ lệ bệnh nhân viêm gan có cholesterol máu thấp là 10,5% và có 58,9% có cholesterol máu tăng cao, trong đó bệnh nhân VGR có tỷ lệ tăng cholesterol nhiều hơn VGC và VGM. Kết luận: Bệnh nhân viêm gan có tăng men gan, rối loạn mỡ máu, phần trăm mỡ cơ thể tăng ở hầu hết các nhóm viêm gan; đặc biệt tăng cao trong VGR và VGC.
English summary: Purpose: The study aims to assess the lipid nutritional status of patients with hepatitis. Methods: A prospective, cross-sectional study was conducted through interviews, weight and height measurements of 124 inpatient hepatitis patients in General Internal Medicine Department, General Hospital, Thai Binh City in 2017. Results: All patients with acute hepatitis (VGC), chronic hepatitis (VGM) and alcoholic hepatitis (VGR) have elevated liver enzymes. In particular, VGR group had the highest rate of dyslipidemia. Specifically: The percentage of body fat mass increased 59.5% of patients with VGC, 43.3% of patients with VGM and 58.9% of patients with VGC. There were 63.7% of patients with subcutaneous fat and 50% of patients with visceral fat mass elevated, both of which were highest in patients with VGR (80.0%). The percentage of patients with hepatitis has low blood cholesterol levels of 10.5% and 58.9% have elevated blood cholesterol, in which patients with VGR have higher rates of cholesterol than patients with VGC and VGM. Conclusions: Patients with hepatitis have elevated liver enzymes, dyslipidemia, increased body fat percentage in most hepatitis groups; Particularly high in VGR and VGR.
English summary: Purpose: The study aims to assess the lipid nutritional status of patients with hepatitis. Methods: A prospective, cross-sectional study was conducted through interviews, weight and height measurements of 124 inpatient hepatitis patients in General Internal Medicine Department, General Hospital, Thai Binh City in 2017. Results: All patients with acute hepatitis (VGC), chronic hepatitis (VGM) and alcoholic hepatitis (VGR) have elevated liver enzymes. In particular, VGR group had the highest rate of dyslipidemia. Specifically: The percentage of body fat mass increased 59.5% of patients with VGC, 43.3% of patients with VGM and 58.9% of patients with VGC. There were 63.7% of patients with subcutaneous fat and 50% of patients with visceral fat mass elevated, both of which were highest in patients with VGR (80.0%). The percentage of patients with hepatitis has low blood cholesterol levels of 10.5% and 58.9% have elevated blood cholesterol, in which patients with VGR have higher rates of cholesterol than patients with VGC and VGM. Conclusions: Patients with hepatitis have elevated liver enzymes, dyslipidemia, increased body fat percentage in most hepatitis groups; Particularly high in VGR and VGR.