Một số chỉ số đánh giá tình trạng dinh dưỡng Lipid ở bệnh nhân viêm gan điều trị nội trú tại bệnh viện đa khoa thành phố Thái Bình năm 2017.
Mục tiêu: Nghiên cứu một
số chỉ số đánh giá tình trạng dinh dưỡng lipid ở bệnh nhân viêm gan. Phương pháp: Nghiên cứu mô
tả qua điều tra cắt ngang ở 124 bệnh nhân viêm gan vào điều trị nội trú tại
khoa Nội tổng hợp, bệnh viện Đa khoa Thành phố Thái Bình năm 2017. Kết quả: Tất cả các bệnh
nhân viêm gan cấp (VGC), viêm gan mạn tính (VGM) và viêm...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Nghiên cứu một
số chỉ số đánh giá tình trạng dinh dưỡng lipid ở bệnh nhân viêm gan. Phương pháp: Nghiên cứu mô
tả qua điều tra cắt ngang ở 124 bệnh nhân viêm gan vào điều trị nội trú tại
khoa Nội tổng hợp, bệnh viện Đa khoa Thành phố Thái Bình năm 2017. Kết quả: Tất cả các bệnh
nhân viêm gan cấp (VGC), viêm gan mạn tính (VGM) và viêm gan do rượu (VGR) đều
có tăng men gan. Trong đó, bệnh nhân VGR là nhóm có rối loạn chuyển hóa lipid
chiếm tỷ lệ cao nhất. Cụ thể: Tỷ lệ % khối mỡ cơ thể tăng cao ở 59,5% bệnh nhân
VGC, ở 43,3% bệnh nhân VGM và 58,9% bệnh nhân VGR. Có 63,7% bệnh nhân có lớp mỡ
dưới da tăng và có 50% bệnh nhân tăng khối mỡ nội tạng, cả hai tỷ lệ này đều
tăng cao nhất ở bệnh nhân VGR (80,0%). Tỷ lệ bệnh nhân viêm gan có cholesterol
máu thấp là 10,5% và có 58,9% có cholesterol máu tăng cao, trong đó bệnh nhân
VGR có tỷ lệ tăng cholesterol nhiều hơn VGC và VGM. Kết luận: Bệnh nhân
viêm gan có tăng men gan, rối loạn mỡ máu, phần trăm mỡ cơ thể tăng ở hầu hết
các nhóm viêm gan; đặc biệt tăng cao trong VGR và VGC.
English summary: Purpose: The study aims to assess
the lipid nutritional status of patients with hepatitis. Methods: A
prospective, cross-sectional study was conducted through interviews, weight and
height measurements of 124 inpatient hepatitis patients in General Internal
Medicine Department, General Hospital, Thai Binh City in 2017. Results: All patients with acute
hepatitis (VGC), chronic hepatitis (VGM) and alcoholic hepatitis (VGR) have
elevated liver enzymes. In particular, VGR group had the highest rate of
dyslipidemia. Specifically: The percentage of body fat mass increased 59.5% of
patients with VGC, 43.3% of patients with VGM and 58.9% of patients with VGC.
There were 63.7% of patients with subcutaneous fat and 50% of patients with
visceral fat mass elevated, both of which were highest in patients with VGR
(80.0%). The percentage of patients with hepatitis has low blood cholesterol
levels of 10.5% and 58.9% have elevated blood cholesterol, in which patients
with VGR have higher rates of cholesterol than patients with VGC and VGM. Conclusions: Patients with hepatitis have
elevated liver enzymes, dyslipidemia, increased body fat percentage in most
hepatitis groups; Particularly high in VGR and VGR.
English summary: Purpose: The study aims to assess
the lipid nutritional status of patients with hepatitis. Methods: A
prospective, cross-sectional study was conducted through interviews, weight and
height measurements of 124 inpatient hepatitis patients in General Internal
Medicine Department, General Hospital, Thai Binh City in 2017. Results: All patients with acute
hepatitis (VGC), chronic hepatitis (VGM) and alcoholic hepatitis (VGR) have
elevated liver enzymes. In particular, VGR group had the highest rate of
dyslipidemia. Specifically: The percentage of body fat mass increased 59.5% of
patients with VGC, 43.3% of patients with VGM and 58.9% of patients with VGC.
There were 63.7% of patients with subcutaneous fat and 50% of patients with
visceral fat mass elevated, both of which were highest in patients with VGR
(80.0%). The percentage of patients with hepatitis has low blood cholesterol
levels of 10.5% and 58.9% have elevated blood cholesterol, in which patients
with VGR have higher rates of cholesterol than patients with VGC and VGM. Conclusions: Patients with hepatitis have
elevated liver enzymes, dyslipidemia, increased body fat percentage in most
hepatitis groups; Particularly high in VGR and VGR.