Đảm bảo an toàn vệ sinh thực phẩm ở Việt Nam: Các thách thức và triển vọng
Bài
viết này giới thiệu tóm tắt những thách thức về vệ sinh an toàn thực
phẩm và kiểm soát tại Việt Nam với thông tin cập nhật về tình hình hiện
nay, bao gồm cả các xu hướng toàn cầu hóa, sự tăng tốc của ngộ độc thực
phẩm và bệnh thực phẩm sinh ra, các vấn đề trong quản lý, sản xuất và
lưu thông thực phẩm, sự kém hiểu biết về kiến thức và thực...
Tóm tắt tiếng Việt: Bài
viết này giới thiệu tóm tắt những thách thức về vệ sinh an toàn thực
phẩm và kiểm soát tại Việt Nam với thông tin cập nhật về tình hình hiện
nay, bao gồm cả các xu hướng toàn cầu hóa, sự tăng tốc của ngộ độc thực
phẩm và bệnh thực phẩm sinh ra, các vấn đề trong quản lý, sản xuất và
lưu thông thực phẩm, sự kém hiểu biết về kiến thức và thực hành của
người tiêu dùng về Vệ sinh an toàn thực phẩm.
English summary: This
review article briefed the challenges of food hygiene and safety
control in Vietnam with updates on the current situation, including the
globalization trends, the acceleration of food poisoning and food-born
diseases, issues in food production, management and circulation, poor
knowledge and practice of consumers. The author also addressed the
opportunities and recommendations to the improvement of the situation by
legislation reinforcement, Government support, International support,
local and system capacity building and scientific research.
English summary: This
review article briefed the challenges of food hygiene and safety
control in Vietnam with updates on the current situation, including the
globalization trends, the acceleration of food poisoning and food-born
diseases, issues in food production, management and circulation, poor
knowledge and practice of consumers. The author also addressed the
opportunities and recommendations to the improvement of the situation by
legislation reinforcement, Government support, International support,
local and system capacity building and scientific research.