CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình hình chất lượng vệ sinh an toàn thực phẩm tại Tiền Giang năm 2000-2002
6 lượt xem
chia sẻ
Tỉnh đã tăng cường các cơ chế thực hiện và triển khai thực hiện Thông tư 08 về an toàn vệ sinh thực phẩm của tất cả các cấp và các Bộ. Năm 2000, tỉnh đã phê duyệt tài liệu về chất lượng cho 109 sản phẩm các loại, năm 2001, Sở Y tế đã ban hành văn bản chấp thuận cho 180 sản phẩm đã hoàn thành các thủ tục báo cáo chất lượng an toàn vệ sinh thực phẩm...
Tóm tắt tiếng Việt: Tỉnh đã tăng cường các cơ chế thực hiện và triển khai thực hiện Thông tư 08 về an toàn vệ sinh thực phẩm của tất cả các cấp và các Bộ. Năm 2000, tỉnh đã phê duyệt tài liệu về chất lượng cho 109 sản phẩm các loại, năm 2001, Sở Y tế đã ban hành văn bản chấp thuận cho 180 sản phẩm đã hoàn thành các thủ tục báo cáo chất lượng an toàn vệ sinh thực phẩm. Kết quả như sau: tỷ lệ các trung tâm tỉnh đạt tiêu chuẩn là 57,1% vào năm 2000, 54,47% năm 2001 và 49,19% vào năm 2002. Tương ứng, tỷ lệ trung tâm của huyện là 92,96%, 86,4% và 89,06%. Phân tích một số mẫu thực phẩm cho thấy sự phổ biến của các trung tâm không đáp ứng các yêu cầu của chất màu thực phẩm (+) là 46,55%; của borat (+) 60,0%; của saccharin là (+) 35,13%, vi sinh học là (+) 52,0%, và không chất lượng là 54,05%. Cuộc khảo sát năm 2000 tại 5 huyện với 264 trung tâm, tỷ lệ người lao động đã được kiểm tra sức khỏe của họ là 81,90% và của người lao động được đào tạo là 72,51%. Phổ biến về an toàn vệ sinh thực phẩm cũng đã được đưa vào xem xét. Nhiều loại phổ biến được sử dụng như khẩu hiệu, tấm, tờ rơi, băng cát xét, tài liệu quảng cáo, và các phương tiện thông tin đại chúng, trong suốt 9 huyện và 163 xã. Các cuộc đàm phán nhiều cũng đã được tổ chức về an toàn vệ sinh thực phẩm. Tuy nhiên, số lượng ngộ độc thực phẩm không giảm trên địa bàn tỉnh. 7 trường hợp với 124 người bị vào năm 2000, 11 trường hợp với 158 người đã phải chịu đựng trong năm 2001 (1 người chết) và 14 trường hợp với 123 người đã phải chịu đựng trong năm 2002 (1 người chết). Lý do chính là do thực phẩm vi sinh vật trong điều kiện tồi tệ, dư lượng thuốc trừ sâu trên bắp cải, và độc tính trong hải sản.
English summary: The province has strengthened the mechanism in conducting and implementing circular 08 on food safety and hygiene of all levels and ministries. In 2000, the province gave approval document on the quality for 109 products of all kinds; in 2001, the Health Department issued approval document for 180 products which had completed the procedures of quality statement for food safety and hygiene. The results were as follows: the prevalence of provincial centers meeting the standards was 57.1% in 2000; 54.47% in 2001 and 49.19% in 2002. Respectively, the prevalence of district centers was 92.96%; 86.4% and 89.06%. Analysis some food samples showed that the prevalence of centers that did not meet the requirements of food colorants (+) was 46.55%; of borate was (+) 60.0%; of saccharin was (+) 35.13%; of microbiology was (+) 52.0%, and not quality was 54.05%. The survey in 2000 in 5 districts with 264 centers, the prevalence of workers who were examined their health was 81.90% and that of the workers who were trained was 72.51%.The dissemination of food safety and hygiene was also taken into consideration. Many kinks of dissemination were used as slogans, panes, leaflet, cassettes, brochures, and mass media, etc. throughout 9 districts and 163 communes. Many talks were also held on food safety and hygiene. However, the number of food poisoning did not decrease in the province. 7 cases with 124 people was suffered in 2000, 11 cases with 158 people were suffered in 2001 (1 was dead) and 14 cases with 123 people were suffered in 2002 (1 dead). The main reason was foodborne microorganisms in bad conditions, pesticide residues on cabbage, and toxicity in seafood.
English summary: The province has strengthened the mechanism in conducting and implementing circular 08 on food safety and hygiene of all levels and ministries. In 2000, the province gave approval document on the quality for 109 products of all kinds; in 2001, the Health Department issued approval document for 180 products which had completed the procedures of quality statement for food safety and hygiene. The results were as follows: the prevalence of provincial centers meeting the standards was 57.1% in 2000; 54.47% in 2001 and 49.19% in 2002. Respectively, the prevalence of district centers was 92.96%; 86.4% and 89.06%. Analysis some food samples showed that the prevalence of centers that did not meet the requirements of food colorants (+) was 46.55%; of borate was (+) 60.0%; of saccharin was (+) 35.13%; of microbiology was (+) 52.0%, and not quality was 54.05%. The survey in 2000 in 5 districts with 264 centers, the prevalence of workers who were examined their health was 81.90% and that of the workers who were trained was 72.51%.The dissemination of food safety and hygiene was also taken into consideration. Many kinks of dissemination were used as slogans, panes, leaflet, cassettes, brochures, and mass media, etc. throughout 9 districts and 163 communes. Many talks were also held on food safety and hygiene. However, the number of food poisoning did not decrease in the province. 7 cases with 124 people was suffered in 2000, 11 cases with 158 people were suffered in 2001 (1 was dead) and 14 cases with 123 people were suffered in 2002 (1 dead). The main reason was foodborne microorganisms in bad conditions, pesticide residues on cabbage, and toxicity in seafood.