Mối liên quan giữa thói quen ăn uống và hoạt động thể lực với tăng triglyceride máu ở trẻ em tiểu học Hà Nội.
Tăng triglyceride (TG) máu ở trẻ em có liên quan đến hội chứng
chuyển hóa ở giai đoạn trưởng thành cũng như làm tăng nguy cơ mắc bệnh tim mạch
- nguyên nhân gây tử vong hàng đầu trên toàn thế giới. Một nghiên cứu bệnh - chứng trên 142 trẻ tăng TG máu và 295 trẻ có TG máu
bình thường nhằm mục
tiêu đánh giá sự liên quan của đặc
điểm thói quen ăn...
Tóm tắt tiếng Việt: Tăng triglyceride (TG) máu ở trẻ em có liên quan đến hội chứng
chuyển hóa ở giai đoạn trưởng thành cũng như làm tăng nguy cơ mắc bệnh tim mạch
- nguyên nhân gây tử vong hàng đầu trên toàn thế giới. Một nghiên cứu bệnh - chứng trên 142 trẻ tăng TG máu và 295 trẻ có TG máu
bình thường nhằm mục
tiêu đánh giá sự liên quan của đặc
điểm thói quen ăn uống và hoạt động thể lực đến nguy cơ tăng TG máu ở trẻ em 6
- 11 tuổi tại một số trường tiểu học trên địa bàn Hà Nội. Kết quả cho thấy có mối liên quan độc lập và có ý nghĩa thống
kê giữa tăng TG máu với đặc điểm có ăn bữa phụ (OR = 1,94; P = 0,018) và thích ăn trứng (OR =
1,84; P = 0,045). Trẻ thích ăn hoa quả làm giảm nguy cơ mắc tăng TG máu (OR = 0,42;
P = 0,014). Trẻ em cần có thói quen ăn uống lành mạnh và hoạt
động thể lực phù hợp để làm giảm nguy cơ mắc tăng TG máu.
English summary: Hypertriglycemia in children is related to the metabolic
syndrome in adulthood and is at greater risk for cardiovascular disease which
is the cause of death worldwide. In order to assess the influence of personal
characteristics, family factors, eating habits and physical activities to risk
of hypertriglycemia in children from 6 to 11 years of age in primary schools in
Hanoi, 437 healthy children were conducted
case-control study (295 healthy children and 142 hypertriglycemia children).
The results of our research indicate that there is a independent and
significant association of hypertriglycemia with having
submeal (OR = 1.94, p = 0.018) and liking egg (OR = 1.84, p =
0.045). Liking fruit
were protective factors to reduce the risk of hypertriglycemia in children with OR = 0.42
(p = 0.014). Children should have appropriate diet and
physical activity to help reduce the risk of hypertriglycemia.
English summary: Hypertriglycemia in children is related to the metabolic
syndrome in adulthood and is at greater risk for cardiovascular disease which
is the cause of death worldwide. In order to assess the influence of personal
characteristics, family factors, eating habits and physical activities to risk
of hypertriglycemia in children from 6 to 11 years of age in primary schools in
Hanoi, 437 healthy children were conducted
case-control study (295 healthy children and 142 hypertriglycemia children).
The results of our research indicate that there is a independent and
significant association of hypertriglycemia with having
submeal (OR = 1.94, p = 0.018) and liking egg (OR = 1.84, p =
0.045). Liking fruit
were protective factors to reduce the risk of hypertriglycemia in children with OR = 0.42
(p = 0.014). Children should have appropriate diet and
physical activity to help reduce the risk of hypertriglycemia.