CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thực trạng dinh dưỡng và đặc điểm chế độ ăn của người bệnh rối loạn chuyển hóa lipid tại Bệnh viện Thanh Nhàn
7 lượt xem
chia sẻ

Mục tiêu: Mô tả thực trạng dinh dưỡng và thói quen sử dụng thực phẩm ở người bệnh rối loạn chuyển hóa lipid (RLCHL); Nghiên cứu mối liên quan giữa tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn với mức độ RLCHL. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017

Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Mô tả thực trạng dinh dưỡng và thói quen sử dụng thực phẩm ở người bệnh rối loạn chuyển hóa lipid (RLCHL); Nghiên cứu mối liên quan giữa tình trạng dinh dưỡng, chế độ ăn với mức độ RLCHL. Phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 50 bệnh nhân RLCHL (theo NCEP – ATP III) điều trị nội trú tại bệnh viện Thanh Nhàn. Kết quả: 50% bệnh nhân thừa cân, béo phì; 86% bệnh nhân béo bụng; 66% bệnh nhân thường xuyên ăn đồ xào rán, 78% bệnh nhân hoàn toàn sử dụng dầu thực vật khi xào rán; 64% bệnh nhân không có thói quen ăn rau; 80% bệnh nhân không có thói quen ăn cá. Ăn đồ xào rán là yếu tố liên quan đến tình trạng tăng cao cholesterol toàn phần. Ăn nhiều rau và cá làm giảm sự gia tăng của triglycerid. Ăn nhiều rau và giảm ăn đồ xào rán làm giảm sự gia tăng của LDL - C. Ăn trứng không ảnh hưởng đến sự thay đổi của các yếu tố lipid máu.

Nutritional status and dietary intake among patients with dislipidemia at Thanh Nhan hospital

Dislipidemia is one of the highest risk factors for death globally. Objectives: To describe the nutritional status and food habits in patients with dislipidemia in Thanh Nhan Hospital and identify the relationship between nutritional status, diet and dislipidemia. 

Tạp chí DD&TP/Journal of Food and Nutrition Sciences - Tập 13 - Số 4 - Tháng 6/ Vol.13 - No.4 - June - Năm 2017/ Year 2017

English summary: Dislipidemia is one of the highest risk factors for death globally. Objectives: To describe the nutritional status and food habits in patients with dislipidemia in Thanh Nhan Hospital and identify the relationship between nutritional status, diet and dislipidemia. Methods: Cross-sectional study, sample size: 50 patients with dislipidemia (according to NCEP - ATP III) admitted to Thanh Nhan Hospital. Results: 50% of patients were overweight and obese; 86% of patients had high waist circumference or high waist-hip ratio; 66% of patients regularly ate fried food, 78% of patients completely used vegetable oils for frying; 64% of the patients did not have the habit of eating vegetables; 80% of patients did not have the habit of eating fish. Eating fried foods is a factor related to elevated total cholesterol. Eating plenty of vegetables and fish reduces the rise of triglycerides. Eating more vegetables and reducing fried foods reduces the increase of LDL-C. Eating eggs do not affect the change in blood lipid.