Thực trạng sử dụng hóa chất bảo vệ thực vật trong trồng rau của người dân tại xã Vũ Phúc và xã Vũ Chính, tỉnh Thái Bình năm 2017.
Rau xanh là thực phẩm thiết yếu trong bữa ăn,
cung cấp nhiều vitamin và khoáng chất cho cơ thể. Tuy nhiên rau là loại cây
trồng có thân lá non mềm, nhiều nước nên
là môi trường thích hợp cho nhiều loài sâu bệnh phá hoại và một loại rau có thể
bị nhiều loại sâu bệnh phá hoại. Vì vậy việc phòng trừ dịch hại là hết sức cần
thiết. Bên cạnh việc sử...
Tóm tắt tiếng Việt: Rau xanh là thực phẩm thiết yếu trong bữa ăn,
cung cấp nhiều vitamin và khoáng chất cho cơ thể. Tuy nhiên rau là loại cây
trồng có thân lá non mềm, nhiều nước nên
là môi trường thích hợp cho nhiều loài sâu bệnh phá hoại và một loại rau có thể
bị nhiều loại sâu bệnh phá hoại. Vì vậy việc phòng trừ dịch hại là hết sức cần
thiết. Bên cạnh việc sử dụng các biện pháp như chọn giống kháng bệnh, luân
canh, luân phiên, bón phân hợp lý, thời vụ thích hợp thì việc dùng hóa chất bảo
vệ thực vật cũng là một trong những biện pháp phòng trừ dịch hại. Kết quả
nghiên cứu của chúng tôi tại 400 hộ gia đình chuyên canh rau ở 2 xã Vũ Phúc và
Vũ Chính, thành phố Thái Bình cho thấy 92,0%
và 35,3% loại rau ăn lá và rau ăn thân là loại rau thường sử dụng
HCBVTV. Nhóm HCBVTV được sử dụng chủ yếu
là thuốc trừ sâu chiếm 96,5%. Tỷ lệ phun HCBVTV từ 3 lần trở
lên trong một vụ rau chiếm tỷ lệ cao nhất (40,2%); thấp nhất là phun 1 lần
chiếm 6,0%. Thời điểm phun chủ yếu là đầu vụ và cuối vụ. Đa số các hộ
gia đình tại 2 xã phun phối hợp 2 loại hóa chất bảo vệ thực vật (chiếm 60,0%).
English summary: Vegetables
are an essential part in daily meal, providing
many vitamins and minerals for the body. However, since vegetables are
nutritious, they are highly vulnerable to pest attacks and one kind of vegetable can be infested by many pests. In addition to selecting disease-resistant
crops, rotating crops, fertilizing and timetabling properly, the application of
PPCs is very common. Our research carried out in 400 vegetable growing
households in Vu Chinh and Vu Phuc
communes in Thai Binh city showed that PPCs were mainly used for leaf and stem vegetables (92.0% and 35.5%, respectively). The most popular plant protecting chemical
group was pesticides (96.5%). The greatest spraying frequency was 3 times or higher with 40.2% while the lowest frequency was 1 time (6.0%). The
vegetables were sprayed mainly at the beginning and the end of the harvest. 60.0% of participants in 2 communes reported that
they mixed two PPCs before spraying.
English summary: Vegetables
are an essential part in daily meal, providing
many vitamins and minerals for the body. However, since vegetables are
nutritious, they are highly vulnerable to pest attacks and one kind of vegetable can be infested by many pests. In addition to selecting disease-resistant
crops, rotating crops, fertilizing and timetabling properly, the application of
PPCs is very common. Our research carried out in 400 vegetable growing
households in Vu Chinh and Vu Phuc
communes in Thai Binh city showed that PPCs were mainly used for leaf and stem vegetables (92.0% and 35.5%, respectively). The most popular plant protecting chemical
group was pesticides (96.5%). The greatest spraying frequency was 3 times or higher with 40.2% while the lowest frequency was 1 time (6.0%). The
vegetables were sprayed mainly at the beginning and the end of the harvest. 60.0% of participants in 2 communes reported that
they mixed two PPCs before spraying.