Khẩu phần thực tế và tình trạng dinh dưỡng của trẻ em từ 12 đến 23 tháng tuổi tại huyện Tiên Lữ, Hưng Yên năm 2011.
Nghiên
cứu được thực hiện trên 330 trẻ từ 12 đến dưới 24 tháng tuổi và
các bà mẹ thuộc 8 xã của huyện Tiên Lữ - tỉnh Hưng Yên nhằm mục
đích mô tả khẩu phần ăn và tình trạng dinh dưỡng của trẻ bằng
phương pháp điều tra mô tả cắt ngang. Kết quả:
Hơn nửa số trẻ được ăn đủ 4 nhóm thực phẩm (protein, lipid, glucid,
vitamin và...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu được thực hiện trên 330 trẻ từ 12 đến dưới 24 tháng tuổi và
các bà mẹ thuộc 8 xã của huyện Tiên Lữ - tỉnh Hưng Yên nhằm mục
đích mô tả khẩu phần ăn và tình trạng dinh dưỡng của trẻ bằng
phương pháp điều tra mô tả cắt ngang. Kết quả:
Hơn nửa số trẻ được ăn đủ 4 nhóm thực phẩm (protein, lipid, glucid,
vitamin và khoáng chất) trong vòng 24h trước thời điểm điều tra (52,7%).
Trung bình trẻ được ăn 2,3 bữa có chất đạm, 2,9 bữa có tinh bột, 1,5
bữa có chất béo và 1,1 bữa có thức ăn chứa các loại vitamin-khoáng chất.
Hầu hết trẻ chưa được cung cấp khẩu phần ăn đầy đủ và hợp lý theo
khuyến nghị của Viện Dinh dưỡng năm 2006. Khẩu phần năng lượng chung chỉ
đạt 80,2% so với khuyến nghị. Khẩu phần Protein đáp ứng mức 86,3%. Một
số nhóm khẩu phần đáp ứng nhu cầu của trẻ còn thấp là nhóm Lipid và Sắt.
Tỷ lệ giữa 3 nhóm Protein: Lipid: Glucid trong bữa ăn của trẻ chưa cân
bằng. Tỷ lệ trẻ bị suy dinh dưỡng của các thể nhẹ cân, thấp còi và gày
còm lần lượt là 7,6%, 29,4% và 3%. Trẻ được ăn dưới 4 bữa/ngày có nguy
cơ mắc suy dinh dưỡng thấp còi cao hơn nhóm trẻ được ăn đủ 4 bữa. Kết luận:
Thực hành nuôi dưỡng trẻ từ 12 đến dưới 24 tháng tuổi tại huyện Tiên
Lữ còn chưa tốt, khẩu phần ăn thực tế của trẻ còn thấp hơn nhiều so với
nhu cầu khuyến nghị. Tỷ lệ trẻ bị suy dinh dưỡng thể thấp còi là
29,4%. Có mối liên quan giữa số lượng bữa ăn của trẻ hàng ngày với tình
trạng suy dinh dưỡng thấp còi của trẻ.
English summary: A
cross sectional study of 330 children from 12 to 23 months and their
mothers was conducted to assess the daily food intake as well as the
nutritional status of children in Tien Lu district, Hung Yen province.
More than half of them received 4 groups of food during 24 hours before
survey (52.7%). On average, the children received daily 2.3 meals with
protein; 2.9 meals with carbohydrates; 1.5 meals with fat and 1.1 meals
with vitamins and micro-nutrients. Most of them did not receive the
proper diet as the recommendations of the National Institution of
Nutrition in 2006. Energy intake met only 80.2% of the recommended
requirement. Protein intake met 86.3% of the requirement. Some of
nutrient groups did not meet the requirements such as lipid and iron.
The ratio of key nutrients as Protein: Fat: Carbohydrates in their meal
was not optimal as the recommendation. The prevalence of underweight,
stunting and wasting was 7.6%, 29.4% and 3.0%, respectively. There was
evidence that the children receiving less than 4 meals per day had
higher risk of stunting than those received recommended meal frequency. Conclusions: The
feeding practices for children 12 – 23 months of Tien Lu district, Hung
Yen province was not optimal. The actual food intake was less than the
recommendation of the National Institute of Nutrition in 2006. The
prevalence of stunting among children 12 – 23 months was 29.4%. There
was an association between nutrition status of children with daily meal
frequency.
English summary: A
cross sectional study of 330 children from 12 to 23 months and their
mothers was conducted to assess the daily food intake as well as the
nutritional status of children in Tien Lu district, Hung Yen province.
More than half of them received 4 groups of food during 24 hours before
survey (52.7%). On average, the children received daily 2.3 meals with
protein; 2.9 meals with carbohydrates; 1.5 meals with fat and 1.1 meals
with vitamins and micro-nutrients. Most of them did not receive the
proper diet as the recommendations of the National Institution of
Nutrition in 2006. Energy intake met only 80.2% of the recommended
requirement. Protein intake met 86.3% of the requirement. Some of
nutrient groups did not meet the requirements such as lipid and iron.
The ratio of key nutrients as Protein: Fat: Carbohydrates in their meal
was not optimal as the recommendation. The prevalence of underweight,
stunting and wasting was 7.6%, 29.4% and 3.0%, respectively. There was
evidence that the children receiving less than 4 meals per day had
higher risk of stunting than those received recommended meal frequency. Conclusions: The
feeding practices for children 12 – 23 months of Tien Lu district, Hung
Yen province was not optimal. The actual food intake was less than the
recommendation of the National Institute of Nutrition in 2006. The
prevalence of stunting among children 12 – 23 months was 29.4%. There
was an association between nutrition status of children with daily meal
frequency.