CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Cập nhật khuyến nghị can thiệp dinh dưỡng cho phụ nữ mang thai
5 lượt xem
chia sẻ
Chế độ dinh dưỡng trong thời kỳ mang thai có vai trò quan trọng đối với sức khỏe của bà mẹ và con. Chế độ ăn uống đa dạng và cân bằng từ thời kỳ trước mang thai cần thiết để đảm bảo cả sức khỏe của bà mẹ và kết quả mang thai. Nhu cầu năng lượng, protein, lipid, carbohydrate đều tăng và thay đổi theo tuổi thai, tình trạng dinh dưỡng trước khi mang...
Tóm tắt tiếng Việt: Chế độ dinh dưỡng trong thời kỳ mang thai có vai trò quan trọng đối với sức khỏe của bà mẹ và con. Chế độ ăn uống đa dạng và cân bằng từ thời kỳ trước mang thai cần thiết để đảm bảo cả sức khỏe của bà mẹ và kết quả mang thai. Nhu cầu năng lượng, protein, lipid, carbohydrate đều tăng và thay đổi theo tuổi thai, tình trạng dinh dưỡng trước khi mang thai và tốc độ tăng cân. Nhu cầu DHA và hầu hết các vitamin, chất khoáng, chất xơ tăng cao ở phụ nữ mang thai. Việc cân đối các chất dinh dưỡng có nguồn gốc động vật và thực vật, bổ sung vi chất dinh dưỡng cần được ưu tiên khi can thiệp dinh dưỡng phụ nữ mang thai. Nguy cơ thiếu hụt các vi chất dinh dưỡng trong thời kỳ mang thai và cho con bú là cao. Cần bổ sung axit docosahexaenoic (DHA), sắt, i ốt, canxi, axit folic. Nguy cơ thiếu hụt vi chất dinh dưỡng tăng ở phụ nữ mang thai ăn chay, suy dinh dưỡng , thừa cân béo phì, đa thai, mang thai nhiều lần gần nhau.
English summary: The importance of dietary habits during pregnancy for health of mothers and their offspring, is widely supported by the most recent scientific literature. The consumption of a varied and balanced diet from the preconception period is essential to ensure both maternal well-being and pregnancy outcomes. The requirement for energy, protein, lipid, and carbohydrate all increases and varies by gestational age, prenatal nutritional status and weight gain rate. DHA, vitamins, mineral, and fiber requirement is increasing in pregnant women. However, the risk of inadequate intakes of specific micronutrients in pregnancy is common in most countries. This particularly applies to docosahexaenoic acid (DHA), iron, iodine, calcium, folic acid, and vitamin D. Moreover, the risk of not reaching the adequate nutrient supply increases for vulnerable groups of women of childbearing age, such as those following exclusion diets, underweight or overweight/obese, smokers, adolescents, mothers who have had multiple births or close birth intervals.
English summary: The importance of dietary habits during pregnancy for health of mothers and their offspring, is widely supported by the most recent scientific literature. The consumption of a varied and balanced diet from the preconception period is essential to ensure both maternal well-being and pregnancy outcomes. The requirement for energy, protein, lipid, and carbohydrate all increases and varies by gestational age, prenatal nutritional status and weight gain rate. DHA, vitamins, mineral, and fiber requirement is increasing in pregnant women. However, the risk of inadequate intakes of specific micronutrients in pregnancy is common in most countries. This particularly applies to docosahexaenoic acid (DHA), iron, iodine, calcium, folic acid, and vitamin D. Moreover, the risk of not reaching the adequate nutrient supply increases for vulnerable groups of women of childbearing age, such as those following exclusion diets, underweight or overweight/obese, smokers, adolescents, mothers who have had multiple births or close birth intervals.