Đánh giá hiệu quả can thiệp của viên dầu cá thiên nhiên có tăng cường vi chất dinh dưỡng trên người trưởng thành có rối loạn LIPID máu
Nghiên cứu
can thiệp mù kép trên 108 người (nam) tuổi từ 40-59, chia làm 2 nhóm, mỗi nhóm
54 người. Sau thời gian 4 tháng cho uống viên dầu cá thiên nhiên có tăng cường
vi chất dinh dưỡng với liều lượng 2g/ngày trên nhóm can thiệp 54 người. Kết
quả:
Cholesterol
TP từ 6,22 ± 0,86 mmol/l giảm xuống còn 5,44 ± 1.03mmol/l. Triglycerid từ 3,03 ± 1,84...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu
can thiệp mù kép trên 108 người (nam) tuổi từ 40-59, chia làm 2 nhóm, mỗi nhóm
54 người. Sau thời gian 4 tháng cho uống viên dầu cá thiên nhiên có tăng cường
vi chất dinh dưỡng với liều lượng 2g/ngày trên nhóm can thiệp 54 người. Kết
quả:
Cholesterol
TP từ 6,22 ± 0,86 mmol/l giảm xuống còn 5,44 ± 1.03mmol/l. Triglycerid từ 3,03 ± 1,84 mmol/l giảm
xuống còn 2,28 ± 1,29mmol/l. HDL – C từ 1,47 ± 0,36 mmol/l tăng lên 1,68 ± 0,45
mmol/l. LDL- C từ 3,42 ± 0,94 mmol/l giảm xuống 2,73 ± 0,89 mmol/l (p<0,05);
Hiệu
quả can thiệp đối với giảm cholesterol là 36,3%, triglycerid là 28,4%, LDL-C là
33,3% và tăng HDL-C là 59,1%.
English summary: The study
was conducted in 108 men aged 40-59 years
old. The subjects were divided into 2 groups, each group with 54 men (1
intervention and 1 control). Intervention group was
administered with vitamin-fortified fish oil capsules with the dosage
of 2gr/day. After 4 months, changes of the lipid concentration in blood of those
subjects were as follows: Total cholesterol
reduced from 6.22 ± 0.86 mmol/l to 5.74 ± 1.03 mmol/l; Triglyceride reduced from 3.03 ± 1.84 mmol/l to 2.28 ±1.29 mmol/l; HDL-C increased from 1.47 ± 0.36 mmol/l to 1.68 ± 0.45 mmol/l; LDL-C reduced from 3.42 ± 0.94 mmol/l to.73±0.89 mmol/l (p<0.05).
The rate of effective intervention for cholesterol reduction is 36.3%, for
triglyceride is 28.4% and for LDL-C
is 33.3% and for HDL-C is 59.1%.
English summary: The study
was conducted in 108 men aged 40-59 years
old. The subjects were divided into 2 groups, each group with 54 men (1
intervention and 1 control). Intervention group was
administered with vitamin-fortified fish oil capsules with the dosage
of 2gr/day. After 4 months, changes of the lipid concentration in blood of those
subjects were as follows: Total cholesterol
reduced from 6.22 ± 0.86 mmol/l to 5.74 ± 1.03 mmol/l; Triglyceride reduced from 3.03 ± 1.84 mmol/l to 2.28 ±1.29 mmol/l; HDL-C increased from 1.47 ± 0.36 mmol/l to 1.68 ± 0.45 mmol/l; LDL-C reduced from 3.42 ± 0.94 mmol/l to.73±0.89 mmol/l (p<0.05).
The rate of effective intervention for cholesterol reduction is 36.3%, for
triglyceride is 28.4% and for LDL-C
is 33.3% and for HDL-C is 59.1%.