CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá hiệu quả can thiệp của viên dầu cá thiên nhiên có tăng cường vi chất dinh dưỡng trên người trưởng thành có rối loạn LIPID máu
4 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu can thiệp mù kép trên 108 người (nam) tuổi từ 40-59, chia làm 2 nhóm, mỗi nhóm 54 người. Sau thời gian 4 tháng cho uống viên dầu cá thiên nhiên có tăng cường vi chất dinh dưỡng với liều lượng 2g/ngày trên nhóm can thiệp 54 người. Kết quả: Cholesterol TP từ 6,22 ± 0,86 mmol/l giảm xuống còn 5,44 ± 1.03mmol/l. Triglycerid từ 3,03 ± 1,84...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu can thiệp mù kép trên 108 người (nam) tuổi từ 40-59, chia làm 2 nhóm, mỗi nhóm 54 người. Sau thời gian 4 tháng cho uống viên dầu cá thiên nhiên có tăng cường vi chất dinh dưỡng với liều lượng 2g/ngày trên nhóm can thiệp 54 người. Kết quả: Cholesterol TP từ 6,22 ± 0,86 mmol/l giảm xuống còn 5,44 ± 1.03mmol/l. Triglycerid từ 3,03 ± 1,84 mmol/l giảm xuống còn 2,28 ± 1,29mmol/l. HDL – C từ 1,47 ± 0,36 mmol/l tăng lên 1,68 ± 0,45 mmol/l. LDL- C từ 3,42 ± 0,94 mmol/l giảm xuống 2,73 ± 0,89 mmol/l (p<0,05); Hiệu quả can thiệp đối với giảm cholesterol là 36,3%, triglycerid là 28,4%, LDL-C là 33,3% và tăng HDL-C là 59,1%.
English summary: The study was conducted in 108 men aged 40-59 years old. The subjects were divided into 2 groups, each group with 54 men (1 intervention and 1 control). Intervention group was administered with vitamin-fortified fish oil capsules with the dosage of 2gr/day. After 4 months, changes of the lipid concentration in blood of those subjects were as follows: Total chol­esterol reduced from 6.22 ± 0.86 mmol/l to 5.74 ± 1.03 mmol/l; Triglyceride reduced  from 3.03 ± 1.84 mmol/l to 2.28  ±1.29 mmol/l; HDL-C  increased from 1.47 ± 0.36 mmol/l to 1.68 ± 0.45 mmol/l; LDL-C reduced from 3.42 ± 0.94 mmol/l to.73±0.89 mmol/l (p<0.05). The rate of effective intervention for cholesterol reduction is 36.3%, for triglyceride is 28.4% and for LDL-C is 33.3% and for HDL-C is 59.1%.
English summary: The study was conducted in 108 men aged 40-59 years old. The subjects were divided into 2 groups, each group with 54 men (1 intervention and 1 control). Intervention group was administered with vitamin-fortified fish oil capsules with the dosage of 2gr/day. After 4 months, changes of the lipid concentration in blood of those subjects were as follows: Total chol­esterol reduced from 6.22 ± 0.86 mmol/l to 5.74 ± 1.03 mmol/l; Triglyceride reduced  from 3.03 ± 1.84 mmol/l to 2.28  ±1.29 mmol/l; HDL-C  increased from 1.47 ± 0.36 mmol/l to 1.68 ± 0.45 mmol/l; LDL-C reduced from 3.42 ± 0.94 mmol/l to.73±0.89 mmol/l (p<0.05). The rate of effective intervention for cholesterol reduction is 36.3%, for triglyceride is 28.4% and for LDL-C is 33.3% and for HDL-C is 59.1%.