CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá khả năng chấp nhận gạo bổ sung đa vi chất của phụ nữ lứa tuổi sinh đẻ và cơ sở xay xát
5 lượt xem
chia sẻ
Bổ sung đa vi chất vào gạo là biện pháp hữu hiệu để phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng. Để đánh giá tính khả thi của loại gạo này, nghiên cứu tiến hành đánh giá một số yếu tố ảnh hưởng tới việc chấp nhận gạo bổ sung đa vi chất. Đối tượng điều tra là phụ nữ tuổi sinh đẻ và nhà xay xát tại hai xã của tỉnh Bắc Giang. Kết quả cho thấy kiến thức...
Tóm tắt tiếng Việt: Bổ sung đa vi chất vào gạo là biện pháp hữu hiệu để phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng. Để đánh giá tính khả thi của loại gạo này, nghiên cứu tiến hành đánh giá một số yếu tố ảnh hưởng tới việc chấp nhận gạo bổ sung đa vi chất. Đối tượng điều tra là phụ nữ tuổi sinh đẻ và nhà xay xát tại hai xã của tỉnh Bắc Giang. Kết quả cho thấy kiến thức phụ nữ không hiểu biết về vitamin A, sắt, folic và vi chất dinh dưỡng nói chung chiếm tỷ lệ cao. Gạo bổ sung đa vi chất về cảm quan có sự khác biệt về màu sắc, mùi vị so với gạo bình thường. Nghiên cứu thị hiếu cho thấy đa số phụ nữ thích gạo bổ sung đa vi chất ở các mức độ khác nhau. Điều tra định tính cho thấy sự khác biệt về cảm quan của gạo bổ sung đa vi chất có thể chấp nhận được. Kết luận: Bổ sung đa vi chất vào gạo có tính khả thi và có thể thực hiện được để phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng ở Việt Nam.
English summary: Fortifying rice with micronutrients is an effective way to prevent micronutrient deficiencies. In order to evaluate the feasibility of rice fortification in Vietnam, this study is conducted to evaluate some factors related to the acceptability of multi-micronutrient fortified rice. Subjects of the study are women at child bearing age and rice millers in two communes of Bac Giang province where is rice production region of the Red river delta in Vietnam. Results showed that prevalence of women who have poor knowledge on vitamin A, iron, folic acid and micronutrients in general is quite high. The triangle sensory test showed that the multi-micronutrient fortified rice has remarkable difference in terms of color and taste compared to normal rice. The predilection test showed that a majority of women like fortified rice at different level. The qualitative survey showed that  the sensory differences of fortified rice were accepted by women at child bearing age. Conclusion: Rice fortification with micronutrients is feasible and can be implemented to prevent micronutrients deficiency in Vietnam.
English summary: Fortifying rice with micronutrients is an effective way to prevent micronutrient deficiencies. In order to evaluate the feasibility of rice fortification in Vietnam, this study is conducted to evaluate some factors related to the acceptability of multi-micronutrient fortified rice. Subjects of the study are women at child bearing age and rice millers in two communes of Bac Giang province where is rice production region of the Red river delta in Vietnam. Results showed that prevalence of women who have poor knowledge on vitamin A, iron, folic acid and micronutrients in general is quite high. The triangle sensory test showed that the multi-micronutrient fortified rice has remarkable difference in terms of color and taste compared to normal rice. The predilection test showed that a majority of women like fortified rice at different level. The qualitative survey showed that  the sensory differences of fortified rice were accepted by women at child bearing age. Conclusion: Rice fortification with micronutrients is feasible and can be implemented to prevent micronutrients deficiency in Vietnam.