Đánh giá khả năng chấp nhận gạo bổ sung đa vi chất của phụ nữ lứa tuổi sinh đẻ và cơ sở xay xát
Bổ sung
đa vi chất vào gạo là biện pháp hữu hiệu để phòng chống thiếu vi chất
dinh dưỡng. Để đánh giá tính khả thi của loại gạo này, nghiên cứu tiến
hành đánh giá một số yếu tố ảnh hưởng tới việc chấp nhận gạo bổ sung đa
vi chất. Đối tượng điều tra là phụ nữ tuổi sinh đẻ và nhà xay xát tại
hai xã của tỉnh Bắc Giang. Kết quả cho thấy kiến thức...
Tóm tắt tiếng Việt: Bổ sung
đa vi chất vào gạo là biện pháp hữu hiệu để phòng chống thiếu vi chất
dinh dưỡng. Để đánh giá tính khả thi của loại gạo này, nghiên cứu tiến
hành đánh giá một số yếu tố ảnh hưởng tới việc chấp nhận gạo bổ sung đa
vi chất. Đối tượng điều tra là phụ nữ tuổi sinh đẻ và nhà xay xát tại
hai xã của tỉnh Bắc Giang. Kết quả cho thấy kiến thức phụ nữ không hiểu
biết về vitamin A, sắt, folic và vi chất dinh dưỡng nói chung chiếm tỷ
lệ cao. Gạo bổ sung đa vi chất về cảm quan có sự khác biệt về màu sắc,
mùi vị so với gạo bình thường. Nghiên cứu thị hiếu cho thấy đa số phụ nữ
thích gạo bổ sung đa vi chất ở các mức độ khác nhau. Điều tra định tính
cho thấy sự khác biệt về cảm quan của gạo bổ sung đa vi chất có thể
chấp nhận được. Kết luận: Bổ sung đa vi chất vào gạo có tính khả thi và
có thể thực hiện được để phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng ở Việt
Nam.
English summary: Fortifying
rice with micronutrients is an effective way to prevent micronutrient
deficiencies. In order to evaluate the feasibility of rice fortification
in Vietnam, this study is conducted to evaluate some factors related to
the acceptability of multi-micronutrient fortified rice. Subjects of
the study are women at child bearing age and rice millers in two
communes of Bac Giang province where is rice production region of the
Red river delta in Vietnam. Results showed that prevalence of women who
have poor knowledge on vitamin A, iron, folic acid and micronutrients in
general is quite high. The triangle sensory test showed that the
multi-micronutrient fortified rice has remarkable difference in terms of
color and taste compared to normal rice. The predilection test showed
that a majority of women like fortified rice at different level. The
qualitative survey showed that the sensory differences of
fortified rice were accepted by women at child bearing age. Conclusion: Rice fortification with micronutrients is feasible and can be
implemented to prevent micronutrients deficiency in Vietnam.
English summary: Fortifying
rice with micronutrients is an effective way to prevent micronutrient
deficiencies. In order to evaluate the feasibility of rice fortification
in Vietnam, this study is conducted to evaluate some factors related to
the acceptability of multi-micronutrient fortified rice. Subjects of
the study are women at child bearing age and rice millers in two
communes of Bac Giang province where is rice production region of the
Red river delta in Vietnam. Results showed that prevalence of women who
have poor knowledge on vitamin A, iron, folic acid and micronutrients in
general is quite high. The triangle sensory test showed that the
multi-micronutrient fortified rice has remarkable difference in terms of
color and taste compared to normal rice. The predilection test showed
that a majority of women like fortified rice at different level. The
qualitative survey showed that the sensory differences of
fortified rice were accepted by women at child bearing age. Conclusion: Rice fortification with micronutrients is feasible and can be
implemented to prevent micronutrients deficiency in Vietnam.