Đánh giá thực trạng khẩu phần, thói quen ăn uống của người tăng Acid Uric máu và bệnh nhân Gout
Nghiên cứu được tiến hành với Mục tiêu: Đánh giá thực trạng khẩu phần, thói quen ăn
uống của người tăng acid uric máu và bệnh nhân Gout. Thiết
kế nghiên cứu: cắt ngang, mô tả có
phân tích. Đối tượng nghiên cứu: 150 người mắc bệnh gout từ 40 đến 70 tuổi (ít nhất có hai đợt điều trị gout
cấp). 150 người
không bị gout ( bình thường) - có acid uric...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu được tiến hành với Mục tiêu: Đánh giá thực trạng khẩu phần, thói quen ăn
uống của người tăng acid uric máu và bệnh nhân Gout. Thiết
kế nghiên cứu: cắt ngang, mô tả có
phân tích. Đối tượng nghiên cứu: 150 người mắc bệnh gout từ 40 đến 70 tuổi (ít nhất có hai đợt điều trị gout
cấp). 150 người
không bị gout ( bình thường) - có acid uric máu trong giới hạn bình
thường. 50 người từ 40-70 tuổi có acid uric máu tăng. Kết quả cho thấy: Nhóm tăng acid uric máu có tần xuất tiêu thụ
hàng ngày và trên 3 lần/tuần các thực phẩm giàu purin như phủ tạng, bia/rượu
nhiều hơn nhóm người không bị bệnh (p<0,05).
-Nhóm tăng acid uric máu có mức tiêu thụ
trung bình/ngày về cá, hải sản, bia/rượu nhiều hơn nhóm chứng (không tăng acid
uric máu) có ý nghĩa thống kê (p<0,05). Mức tiêu thụ lương thực thực phẩm của nhóm tăng acid uric máu và nhóm không
bị bệnh , khác nhau không có ý nghĩa thống kê về gạo, lương thực khác, thịt, trứng/sữa,
đậu đỗ, đậu phụ, vừng/lạc, dầu/, mỡ, rau xanh, quả chín. Nhóm bệnh gout có tần xuất tiêu thụ trên 3
lần/ tuần các thực phẩm giàu purin như thịt nạc các loại, phủ tạng, cá và hải
sản, đậu đỗ, đậu phụ, bia/ rượu nhiều hơn nhóm không bị bệnh (p<0,05, p<0,01, p<0,001). Ở nhóm bệnh gout mức tiêu thụ trung
bình/ ngày về gạo, thịt, dầu/ mỡ thấp hơn nhóm không bị bệnh và mức tiêu thụ quả chín nhiều hơn nhóm không
bị bệnh, sự khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05). Mức tiêu thụ các thực
phẩm như cá, hải sản, đậu phụ, rau, đường mật ở nhóm bệnh nhiều hơn nhóm không
bị bệnh , sự khác biệt chưa có ý nghĩa thống kê (p>0,05). Mức tiêu thụ đậu đỗ,
trứng sữa, vừng/ lạc, bia/ rượu ở nhóm bệnh Gout thấp hơn nhóm không bị bệnh, sự
khác biệt chưa có ý nghĩa thống kê (p>0,05).
English summary: Proper diet plays a very important role in the prevention and control of
increased blood uric acid level and gout disease. A study to investigate
nutrition situation of people with increased level of blood uric acid and those
having gout to propose appropriate interventions is needed. This study aimed to
assess actual dietary intake and habits in those subjects. The study design was
cross sectional and descriptive. The study subjects were 150 gout patients from
40 to 70 years old (with at least 2 acute treatment sessions), 150 normal
people with normal level of blood uric acid and 50 people from 40-70 years old
with increased level of blood uric acid. The results showed that the group with
increased blood uric acid had a higher frequency of consuming daily and over 3
times/week the food rich in purin (such as organs, alcoholic beverage) than the
normal group (p<0.05). The group with increased blood uric acid had a significantly higher
average intake of fish, aqua products and alcoholic beverage than the control
group (not increased blood uric acid) (p<0.05). Other than that, the intake of rice, other staple
foods, meat, eggs, milk, beans, tofu, sesame/peanut, fat/oil, vegetables and
fruits was not significantly different between normal group and group with
increased blood uric acid. Gout patients had a higher frequency of consuming
over 3 times/week the food rich in purin such as lean meat, organ, fish and
aqua products, beans and peas, tofu, alcoholic beverage than the normal group (p<0.05, p<0.01, p<0.001). Gout patient had a lower average
daily intake of rice, meat, fat/oil than the normal group and a higher intake
of fruit and the differences are significant (p<0.05). The intake of foods such as fish, aqua
products, tofu, vegetables, sugar in gout patients was higher than the normal group
but the differences were not significant (p>0.05). The intake of beans/peas,
eggs, milk, sesame/peanuts and acoholic
beverage in gout patient was lower than the normal group, but not significantly
(p>0.05).
English summary: Proper diet plays a very important role in the prevention and control of
increased blood uric acid level and gout disease. A study to investigate
nutrition situation of people with increased level of blood uric acid and those
having gout to propose appropriate interventions is needed. This study aimed to
assess actual dietary intake and habits in those subjects. The study design was
cross sectional and descriptive. The study subjects were 150 gout patients from
40 to 70 years old (with at least 2 acute treatment sessions), 150 normal
people with normal level of blood uric acid and 50 people from 40-70 years old
with increased level of blood uric acid. The results showed that the group with
increased blood uric acid had a higher frequency of consuming daily and over 3
times/week the food rich in purin (such as organs, alcoholic beverage) than the
normal group (p<0.05). The group with increased blood uric acid had a significantly higher
average intake of fish, aqua products and alcoholic beverage than the control
group (not increased blood uric acid) (p<0.05). Other than that, the intake of rice, other staple
foods, meat, eggs, milk, beans, tofu, sesame/peanut, fat/oil, vegetables and
fruits was not significantly different between normal group and group with
increased blood uric acid. Gout patients had a higher frequency of consuming
over 3 times/week the food rich in purin such as lean meat, organ, fish and
aqua products, beans and peas, tofu, alcoholic beverage than the normal group (p<0.05, p<0.01, p<0.001). Gout patient had a lower average
daily intake of rice, meat, fat/oil than the normal group and a higher intake
of fruit and the differences are significant (p<0.05). The intake of foods such as fish, aqua
products, tofu, vegetables, sugar in gout patients was higher than the normal group
but the differences were not significant (p>0.05). The intake of beans/peas,
eggs, milk, sesame/peanuts and acoholic
beverage in gout patient was lower than the normal group, but not significantly
(p>0.05).