CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Đánh giá thực trạng khẩu phần, thói quen ăn uống của người tăng Acid Uric máu và bệnh nhân Gout
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu được tiến hành với Mục tiêu: Đánh giá thực trạng khẩu phần, thói quen ăn uống của người tăng acid uric máu và bệnh nhân Gout. Thiết kế nghiên cứu: cắt ngang, mô tả có phân tích. Đối tượng nghiên cứu: 150 người mắc bệnh gout từ 40 đến 70 tuổi (ít nhất có hai đợt điều trị gout cấp). 150 người  không bị gout ( bình thường) - có acid uric...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu được tiến hành với Mục tiêu: Đánh giá thực trạng khẩu phần, thói quen ăn uống của người tăng acid uric máu và bệnh nhân Gout. Thiết kế nghiên cứu: cắt ngang, mô tả có phân tích. Đối tượng nghiên cứu: 150 người mắc bệnh gout từ 40 đến 70 tuổi (ít nhất có hai đợt điều trị gout cấp). 150 người  không bị gout ( bình thường) - có acid uric máu trong giới hạn bình thường. 50 người từ 40-70 tuổi có acid uric máu tăng. Kết quả cho thấy: Nhóm tăng acid uric máu có tần xuất tiêu thụ hàng ngày và trên 3 lần/tuần các thực phẩm giàu purin như phủ tạng, bia/rượu nhiều hơn nhóm người không bị bệnh (p<0,05). -Nhóm tăng acid uric máu có mức tiêu thụ trung bình/ngày về cá, hải sản, bia/rượu nhiều hơn nhóm chứng (không tăng acid uric máu) có ý nghĩa thống kê (p<0,05). Mức tiêu thụ lương thực thực phẩm của nhóm tăng acid uric máu và nhóm không bị bệnh , khác nhau không có ý nghĩa thống kê về gạo, lương thực khác, thịt, trứng/sữa, đậu đỗ, đậu phụ, vừng/lạc, dầu/, mỡ, rau xanh, quả chín. Nhóm bệnh gout có tần xuất tiêu thụ trên 3 lần/ tuần các thực phẩm giàu purin như thịt nạc các loại, phủ tạng, cá và hải sản, đậu đỗ, đậu phụ, bia/ rượu nhiều hơn nhóm không bị bệnh (p<0,05, p<0,01, p<0,001). Ở nhóm bệnh gout mức tiêu thụ trung bình/ ngày về gạo, thịt, dầu/ mỡ thấp hơn nhóm không bị bệnh  và mức tiêu thụ quả chín nhiều hơn nhóm không bị bệnh, sự khác biệt có ý nghĩa thống kê (p<0,05). Mức tiêu thụ các thực phẩm như cá, hải sản, đậu phụ, rau, đường mật ở nhóm bệnh nhiều hơn nhóm không bị bệnh , sự khác biệt chưa có ý nghĩa thống kê (p>0,05). Mức tiêu thụ đậu đỗ, trứng sữa, vừng/ lạc, bia/ rượu ở nhóm bệnh Gout thấp hơn nhóm không bị bệnh, sự khác biệt chưa có ý nghĩa thống kê (p>0,05).
English summary: Proper diet plays a very important role in the prevention and control of increased blood uric acid level and gout disease. A study to investigate nutrition situation of people with increased level of blood uric acid and those having gout to propose appropriate interventions is needed. This study aimed to assess actual dietary intake and habits in those subjects. The study design was cross sectional and descriptive. The study subjects were 150 gout patients from 40 to 70 years old (with at least 2 acute treatment sessions), 150 normal people with normal level of blood uric acid and 50 people from 40-70 years old with increased level of blood uric acid. The results showed that the group with increased blood uric acid had a higher frequency of consuming daily and over 3 times/week the food rich in purin (such as organs, alcoholic beverage) than the normal group (p<0.05). The group with increased blood uric acid had a significantly higher average intake of fish, aqua products and alcoholic beverage than the control group (not increased blood uric acid) (p<0.05). Other than that, the intake of rice, other staple foods, meat, eggs, milk, beans, tofu, sesame/peanut, fat/oil, vegetables and fruits was not significantly different between normal group and group with increased blood uric acid. Gout patients had a higher frequency of consuming over 3 times/week the food rich in purin such as lean meat, organ, fish and aqua products, beans and peas, tofu, alcoholic beverage than the normal group (p<0.05, p<0.01, p<0.001). Gout patient had a lower average daily intake of rice, meat, fat/oil than the normal group and a higher intake of fruit and the differences are significant (p<0.05). The intake of foods such as fish, aqua products, tofu, vegetables, sugar in gout patients was higher than the normal group but the differences were not significant (p>0.05). The intake of beans/peas, eggs,  milk, sesame/peanuts and acoholic beverage in gout patient was lower than the normal group, but not significantly (p>0.05).
English summary: Proper diet plays a very important role in the prevention and control of increased blood uric acid level and gout disease. A study to investigate nutrition situation of people with increased level of blood uric acid and those having gout to propose appropriate interventions is needed. This study aimed to assess actual dietary intake and habits in those subjects. The study design was cross sectional and descriptive. The study subjects were 150 gout patients from 40 to 70 years old (with at least 2 acute treatment sessions), 150 normal people with normal level of blood uric acid and 50 people from 40-70 years old with increased level of blood uric acid. The results showed that the group with increased blood uric acid had a higher frequency of consuming daily and over 3 times/week the food rich in purin (such as organs, alcoholic beverage) than the normal group (p<0.05). The group with increased blood uric acid had a significantly higher average intake of fish, aqua products and alcoholic beverage than the control group (not increased blood uric acid) (p<0.05). Other than that, the intake of rice, other staple foods, meat, eggs, milk, beans, tofu, sesame/peanut, fat/oil, vegetables and fruits was not significantly different between normal group and group with increased blood uric acid. Gout patients had a higher frequency of consuming over 3 times/week the food rich in purin such as lean meat, organ, fish and aqua products, beans and peas, tofu, alcoholic beverage than the normal group (p<0.05, p<0.01, p<0.001). Gout patient had a lower average daily intake of rice, meat, fat/oil than the normal group and a higher intake of fruit and the differences are significant (p<0.05). The intake of foods such as fish, aqua products, tofu, vegetables, sugar in gout patients was higher than the normal group but the differences were not significant (p>0.05). The intake of beans/peas, eggs,  milk, sesame/peanuts and acoholic beverage in gout patient was lower than the normal group, but not significantly (p>0.05).