Đánh giá tình trạng ô nhiễm vi sinh vật trong một số loại thực phẩm trên địa bàn Hà Nội năm 2008
Hiện nay ngộ độc thực phẩm ngày càng gia tăng trên phạm vi cả
nước đã gây ảnh hưởng nghiêm trọng đến sức khỏe cộng đồng và gây thiệt hại đến
nền kinh tế quốc gia. Thống kê cho thấy phần lớn các vụ ngộ độc tập thể ở trường
học, bếp ăn công nghiệp…là do thực phẩm bị ô nhiễm bởi các vi khuẩn gây bệnh.
Khảo sát tình trạng ô nhiễm vi sinh vật trong...
Tóm tắt tiếng Việt: Hiện nay ngộ độc thực phẩm ngày càng gia tăng trên phạm vi cả
nước đã gây ảnh hưởng nghiêm trọng đến sức khỏe cộng đồng và gây thiệt hại đến
nền kinh tế quốc gia. Thống kê cho thấy phần lớn các vụ ngộ độc tập thể ở trường
học, bếp ăn công nghiệp…là do thực phẩm bị ô nhiễm bởi các vi khuẩn gây bệnh.
Khảo sát tình trạng ô nhiễm vi sinh vật trong một số loại thực phẩm trên địa
bàn Hà Nội năm 2008 đã cho các kết quả
như sau: Trong 100 mẫu khảo sát có 56 mẫu không đạt yêu cầu theo tiêu chuẩn cho
phép (56%), trong đó 38 mẫu do Coliform, 13 mẫu do E.Coli và 5 mẫu do
Cl.perfringens. Không có mẫu nào bị nhiễm Salmonella spp, Listeria spp,
Campylobacter spp. Có 3/21 bánh suse; 6/24 mẫu bánh giò; 12/25 nem chua; 17/30
nem chạo không đạt về Coliform: Có 2/21 bánh suse; 6/25 nem chua; 5/30 nem chạo
không đạt về Ecoli; có 3/25 mẫu nem chua, 2/30 mẫu nem chạo không đạt về Cl.perfringnens.
English summary: Nowadays, food poisoning is increasing rapidly all over the
country, seriously affecting public health and largely damaging the economy.
Statistics show that most of large cases of food poisoning in school and
industrial kitchen were due to the foods, which were contaminated by pathogenic
bacteria. Therefore, a study to define microorganism contamination is very
necessary to assess current food hygiene and safety status, so that the authorities
can provide better communication and education for food producers to ensure
good condition in manufacturing process. In this survey in 2008 in the area of
Hanoi, we found that: In 100 samples, 56 samples failed to meet the standard
(56%), of which 38 samples failed to meet standard for Coliform, 13 samples
failed to meet standard for E.coli, 5 samples failed to meet standard for
Cl perfringens, but no sample was contaminated with Salmonella spp, Listeria
spp, Campylobacter spp.3/21 samples of suse, 6/24 samples of banh gio, 12/25 samples of nem chua, 17/30 samples of nem chao failed to meet standard for
coliform. 2/21 samples of use, 6/25 samples of nem chua, 5/30 samples of nem
chao failed to meet standard for Ecoli. 3/25 samples of nem chua, 2/30 samples of nem chao failed to meet standard for
Cl.perfringens.
English summary: Nowadays, food poisoning is increasing rapidly all over the
country, seriously affecting public health and largely damaging the economy.
Statistics show that most of large cases of food poisoning in school and
industrial kitchen were due to the foods, which were contaminated by pathogenic
bacteria. Therefore, a study to define microorganism contamination is very
necessary to assess current food hygiene and safety status, so that the authorities
can provide better communication and education for food producers to ensure
good condition in manufacturing process. In this survey in 2008 in the area of
Hanoi, we found that: In 100 samples, 56 samples failed to meet the standard
(56%), of which 38 samples failed to meet standard for Coliform, 13 samples
failed to meet standard for E.coli, 5 samples failed to meet standard for
Cl perfringens, but no sample was contaminated with Salmonella spp, Listeria
spp, Campylobacter spp.3/21 samples of suse, 6/24 samples of banh gio, 12/25 samples of nem chua, 17/30 samples of nem chao failed to meet standard for
coliform. 2/21 samples of use, 6/25 samples of nem chua, 5/30 samples of nem
chao failed to meet standard for Ecoli. 3/25 samples of nem chua, 2/30 samples of nem chao failed to meet standard for
Cl.perfringens.