Đánh giá tồn dư thuốc bảo vệ thực vật trong rau, quả ở Hà Nội, Huế và TP Hồ Chí Minh
Để bước
đầu đánh giá mức độ phơi nhiễm thuốc bảo vệ thực vật trên rau quả, một khảo sát
về dư lượng các thuốc bảo vệ thực vậ do
Tổ chức Y tế thế giới tài trợ đã được tiến hành ở 3 thành phố lớn là Hà
Nội, Huế và Tp Hồ Chí Minh. Năm loại quả (125 mẫu) và 8 loại rau thông dụng
(200 mẫu) được thu thập từ các chợ trên thị trường các thành phố để phân...
Tóm tắt tiếng Việt: Để bước
đầu đánh giá mức độ phơi nhiễm thuốc bảo vệ thực vật trên rau quả, một khảo sát
về dư lượng các thuốc bảo vệ thực vậ do
Tổ chức Y tế thế giới tài trợ đã được tiến hành ở 3 thành phố lớn là Hà
Nội, Huế và Tp Hồ Chí Minh. Năm loại quả (125 mẫu) và 8 loại rau thông dụng
(200 mẫu) được thu thập từ các chợ trên thị trường các thành phố để phân tích
dư lượng các thuốc bảo vệ thực vật nhóm chlo hữu cơ, lân hữu cơ và carbamate. Thời
gian thu thập mẫu và phân tích từ tháng 12/2004 đến tháng 4/2005. Kết quả khảo
sát cho thấy 36 mẫu có tồn dư thuốc BVTV (11,1%). Trong đó có 6 mẫu (1,8%) vượt
mức cho phép, 24 mẫu (5,2%) có tồn dư dưới mức cho phép, 6 mẫu còn lại có chứa
các thuốc BVTV không nằm trong danh mục hiện hành. Dư lượng thuốc BVTV chủ yếu
tìm thấy trong các mẫu rau lá. Trong tổng số 250 mẫu rau, quả nội địa, dư lượng
thuốc BVTV được tìm thấy trong 10% số mẫu, trong đó 2,4% số mẫu không đạt quy
định cho phép và 1,6% số mẫu chứa thuốc BVTV được tìm thấy trong 14,7% số mẫu
nhưng không có mẫu nào vượt mức cho phép ở Việt Nam.
English summary: To determine
the exposure of the consumer to food contaminated and what pesticides people
possibly consume, a baseline survey on pesticide residues in fruits and
vegetables was performed in 3 cities including Hanoi, Hue and Ho Chi Minh
city. The samples were collected from wholesale markets in these locations. Five
kinds of fruits (125 samples) and eight kinds of vegetables (200 samples) were
selected as common representatives of the Vietnamese diet. During the 6 months
of study (December 2004- June 2005) 325 samples were analyzed and 975 analyses
performed. This study demonstrated that pesticide residues in 6 samples (1.8%)
was above the MRLs. In the remaining 6 samples (1.8%) the residues detected
have no regulation in Vietnam. Pesticide residues were found more frequently,
especially in leafy vegetables.
Among the
total of 250 domestic samples, residues were found in 10% of samples. There were
2.4% of samples, which are not conforming to the national MRLs, and 1.6% of
samples contained residues with-out official regulation. Among the total of 75
imported samples ( pears, apples, mandarins), residues were found in 14.7% of
samples, but none of the samples contained residues above the Vietnamese MRLs.
English summary: To determine
the exposure of the consumer to food contaminated and what pesticides people
possibly consume, a baseline survey on pesticide residues in fruits and
vegetables was performed in 3 cities including Hanoi, Hue and Ho Chi Minh
city. The samples were collected from wholesale markets in these locations. Five
kinds of fruits (125 samples) and eight kinds of vegetables (200 samples) were
selected as common representatives of the Vietnamese diet. During the 6 months
of study (December 2004- June 2005) 325 samples were analyzed and 975 analyses
performed. This study demonstrated that pesticide residues in 6 samples (1.8%)
was above the MRLs. In the remaining 6 samples (1.8%) the residues detected
have no regulation in Vietnam. Pesticide residues were found more frequently,
especially in leafy vegetables.
Among the
total of 250 domestic samples, residues were found in 10% of samples. There were
2.4% of samples, which are not conforming to the national MRLs, and 1.6% of
samples contained residues with-out official regulation. Among the total of 75
imported samples ( pears, apples, mandarins), residues were found in 14.7% of
samples, but none of the samples contained residues above the Vietnamese MRLs.