Hiệu quả can thiệp bằng chế độ ăn từ nguồn thực phẩm sẵn có tại địa phương đối với tình trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi.
Suy
dinh dưỡng (SDD) thấp còi vẫn là một vấn đề hết sức nghiêm trọng ở trẻ
dưới 5 tuổi, đặc biệt là các tỉnh miền núi phía Bắc. Chế độ ăn không đáp
ứng nhu cầu dinh dưỡng là nguyên nhân quan trọng của SDD thấp còi. Mục tiêu:
đánh giá hiệu quả thử nghiệm áp dụng bộ thực đơn cho trẻ dưới 5 tuổi
tới cải thiện chiều cao của trẻ 12-30 tháng tuổi tại...
Tóm tắt tiếng Việt: Suy
dinh dưỡng (SDD) thấp còi vẫn là một vấn đề hết sức nghiêm trọng ở trẻ
dưới 5 tuổi, đặc biệt là các tỉnh miền núi phía Bắc. Chế độ ăn không đáp
ứng nhu cầu dinh dưỡng là nguyên nhân quan trọng của SDD thấp còi. Mục tiêu:
đánh giá hiệu quả thử nghiệm áp dụng bộ thực đơn cho trẻ dưới 5 tuổi
tới cải thiện chiều cao của trẻ 12-30 tháng tuổi tại huyện Hữu Lũng,
tỉnh Lạng Sơn. Phương pháp:
Nghiên cứu can thiệp cộng đồng có đối chứng. Tổng số 128 trẻ thấp còi
được chia thành nhóm chứng và nhóm can thiệp. Nhóm can thiệp được hướng
dẫn thực hiện bộ thực đơn thiết kế sẵn trong 6 tháng. Các chỉ số về
nhân trắc được thu thập trước và sau can thiệp. Kết quả:
Chiều cao của nhóm can thiệp tăng nhiều hơn nhóm chứng 0,5cm
(p<0,05) và cân nặng của nhóm can thiệp cũng có xu hướng cao hơn nhóm
chứng 0,1kg (p=0,054). Kết luận:
Can thiệp bằng chế độ ăn phù hợp với độ tuổi từ nguồn thực phẩm sẵn có
tại địa phương thông qua hướng dẫn thực hành và áp dụng thực đơn trong 6
tháng đã có hiệu quả cải thiện chiều cao của trẻ thuộc nhóm can thiệp
0,5cm so với nhóm chứng, góp phần thúc đẩy tốc độ tăng trưởng chiều cao
và phòng chống suy dinh dưỡng thấp còi ở trẻ dưới 5 tuổi.
English summary: Stunting
remains a serious problem among under five children, particularly in
the north mountainous region. Diet that did not meet the recommended
dietary allowance has been an important cause of stunting. Objective:
to investigate the effectiveness of designed menu on height improvement
of children aged 12-30 months in Huu Lung district, Lang Son province. Methods:
community-based controlled intervention. The total of 128 children were
allocated into control and intervention group. The mothers or care
givers of the children in the intervention group received instructions
on how to prepare designed menu to feed their children in 6 month
duration. Anthropometric data were collected before and after the
intervention. Results:
Height of the intervention group increased by 0.5cm higher than the
control group (p<0.05) and their weight also tent to increase more
than the control group (p=0.054) after 6 months of intervention.
Conclusion: Diet- based intervention of using locally available foods
via practical instruction and application of designed menu in 6 months
resulted in the height improvement of 0.5cm higher than the control
group, contributing to height growth and stunting prevention and control
in under-five children.
English summary: Stunting
remains a serious problem among under five children, particularly in
the north mountainous region. Diet that did not meet the recommended
dietary allowance has been an important cause of stunting. Objective:
to investigate the effectiveness of designed menu on height improvement
of children aged 12-30 months in Huu Lung district, Lang Son province. Methods:
community-based controlled intervention. The total of 128 children were
allocated into control and intervention group. The mothers or care
givers of the children in the intervention group received instructions
on how to prepare designed menu to feed their children in 6 month
duration. Anthropometric data were collected before and after the
intervention. Results:
Height of the intervention group increased by 0.5cm higher than the
control group (p<0.05) and their weight also tent to increase more
than the control group (p=0.054) after 6 months of intervention.
Conclusion: Diet- based intervention of using locally available foods
via practical instruction and application of designed menu in 6 months
resulted in the height improvement of 0.5cm higher than the control
group, contributing to height growth and stunting prevention and control
in under-five children.