CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Hiệu quả can thiệp bằng chế độ ăn từ nguồn thực phẩm sẵn có tại địa phương đối với tình trạng dinh dưỡng trẻ em dưới 5 tuổi.
5 lượt xem
chia sẻ
Suy dinh dưỡng (SDD) thấp còi vẫn là một vấn đề hết sức nghiêm trọng ở trẻ dưới 5 tuổi, đặc biệt là các tỉnh miền núi phía Bắc. Chế độ ăn không đáp ứng nhu cầu dinh dưỡng là nguyên nhân quan trọng của SDD thấp còi. Mục tiêu: đánh giá hiệu quả thử nghiệm áp dụng bộ thực đơn cho trẻ dưới 5 tuổi tới cải thiện chiều cao của trẻ 12-30 tháng tuổi tại...
Tóm tắt tiếng Việt: Suy dinh dưỡng (SDD) thấp còi vẫn là một vấn đề hết sức nghiêm trọng ở trẻ dưới 5 tuổi, đặc biệt là các tỉnh miền núi phía Bắc. Chế độ ăn không đáp ứng nhu cầu dinh dưỡng là nguyên nhân quan trọng của SDD thấp còi. Mục tiêu: đánh giá hiệu quả thử nghiệm áp dụng bộ thực đơn cho trẻ dưới 5 tuổi tới cải thiện chiều cao của trẻ 12-30 tháng tuổi tại huyện Hữu Lũng, tỉnh Lạng Sơn. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp cộng đồng có đối chứng. Tổng số 128 trẻ thấp còi được chia thành  nhóm chứng và nhóm can thiệp. Nhóm can thiệp được hướng dẫn thực hiện bộ thực đơn thiết kế sẵn trong 6 tháng. Các chỉ số về nhân trắc được thu thập trước và sau can thiệp. Kết quả: Chiều cao của nhóm can thiệp tăng nhiều hơn nhóm chứng 0,5cm (p<0,05) và cân nặng của nhóm can thiệp cũng có xu hướng cao hơn nhóm chứng 0,1kg (p=0,054). Kết luận: Can thiệp bằng chế độ ăn phù hợp với độ tuổi từ nguồn thực phẩm sẵn có tại địa phương thông qua hướng dẫn thực hành và áp dụng thực đơn trong 6 tháng đã có hiệu quả cải thiện chiều cao của trẻ thuộc nhóm can thiệp 0,5cm so với nhóm chứng, góp phần thúc đẩy tốc độ tăng trưởng chiều cao và phòng chống suy dinh dưỡng thấp còi ở trẻ dưới 5 tuổi.
English summary: Stunting remains a serious problem among under five children, particularly in the north mountainous region. Diet that did not meet the recommended dietary allowance has been an important cause of stunting. Objective: to investigate the effectiveness of designed menu on height improvement of children aged 12-30 months in Huu Lung district, Lang Son province. Methods: community-based controlled intervention. The total of 128 children were allocated into control and intervention group. The mothers or care givers of the children in the intervention group received instructions on how to prepare designed menu to feed their children in 6 month duration. Anthropometric data were collected before and after the intervention. Results: Height of the intervention group increased by 0.5cm higher than the control group (p<0.05) and their weight also tent to increase more than the control group (p=0.054) after 6 months of intervention. Conclusion: Diet- based intervention of using locally available foods via practical instruction and application of designed menu in 6 months resulted in the height improvement of 0.5cm higher than the control group, contributing to height growth and stunting prevention and control in under-five children.
English summary: Stunting remains a serious problem among under five children, particularly in the north mountainous region. Diet that did not meet the recommended dietary allowance has been an important cause of stunting. Objective: to investigate the effectiveness of designed menu on height improvement of children aged 12-30 months in Huu Lung district, Lang Son province. Methods: community-based controlled intervention. The total of 128 children were allocated into control and intervention group. The mothers or care givers of the children in the intervention group received instructions on how to prepare designed menu to feed their children in 6 month duration. Anthropometric data were collected before and after the intervention. Results: Height of the intervention group increased by 0.5cm higher than the control group (p<0.05) and their weight also tent to increase more than the control group (p=0.054) after 6 months of intervention. Conclusion: Diet- based intervention of using locally available foods via practical instruction and application of designed menu in 6 months resulted in the height improvement of 0.5cm higher than the control group, contributing to height growth and stunting prevention and control in under-five children.