Hiệu quả của sữa và sữa giàu đa vi chất lên tình trạng dinh dưỡng và vi chất dinh dưỡng của học sinh tiểu học
Nghiên
cứu thực hiện trong 06 tháng trên 450 trẻ 7- 8 tuổi tại 3 trường phổ
thông cơ sở thuộc huyện Yên Phong - Bắc Ninh. Số trẻ trên được chia
thành 3 nhóm nghiên cứu: nhóm bổ sung sữa đa vi chất (NSĐVC), nhóm bổ
sung sữa bình thường (NSBT) và nhóm chứng (NC). Hàng ngày 2 nhóm can
thiệp (NSĐVC và NSBT) mỗi trẻ được bổ sung 02 hộp sữa của Công ty...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên
cứu thực hiện trong 06 tháng trên 450 trẻ 7- 8 tuổi tại 3 trường phổ
thông cơ sở thuộc huyện Yên Phong - Bắc Ninh. Số trẻ trên được chia
thành 3 nhóm nghiên cứu: nhóm bổ sung sữa đa vi chất (NSĐVC), nhóm bổ
sung sữa bình thường (NSBT) và nhóm chứng (NC). Hàng ngày 2 nhóm can
thiệp (NSĐVC và NSBT) mỗi trẻ được bổ sung 02 hộp sữa của Công ty Cô gái
Hà Lan - Việt Nam. Kết quả sau 6 tháng bổ sung sữa đa vi chất và sữa
thường, trẻ ở 2 nhóm can thiệp tăng cân nặng và chiều cao hơn nhóm chứng
và có chỉ số WAZ, HAZ tăng cao một cách có ý nghĩa. Tỷ lệ suy dinh
dưỡng thể thấp còi và thể gầy còm giảm có ý nghĩa ở NSĐVC và NSBT nhưng
không giảm ở nhóm chứng. Trẻ ở 2 nhóm can thiệp có mức tăng nồng độ Hb,
ferritin huyết thanh, kẽm huyết thanh và vitamin A huyết thanh cao hơn
có ý nghĩa (P<0,05, P<0,01) so với nhóm chứng. Tỷ lệ thiếu máu,
thiếu sắt đã giảm rõ rệt ở các nhóm can thiệp (P<0,05, P<0,01).
Tình trạng thiếu vitamin A và thiếu kẽm giảm nhiều nhất ở nhóm bổ sung
sữa đa vi chất, tiếp theo là sữa thường và thấp nhất ở nhóm chứng. Hiệu
quả của bổ sung sữa đa vi chất đã làm giảm 37,4% thiếu máu và 16,3%
thiếu kẽm. Bổ sung sữa thường cũng đã làm giảm 24,5% và 20,7% theo thứ
tự. Đối với tình trạng trí lực: Khả năng ghi nhớ của học sinh 2 nhóm can
thiệp đạt mức cao hơn có ý nghĩa. Chưa nhận thấy có sự khác biệt về khả
năng làm việc kéo dài ở 03 nhóm nghiên cứu.
English summary: The study was carried out
in over six months on 450 children from 7-8 years old in three primary
schools in Yen Phong District, Bac Ninh Province. The selected children
were divided into three groups: group 1 was given milk enriched with
multi -micronutrients, group 2 - standard milk, and group 3 was the
control group. On a daily basis, each child in group 1 and 2 drank two
bottles of milk provided by Dutch Lady Vietnam. After six months of
study, children in group 1 and 2 achieved significantly higher WAZ and
HAZ scores. The rate of stunting and wasting among these children also
fell significantly but did not change among children in group 3.
Regarding micro - nutritional status, significantly higher levels of Hb,
zinc and vitamin A in serum (p<0.05, p<0.01) were observed in
group 1 and 2. There was a clear reduction in the rates of anemia
deficiency and iron deficiency among these groups (p<0.05,
p<0.01). Vitamin A and zinc deficiency was also improved, most
profoundly in group 1, and gradually less so in group 2 and 3. Children
in group 1 enjoyed a 37.4% reduction in anemia and a 16.3% fall in zinc
deficiency. The levels of anemia and zinc deficiency among group 2
children fell by 24.5% and 20.7%, respectively. Children from group 1
and 2 had improved memory compared to the control group (statistically
significant). In all three groups, there was no noted change in their
capability to work long hours.
English summary: The study was carried out
in over six months on 450 children from 7-8 years old in three primary
schools in Yen Phong District, Bac Ninh Province. The selected children
were divided into three groups: group 1 was given milk enriched with
multi -micronutrients, group 2 - standard milk, and group 3 was the
control group. On a daily basis, each child in group 1 and 2 drank two
bottles of milk provided by Dutch Lady Vietnam. After six months of
study, children in group 1 and 2 achieved significantly higher WAZ and
HAZ scores. The rate of stunting and wasting among these children also
fell significantly but did not change among children in group 3.
Regarding micro - nutritional status, significantly higher levels of Hb,
zinc and vitamin A in serum (p<0.05, p<0.01) were observed in
group 1 and 2. There was a clear reduction in the rates of anemia
deficiency and iron deficiency among these groups (p<0.05,
p<0.01). Vitamin A and zinc deficiency was also improved, most
profoundly in group 1, and gradually less so in group 2 and 3. Children
in group 1 enjoyed a 37.4% reduction in anemia and a 16.3% fall in zinc
deficiency. The levels of anemia and zinc deficiency among group 2
children fell by 24.5% and 20.7%, respectively. Children from group 1
and 2 had improved memory compared to the control group (statistically
significant). In all three groups, there was no noted change in their
capability to work long hours.