Mục tiêu: Xác định tỷ lệ mắc Hội chứng chuyển hóa (HCCH) của người trưởng thành đến khám tại Viện Dinh dưỡng năm 2020.
Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang mô tả trên 117 đối tượng từ 20-60 tuổi đến khám tại Viện Dinh dưỡng năm 2020.
Kết quả: Tỷ lệ mắc HCCH chung là 14,5%, tỷ lệ mắc HCCH thấp nhất ở nhóm tuổi 20-29 tuổi (9,1%), cao nhất ở nhóm 50-59 tuổi (30%) và không có sự khác biệt giữa các nhóm BMI. Trong số các yếu tố thành phần của HCCH, tỷ lệ mắc cao nhất là giảm HDL-C (37,6%), tiếp theo là tăng triglycerid máu (29,1%), béo bụng (22,2%), tăng glucose máu (22,2%), tăng huyết áp (21,4%). Trong số người mắc HCCH, tỷ lệ mắc 3 thành tố cao nhất (70,6%), tiếp theo là 4 thành tố (29,4%) và 5 thành tố (0%).
Kết luận: Tỷ lệ mắc HCCH của người trưởng thành đến khám tại Viện Dinh dưỡng tương đối cao, tỷ lệ mắc cả 3 thành tố của HCCH tăng theo nhóm BMI, sự khác biệt có ý nghĩa thống kê.
The study aimed to determine the prevalence of metabolic syndrome (MetS) of adults who came to the clinic of National Institute of Nutrition in 2020.
Method: The cross-sectional study described the status of 117 subjects aged 20-60 years old visiting the clinic.
Results: The prevalence of MetS was 14.5%, the lowest rate of MetS was among the age group of 20-29 years (9.1%), the highest rate was in the age group of 50-59 years (30%) and no differences were found between BMI groups. Among the constituent factors of MetS, the highest incidence was decreased HDL-C (37.6%), followed by hypertriglyceridemia (29.1%), abdominal fat (22.2%), and increased blood glucose (22.2%), and hypertension (21.4%). Among people with MetS, the rate of combined 3 factors was highest (70.6%), followed by 4 factors (29.4%) and 5 factors (0%).
Conclusion: The prevalence of MetS of adults who came to the clinic of National Institute of Nutrition was relatively high, and the rate of 3 elements of MetS was increasing with BMI group, the difference was statistically significant.