Khẩu phần ăn bổ sung thực tế của trẻ 6-23 tháng tại 4 xã thuộc huyện Tam Nông, Phú Thọ
Một
trong những nguyên nhân chính dẫn đến tỷ lệ thấp còi tăng cao ở lứa
tuổi 6-23 tháng là chế độ ăn bổ sung chưa hợp lý. Nghiên cứu nhằm mục
tiêu mô tả khẩu phần ăn bổ sung thực tế ở lứa tuổi này, đối chiếu với
nhu cầu khuyến nghị từ đó đưa ra các định hướng cho can thiệp phù hợp.
Nghiên cứu sử dụng phương pháp hỏi ghi khẩu phần 24h trên 120...
Tóm tắt tiếng Việt: Một
trong những nguyên nhân chính dẫn đến tỷ lệ thấp còi tăng cao ở lứa
tuổi 6-23 tháng là chế độ ăn bổ sung chưa hợp lý. Nghiên cứu nhằm mục
tiêu mô tả khẩu phần ăn bổ sung thực tế ở lứa tuổi này, đối chiếu với
nhu cầu khuyến nghị từ đó đưa ra các định hướng cho can thiệp phù hợp.
Nghiên cứu sử dụng phương pháp hỏi ghi khẩu phần 24h trên 120 bà
mẹ/ người chăm sóc trẻ từ 6-23 tháng tại 4 xã nông thôn tỉnh Phú Thọ.
Khẩu phần ăn bổ sung của trẻ đã đáp ứng được nhu cầu khuyến nghị về năng
lượng, protein, vitamin A, B và C. Tỷ lệ P:L:G ở nhóm 6-11 tháng là
17,5: 25,1: 57,4, nhóm 12-23 tháng là 16,7: 26: 57,3 với tỷ lệ chất béo
thấp hơn khuyến nghị. Tỷ lệ P động vật/tổng số ở nhóm 6-11tháng là 55%
và nhóm 12-23 tháng là 63,1%, đáp ứng được khuyến nghị. Tỷ lệ L thực
vật/tổng số ở nhóm 6-11 tháng là 30,5% và nhóm 12-23 tháng là 33%. Tỷ
lệ canxi/ phospho ở cả 2 nhóm tuổi đều là 0,7, chưa cân đối. Cần xây dưng
các thông điệp truyền thông phù hợp để cải thiện chất lượng của khẩu
phần ăn bổ sung trẻ em, nhấn mạnh việc tăng tiêu thụ dầu mỡ, rau xanh và
protein có chất lượng.
English summary: One
of the main reasons for elevated stunting rate in children 6-23 months
old is the improper complementary feeding practices with the proxy of
food consumption. This study aims to describe actual food intake in this
particular age group and compare with RDA, thus providing appropriate
recommendations for intervention. Using 24 hour dietary recall methods,
120 mothers/caregivers of children from 6-23 months old were interviewed
in 4 rural communes. The results showed that the complementary food
consumption has met the RDA regarding energy, protein, vitamin A, B and
C. The ratio of Protein: Fat: Carbohydrates was 17.5:25.1:57.4 in group
6-11 months and 16.7:26:57.3 in group 12-23 months, of which fat
proportion was lower than the recommendation. The ratio of animal
protein/total protein was 55% in 6-11 months old and 63.1% in 12-23
months old. Vegetal fat/total fat was 30.5% in 6-11 months old and 33%
in 12-23 months old. The ratio of Calcium/phosphorus was 0.7, which is
not optimal. Nutrition messages should be developed to improve the
quality of complementary food, focusing on increased consumption of
fat/oils, vegetables and high quality protein.
English summary: One
of the main reasons for elevated stunting rate in children 6-23 months
old is the improper complementary feeding practices with the proxy of
food consumption. This study aims to describe actual food intake in this
particular age group and compare with RDA, thus providing appropriate
recommendations for intervention. Using 24 hour dietary recall methods,
120 mothers/caregivers of children from 6-23 months old were interviewed
in 4 rural communes. The results showed that the complementary food
consumption has met the RDA regarding energy, protein, vitamin A, B and
C. The ratio of Protein: Fat: Carbohydrates was 17.5:25.1:57.4 in group
6-11 months and 16.7:26:57.3 in group 12-23 months, of which fat
proportion was lower than the recommendation. The ratio of animal
protein/total protein was 55% in 6-11 months old and 63.1% in 12-23
months old. Vegetal fat/total fat was 30.5% in 6-11 months old and 33%
in 12-23 months old. The ratio of Calcium/phosphorus was 0.7, which is
not optimal. Nutrition messages should be developed to improve the
quality of complementary food, focusing on increased consumption of
fat/oils, vegetables and high quality protein.