Một số chỉ tiêu ô nhiễm ATVSTP của thịt lợn tại thị trường Hà Nội năm 2005
Từ tháng
11/2005, 35 mẫu thịt lợn gồm 17 mẫu thịt mông sấn & 18 mẫu thịt nạc đùi đã
được thu thập tại 6 chợ lớn thuộc 5 quận của Hà Nội để xác định hàm lượng một
số kim loại nặng (KLN) như: chì (Pb), cadimi (Cd), đồng (Cu) & asen (As),
định lượng tồn dư kháng sinh Erofloxacin cũng như mức độ nhiễm E.Coli và
Salmonella trong thịt lợn. Kết quả cho...
Tóm tắt tiếng Việt: Từ tháng
11/2005, 35 mẫu thịt lợn gồm 17 mẫu thịt mông sấn & 18 mẫu thịt nạc đùi đã
được thu thập tại 6 chợ lớn thuộc 5 quận của Hà Nội để xác định hàm lượng một
số kim loại nặng (KLN) như: chì (Pb), cadimi (Cd), đồng (Cu) & asen (As),
định lượng tồn dư kháng sinh Erofloxacin cũng như mức độ nhiễm E.Coli và
Salmonella trong thịt lợn. Kết quả cho thấy: Hàm lượng
trung bình trong các mẫu thịt lợn về Pb: 0,101mg/kg ± 0,080, Cd: 0,064mg/kg ± 0,066; Cu: 1,030 mg/kg±
0,066; As: 0,0132mg/kg ± 0.0129mg/kg ± 0.0129. Tất cả các mẫu đều nằm trong giới hạn
cho phép của Bộ Y tế về KLN, nhưng so với quy định của châu Âu thì có tới 45,2%
& 37% mẫu có hàm lượng chì & cadimi vượt quá quy định cho phép. Lượng
Cadimi trong 100g thịt lợn sẽ chiếm 64% lượng tối đa cho phép ăn vào hàng ngày
của trẻ em dưới 2 tuổi. Dư lượng
kháng sinh Erofloxacin trong thịt lợn ở Hà Nội có tỷ lệ 11/35 mẫu (khoảng 31,4%).
Trong các mẫu có dư lượng Erofloxacin thì hàm lượng trung bình khoảng
0,0037mg/kg (0,0090-0.0123) và không có mẫu nào vượt quá giới hạn tối đa cho
phép (MRLs) của ủy ban châu Âu. Tỷ lệ
nhiễm E.Coli trong thịt lợn tại thị trường Hà Nội hiện nay là 40% và mức độ
nhiễm trung bình là 23MPN/g. Có 25,7& (9/35) mẫu thịt lợn không đạt tiêu
chuẩn của Bộ y tế về nhiễm Salmonella. Trong đó là các chủng Salmonella Anatum
(5/9), Derby (2/9), Newport (1/9) và Welterenden (1/9).
English summary: In November 2005, 35 pork meat samples were collected in 6 large markets in 5 districts in Hanoi
to identify the concentration of some heavy metals such as Pb, Cd, Cu and As, and the residue of Enrofloxacin antibiotic
micro-organism contamination with E.Coli and Salmonella in the pork meat. The results
revealed that:
The concentration of Pb was 0.101mg/kg ± 0.080, of Cd: 0.064mg/kg±0.066; of Cu: 1.030 mg/kg±0.066; of As: 0.0132mg/kg ±0.01
29. All indicators were within the limits
allowed by the Ministry of Health for heavy metals. However, referred to European
standards, there were 45.2% and 37% of the samples having Pb and Cd concentration
over the limits, respectively. The concentration of Cd in 100 grams of pork meat
took 64% of the maximum recommended daily allowance for children under 2. Residue of Enrofloxacin
antibiotic in the pork in Hanoi appeared in 11 out of 35 (around 31.4%). In these samples, mean concentration
of the residue was 0.0037mg/kg (0,0090-0.0123) and none of them was over the maximum residue limits (MRL) of EU. The contamination of E.Coli in the pork meat of Hanoi market took 40% and
the mean magni-tude of contamination was 23 MPN/g. There was 25.7% (9 out of 35)
did not meet the Ministry of Health’s standard for Salmonella contamination. In
those samples, there were several species presented, such as Salmonella Anatum (5/9), Derby
(2/9), Newport (1/9)
and Weltevrenden (1/9).
English summary: In November 2005, 35 pork meat samples were collected in 6 large markets in 5 districts in Hanoi
to identify the concentration of some heavy metals such as Pb, Cd, Cu and As, and the residue of Enrofloxacin antibiotic
micro-organism contamination with E.Coli and Salmonella in the pork meat. The results
revealed that:
The concentration of Pb was 0.101mg/kg ± 0.080, of Cd: 0.064mg/kg±0.066; of Cu: 1.030 mg/kg±0.066; of As: 0.0132mg/kg ±0.01
29. All indicators were within the limits
allowed by the Ministry of Health for heavy metals. However, referred to European
standards, there were 45.2% and 37% of the samples having Pb and Cd concentration
over the limits, respectively. The concentration of Cd in 100 grams of pork meat
took 64% of the maximum recommended daily allowance for children under 2. Residue of Enrofloxacin
antibiotic in the pork in Hanoi appeared in 11 out of 35 (around 31.4%). In these samples, mean concentration
of the residue was 0.0037mg/kg (0,0090-0.0123) and none of them was over the maximum residue limits (MRL) of EU. The contamination of E.Coli in the pork meat of Hanoi market took 40% and
the mean magni-tude of contamination was 23 MPN/g. There was 25.7% (9 out of 35)
did not meet the Ministry of Health’s standard for Salmonella contamination. In
those samples, there were several species presented, such as Salmonella Anatum (5/9), Derby
(2/9), Newport (1/9)
and Weltevrenden (1/9).