Nghiên cứu công nghệ sản xuất bột dinh dưỡng giàu vi chất có bổ sung lyzin cho trẻ em 6-24 tháng tuổi
Bột DDGVC được sản
xuất từ nguyên liệu chính là gạo(55%), đậu tương, vừng và premix. Mục tiêu của
nghiên cứu nhằm đưa ra công thức bổ sung
lysin và hoàn thiện quy trình sản xuất nhằm tạo ra được bột DDGVC có bổ sung
lysin từ 1190,25 –1499 trong 100g bột, đáp ứng 50-70% nhu cầu lysin của trẻ.
Nghiên cứu sử dụng phương pháp phân tích hàm lượng...
Tóm tắt tiếng Việt: Bột DDGVC được sản
xuất từ nguyên liệu chính là gạo(55%), đậu tương, vừng và premix. Mục tiêu của
nghiên cứu nhằm đưa ra công thức bổ sung
lysin và hoàn thiện quy trình sản xuất nhằm tạo ra được bột DDGVC có bổ sung
lysin từ 1190,25 –1499 trong 100g bột, đáp ứng 50-70% nhu cầu lysin của trẻ.
Nghiên cứu sử dụng phương pháp phân tích hàm lượng lysin trong bột trước và sau
nấu chín; phương pháp chuyên gia cho điểm theo TCVN 3215-79 để đánh giá cảm
quan sản phẩm; xác định thành phần dinh dưỡng, các chỉ tiêu vi sinh của bột
ngay sau sản xuất và trong quá trình bảo quản 2 tháng, 4 tháng, 6 tháng bằng
phương pháp hoá học và vi sinh; đánh giá sự chấp nhận sản phẩm trên trẻ em 6-24
tháng tuổi và bà mẹ nuôi dưỡng trẻ. Nghiên cứu đã đưa ra công thức bổ sung L -
lysin monohydroclorid ở mức 600mg trong 100 g bột ở giai đoạn "phối trộn cấp 1"
các nguyên liệu. Sản phẩm bột DDGVC bổ sung lysin sản xuất trên dây chuyền sản
xuất tại Viện Dinh dưỡng có chất lượng
tốt, hàm lượng lysin đáp ứng 60-73% nhu cầu trẻ, với thời gian bảo quản 6
tháng. Bột được đa số trẻ 6-24 tháng tuổi ăn chấp nhận và hoàn toàn có biểu
hiện bình thường sau khi ăn.
English summary: The
multi - micronutrient
enriched powder has been produced from
rice (61.76%), soya beans, sesame and premix. The aim of study is to
find
out the appropriate amount of lysine fortified to the multi-micronutrient
enriched powder and to finalize the
technology process which ensures to reach the final product containing
1190.25
- 1499 mg lysine/100gram product, which is equivalent to 50-70% baby
recommended
daily allowance(RDA) of lysine. Lysine quantity was determined by HPLC
method.
The nutrition compositions (protein, lipid, glucid, vitamin A, Ca, Fe,
Zn) and
microbiology indicators were analyzed by common chemical and microbial
methods.
The product’s quality was controlled after being produced and after 0,
2, 4 and
6 months of storage. Assessment of acceptability of product was carried
out in
200 children and 200 theirs mothers.
According to the result of study, the infant food fortified with lysine
was
produced with 600mg/100gram in “first mixed stage”. The self life of
this
product is 6 months. The product was accepted by most children aged from
6-24
months.
English summary: The
multi - micronutrient
enriched powder has been produced from
rice (61.76%), soya beans, sesame and premix. The aim of study is to
find
out the appropriate amount of lysine fortified to the multi-micronutrient
enriched powder and to finalize the
technology process which ensures to reach the final product containing
1190.25
- 1499 mg lysine/100gram product, which is equivalent to 50-70% baby
recommended
daily allowance(RDA) of lysine. Lysine quantity was determined by HPLC
method.
The nutrition compositions (protein, lipid, glucid, vitamin A, Ca, Fe,
Zn) and
microbiology indicators were analyzed by common chemical and microbial
methods.
The product’s quality was controlled after being produced and after 0,
2, 4 and
6 months of storage. Assessment of acceptability of product was carried
out in
200 children and 200 theirs mothers.
According to the result of study, the infant food fortified with lysine
was
produced with 600mg/100gram in “first mixed stage”. The self life of
this
product is 6 months. The product was accepted by most children aged from
6-24
months.