CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Nghiên cứu sản xuất thực phẩm dinh dưỡng giầu các chất chống oxy hóa được bổ sung màng đỏ gấc và lycopen
5 lượt xem
chia sẻ
Trong số rất nhiều rau quả ở Việt Nam,Gấc là một loại quả phổ biến và có giá trị dinh dưỡng cao. Màng đỏ gấc có chứa rất nhiều carotenoid, Vitamin E và các axit béo không no đặc biệt là hàm lượng lycopen chiếm tới 59,4mg% cao hơn nhiều so với các loại quả khác. Lycopen là một chất có hoạt tính chống oxy hóa mạnh nhất trong số các carotenoid, có...
Tóm tắt tiếng Việt: Trong số rất nhiều rau quả ở Việt Nam,Gấc là một loại quả phổ biến và có giá trị dinh dưỡng cao. Màng đỏ gấc có chứa rất nhiều carotenoid, Vitamin E và các axit béo không no đặc biệt là hàm lượng lycopen chiếm tới 59,4mg% cao hơn nhiều so với các loại quả khác. Lycopen là một chất có hoạt tính chống oxy hóa mạnh nhất trong số các carotenoid, có khả năng ngăn ngừa các bệnh mạn tính không lây như tim mạch, ung thư... Nghiên cứu nhằm tìm ra được công thức bổ sung màng đỏ gấc và lycopen 10% và hoàn thiện qui trình sản xuất đảm bảo tạo ra được bánh bông lan có hàm lượng lycopen đạt được 5mg/khẩu phần - mức tối thiểu đủ để duy trì mức lycopen huyết thanh và làm giảm peroxyt hóa lipid. Sử dụng phương pháp chuyên gia cho điểm theo TCVN 3215-79 để đánh giá cảm quan sản phẩm. Xác định thành phần dinh dưỡng, các chỉ tiêu vi sinh của nguyên liệu và của bánh ngay sau sản xuất và trong thời gian bảo quản bằng phương pháp hóa học và vi sinh. Theo dõi chỉ số peroxyt của sản phẩm trong quá trình bảo quản 0, 2, 4 và 6 tháng. So sánh thành phần dinh dưỡng, chỉ tiêu cảm quan và chỉ số peroxyt của bánh có và không bổ sung màng đỏ gấc và lycopen. Nghiên cứu tạo ra được một loại thực phẩm chức năng giầu lycopen và các chất chống oxy hóa khác như beta-caroten, vitamin E và axit béo không no từ nguyên liệu tự nhiên. Sản phẩm có màu sắc hấp dẫn hơn và có khả năng phòng ngừa các bệnh mạn tính không lây như tim mạch, ung thư....
English summary: Among the variety of fruits and vegetables in Vietnam, Momordica Cochinchinesnsis Spreng (Gac fruit) is the most popular fruit and has precious nutrition values. Red pulp seed membrane contains high content of carotenoids, Vitamin E and unsaturated fatty acids, especially lycopene content is 59.4mg/100g fresh weight, which is higher than other fruits. Lycopene has the highest antioxidant activity among all the carotenoids. The study is to find out a suitable supplemental proportion of red pulp seed membrane of “gac fruit”, part of lycopene (10%) and to improve manufacturing process which ensures the production of cake containing 5mg lycopene per serving, as it is the minimum daily intake of lycopene which is adequate to maintain serum lycopene level and reduce lipid peroxidation. Sensory quality of product was evaluated by TCVN 3215-79 method. Chemical and microbiological analysis was used to determine nutrition compositions and microbiological indicators of materials and product (cake) after producing and certain duration of storing. The peroxide value of product was monitored during 0, 2, 4 and 6 months of storage and the nutrition compositions, sensory quality and peroxide value between supplemented and non-supplemented cake with red pulp seed membrane of “gac fruit” were compared. The study has created one kind of functional food consisting of high lycopene and other antioxidants such as beta-carotene, vitamin E and unsaturated fatty acids from a natural material. It has a more attractive color than usual and especially is able to prevent human against chronic diseases such as coronary heart disease, cancers...
English summary: Among the variety of fruits and vegetables in Vietnam, Momordica Cochinchinesnsis Spreng (Gac fruit) is the most popular fruit and has precious nutrition values. Red pulp seed membrane contains high content of carotenoids, Vitamin E and unsaturated fatty acids, especially lycopene content is 59.4mg/100g fresh weight, which is higher than other fruits. Lycopene has the highest antioxidant activity among all the carotenoids. The study is to find out a suitable supplemental proportion of red pulp seed membrane of “gac fruit”, part of lycopene (10%) and to improve manufacturing process which ensures the production of cake containing 5mg lycopene per serving, as it is the minimum daily intake of lycopene which is adequate to maintain serum lycopene level and reduce lipid peroxidation. Sensory quality of product was evaluated by TCVN 3215-79 method. Chemical and microbiological analysis was used to determine nutrition compositions and microbiological indicators of materials and product (cake) after producing and certain duration of storing. The peroxide value of product was monitored during 0, 2, 4 and 6 months of storage and the nutrition compositions, sensory quality and peroxide value between supplemented and non-supplemented cake with red pulp seed membrane of “gac fruit” were compared. The study has created one kind of functional food consisting of high lycopene and other antioxidants such as beta-carotene, vitamin E and unsaturated fatty acids from a natural material. It has a more attractive color than usual and especially is able to prevent human against chronic diseases such as coronary heart disease, cancers...