Nhu cầu dinh dưỡng khuyển nghị cho người Việt Nam trong giai đoạn mới
Bảng
nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam 2007 được xây dựng
trên cơ sở những hiểu biết mới nhất của khoa học dinh dưỡng. Nhu cầu
khuyến nghị được bổ sung những thông tin phù hợp với sự thay đổi về tiêu
thụ thực phẩm và mô hình bệnh tật hiện nay. Xuất phát từ định hướng của
Chính phủ đối với công tác bảo vệ sức khỏe nhân dân, bảng nhu...
Tóm tắt tiếng Việt: Bảng
nhu cầu dinh dưỡng khuyến nghị cho người Việt Nam 2007 được xây dựng
trên cơ sở những hiểu biết mới nhất của khoa học dinh dưỡng. Nhu cầu
khuyến nghị được bổ sung những thông tin phù hợp với sự thay đổi về tiêu
thụ thực phẩm và mô hình bệnh tật hiện nay. Xuất phát từ định hướng của
Chính phủ đối với công tác bảo vệ sức khỏe nhân dân, bảng nhu cầu này
là sự phối hợp giữa đặc điểm sinh thể và sự cải thiện điều kiện sống của
người Việt Nam, dựa trên cơ sở những công bố mới nhất trong lĩnh vực.
Hiện tượng tăng trưởng kinh tế và chuyển tiếp dinh dưỡng từ thiếu sang
thừa ăn quan sát được từ những nghiên cứu gần đây được các tác giả đặc
biệt lưu ý. Các chất béo, chất chống oxy hóa tự do, chất xơ đã được bổ
sung chi tiết trong bảng nhu cầu khuyến nghị này. Dinh dưỡng để đạt được
sự phát triển tối ưu về thể chất , hạn chế các nguy cơ bệnh tật trong
giai đoạn mới là những định hướng trong xuất bản, nhằm tạo cơ sở cho sự
cải thiện thể trạng, phát triển thể chất nguồn nhân lực Việt Nam để thực hiện các mục tiêu phát triển kinh tế xã hội.
English summary: The RDA for Vietnamese 2007 has
been developed based on the lattest knowledge of nutrition sciences. It
has been updated with more appropriate information according to the
changes in food consumption and morbidity pattern currently. Deriving
from the orientation of the Government in people’s health protection,
these RDAs are the combination of biological features and improved
living standards of Vietnamese people, based on newly released findings
in this area. The authors have also paid attention to economic growth
and nutrition transition from under nutrition to over nutrition observed
in recent studies. Fatty acids, anti-oxidants and fibers have been
added in details. Nutrition for optimal physical development and reduced
morbidity risks in the new period is the purpose of this publication as
it is the foundation for improved human resources to achieve social,
economic development goals.
English summary: The RDA for Vietnamese 2007 has
been developed based on the lattest knowledge of nutrition sciences. It
has been updated with more appropriate information according to the
changes in food consumption and morbidity pattern currently. Deriving
from the orientation of the Government in people’s health protection,
these RDAs are the combination of biological features and improved
living standards of Vietnamese people, based on newly released findings
in this area. The authors have also paid attention to economic growth
and nutrition transition from under nutrition to over nutrition observed
in recent studies. Fatty acids, anti-oxidants and fibers have been
added in details. Nutrition for optimal physical development and reduced
morbidity risks in the new period is the purpose of this publication as
it is the foundation for improved human resources to achieve social,
economic development goals.