CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Ô nhiễm Califorms, E. coli, S. aureus trong kem, sữa tươi, bánh ngọt tại một số cửa hàng bán lẻ trên 4 quận nội thành Hà Nội
5 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu cắt ngang khảo sát sự ô nhiễm Coliforms, E. coli, S. aureus trong 120 mẫu kem, sữa tu­ơi, bánh ngọt tại một số cửa hàng bán lẻ trên đường phố bốn quận của Hà Nội năm 2004. Kết quả cho thấy 47% số mẫu nghiên cứu bị ô nhiễm Coliforms, 8,3% số mẫu bị ô nhiễm E. coli, và 10% số mẫu bị ô nhiễm S. aureus. Trong ba nhóm thực phẩm khảo sát thì...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang khảo sát sự ô nhiễm Coliforms, E. coli, S. aureus trong 120 mẫu kem, sữa tu­ơi, bánh ngọt tại một số cửa hàng bán lẻ trên đường phố bốn quận của Hà Nội năm 2004. Kết quả cho thấy 47% số mẫu nghiên cứu bị ô nhiễm Coliforms, 8,3% số mẫu bị ô nhiễm E. coli, và 10% số mẫu bị ô nhiễm S. aureus. Trong ba nhóm thực phẩm khảo sát thì nhóm sữa t­ươi bị ô nhiễm cao nhất, Coliforms là 62,5%. E. coli là 17,5% và S. aureus là 15%. Cốc đong giấy gói thực phẩm không đảm bảo vệ sinh là một trong những yếu tố làm ô nhiễm và tăng nguy cơ gây ngộ độc thưc phẩm.
English summary: A crose-sectional study on the contamination of Coliforms, E. coli, S. aureus in 120 samples of cream, fresh milk, cakes sold at some retail stores along side streets of four districts in Hanoi in 2004. Showed that 47% of the tested samples had been contaminated by Coliforms, 8.3% of the samples has been contaminated by E.  coli and 10% of the samples has been contaminated by S.aureus. Among three categories of food product tested, fresh milk has been the most contaminated, it contained 62% of Coliforms, 17.5% of E. coli and 15% of S. aureus. Package, wrapping paper, tools of measures which are not in hygienic conditions is one of the elements that results the microorganic contamination in food products.
English summary: A crose-sectional study on the contamination of Coliforms, E. coli, S. aureus in 120 samples of cream, fresh milk, cakes sold at some retail stores along side streets of four districts in Hanoi in 2004. Showed that 47% of the tested samples had been contaminated by Coliforms, 8.3% of the samples has been contaminated by E.  coli and 10% of the samples has been contaminated by S.aureus. Among three categories of food product tested, fresh milk has been the most contaminated, it contained 62% of Coliforms, 17.5% of E. coli and 15% of S. aureus. Package, wrapping paper, tools of measures which are not in hygienic conditions is one of the elements that results the microorganic contamination in food products.