Ô nhiễm Califorms, E. coli, S. aureus trong kem, sữa tươi, bánh ngọt tại một số cửa hàng bán lẻ trên 4 quận nội thành Hà Nội
Nghiên cứu cắt ngang khảo sát sự ô nhiễm Coliforms, E. coli, S. aureus trong 120 mẫu kem, sữa tuơi, bánh ngọt tại một
số cửa hàng bán lẻ trên đường phố bốn quận của Hà Nội năm 2004. Kết quả cho
thấy 47% số mẫu nghiên cứu bị ô nhiễm Coliforms, 8,3% số mẫu bị ô nhiễm
E. coli, và 10% số mẫu bị ô nhiễm S. aureus. Trong ba nhóm thực phẩm
khảo sát thì...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang khảo sát sự ô nhiễm Coliforms, E. coli, S. aureus trong 120 mẫu kem, sữa tuơi, bánh ngọt tại một
số cửa hàng bán lẻ trên đường phố bốn quận của Hà Nội năm 2004. Kết quả cho
thấy 47% số mẫu nghiên cứu bị ô nhiễm Coliforms, 8,3% số mẫu bị ô nhiễm
E. coli, và 10% số mẫu bị ô nhiễm S. aureus. Trong ba nhóm thực phẩm
khảo sát thì nhóm sữa tươi bị ô nhiễm cao nhất,
Coliforms là 62,5%. E. coli là 17,5% và S. aureus là 15%. Cốc đong giấy gói
thực phẩm
không đảm bảo vệ sinh là một trong những yếu tố làm ô nhiễm và tăng nguy
cơ gây
ngộ độc thưc phẩm.
English summary: A crose-sectional
study on the contamination of Coliforms, E. coli, S. aureus in 120
samples of
cream, fresh milk, cakes sold at some retail stores along side streets
of four
districts in Hanoi in 2004. Showed that 47% of the tested samples had
been
contaminated by Coliforms, 8.3% of the samples has been contaminated by E. coli
and 10% of the samples has been contaminated by S.aureus. Among three
categories of food product tested, fresh milk has been the most
contaminated,
it contained 62% of Coliforms, 17.5% of E. coli and 15% of S. aureus. Package,
wrapping paper, tools of measures
which are not in hygienic conditions is one of the elements that results
the
microorganic contamination in food products.
English summary: A crose-sectional
study on the contamination of Coliforms, E. coli, S. aureus in 120
samples of
cream, fresh milk, cakes sold at some retail stores along side streets
of four
districts in Hanoi in 2004. Showed that 47% of the tested samples had
been
contaminated by Coliforms, 8.3% of the samples has been contaminated by E. coli
and 10% of the samples has been contaminated by S.aureus. Among three
categories of food product tested, fresh milk has been the most
contaminated,
it contained 62% of Coliforms, 17.5% of E. coli and 15% of S. aureus. Package,
wrapping paper, tools of measures
which are not in hygienic conditions is one of the elements that results
the
microorganic contamination in food products.