Sử dụng sprinkles trong phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng trẻ em
Bài viết này nhằm giới
thiệu tóm tắt những hiểu biết về sprinkles trong phòng chống thiếu vi
chất ở trẻ em. Thiếu vi chất dinh dưỡng, thường xuất hiện sớm từ 3-4
tháng tuổi và tăng nhanh ở lứa tuổi 6-24 tháng, nguyên nhân quan trọng
là khẩu phần ăn bổ sung thiếu về số lượng và chất lượng, đặc biệt là
các vitamin và chất khoáng... Các biện pháp...
Tóm tắt tiếng Việt: Bài viết này nhằm giới
thiệu tóm tắt những hiểu biết về sprinkles trong phòng chống thiếu vi
chất ở trẻ em. Thiếu vi chất dinh dưỡng, thường xuất hiện sớm từ 3-4
tháng tuổi và tăng nhanh ở lứa tuổi 6-24 tháng, nguyên nhân quan trọng
là khẩu phần ăn bổ sung thiếu về số lượng và chất lượng, đặc biệt là
các vitamin và chất khoáng... Các biện pháp can thiệp hiện tại chưa thực
sự đặc hiệu và hiệu quả cho lứa tuổi này do uống viên thuốc- khó sử
dụng cho trẻ em, uống dạng nước- siro- khó vận chuyển bảo quản; do vậy
dạng Sprinkles đã ra đời, với gói nhỏ, dễ sử dụng, đủ nhu cầu hàng ngày,
phối trộn vào bát bột/ cháo trước khi ăn, giá thành hợp lý, không có
mùi vị lạ.... tỏ ra phù hợp cho trẻ nhỏ, nhất là cho các vùng nghèo...
Phương pháp này hiện đang được triển khai ở một số nước đang phát triển,
được đánh giá cao về khả năng chấp nhận, tính an toàn và chi phí hợp
lý. Sử dụng Sprinkles cũng được đánh giá là một biện pháp có hiệu quả
trong phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng, đặc biệt là thiếu máu.
English summary: This article aims to
introduce the present knowledge on the role of sprinkles in control of
child micronutrient deficiency and malnutrition. Micronutrient
deficiencies are found to be often by occurred very early at the 3rd-4th
months of the child life and very common in the age group of 6-24
months. The most important cause defined to be low quantity and poor
quality of supplementary food, especially in vitamins and minerals.
Existing supplementation strategies are found not to be really specific
and high benefit, because it is difficult for children of this age to
use the micronutrient tablets, and difficult for storage and
transportation of the micronutrients under the liquid form. Therefore,
micronutrients deficiency intervention in the form of sprinkles with
small powder single cachets, which are easy to consume, appeared. It was
found to meet the child daily micronutrient’s requirement, be easy to
mix with meals before consuming, and not to change the taste, to be at a
reasonable cost and suitable for young children, especially in the poor
regions. Sprinkles intervention strategy has been implemented in
several developing countries and highly appreciated in term of
acceptability, safety and cost. Sprinkles also are evaluated as an
effective solution in micronutrient deficiency prevention in general and
iron deficiency anemia in particular.
English summary: This article aims to
introduce the present knowledge on the role of sprinkles in control of
child micronutrient deficiency and malnutrition. Micronutrient
deficiencies are found to be often by occurred very early at the 3rd-4th
months of the child life and very common in the age group of 6-24
months. The most important cause defined to be low quantity and poor
quality of supplementary food, especially in vitamins and minerals.
Existing supplementation strategies are found not to be really specific
and high benefit, because it is difficult for children of this age to
use the micronutrient tablets, and difficult for storage and
transportation of the micronutrients under the liquid form. Therefore,
micronutrients deficiency intervention in the form of sprinkles with
small powder single cachets, which are easy to consume, appeared. It was
found to meet the child daily micronutrient’s requirement, be easy to
mix with meals before consuming, and not to change the taste, to be at a
reasonable cost and suitable for young children, especially in the poor
regions. Sprinkles intervention strategy has been implemented in
several developing countries and highly appreciated in term of
acceptability, safety and cost. Sprinkles also are evaluated as an
effective solution in micronutrient deficiency prevention in general and
iron deficiency anemia in particular.