CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Sử dụng sprinkles trong phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng trẻ em
6 lượt xem
chia sẻ
Bài viết này nhằm giới thiệu tóm tắt những hiểu biết về sprinkles trong phòng chống thiếu vi chất ở trẻ em. Thiếu vi chất dinh dưỡng, thường xuất hiện sớm từ 3-4 tháng tuổi và tăng nhanh  ở lứa tuổi 6-24 tháng, nguyên nhân quan trọng là  khẩu phần ăn bổ sung thiếu về số lượng và chất lượng, đặc biệt là các vitamin và chất khoáng... Các biện pháp...
Tóm tắt tiếng Việt: Bài viết này nhằm giới thiệu tóm tắt những hiểu biết về sprinkles trong phòng chống thiếu vi chất ở trẻ em. Thiếu vi chất dinh dưỡng, thường xuất hiện sớm từ 3-4 tháng tuổi và tăng nhanh  ở lứa tuổi 6-24 tháng, nguyên nhân quan trọng là  khẩu phần ăn bổ sung thiếu về số lượng và chất lượng, đặc biệt là các vitamin và chất khoáng... Các biện pháp can thiệp hiện tại chưa thực sự đặc hiệu và hiệu quả cho lứa tuổi này do uống viên thuốc- khó sử dụng cho trẻ em, uống dạng nước- siro- khó vận chuyển bảo quản; do vậy dạng Sprinkles đã ra đời, với gói nhỏ, dễ sử dụng, đủ nhu cầu hàng ngày, phối trộn vào bát bột/ cháo trước khi ăn, giá thành hợp lý, không có mùi vị lạ.... tỏ ra phù hợp cho trẻ nhỏ, nhất là cho các vùng nghèo... Phương pháp này hiện đang được triển khai ở một số nước đang phát triển, được đánh giá cao về khả năng chấp nhận, tính an toàn và chi phí hợp lý. Sử dụng Sprinkles cũng được đánh giá là một biện pháp có hiệu quả trong phòng chống thiếu vi chất dinh dưỡng, đặc biệt là thiếu máu.
English summary: This article aims to introduce the present knowledge on the role of sprinkles in control of child micronutrient deficiency and malnutrition. Micronutrient deficiencies are found to be often by occurred very early at the 3rd-4th months of the child life and very common in the age group of 6-24 months. The most important cause defined to be low quantity and poor quality of supplementary food, especially in vitamins and minerals. Existing supplementation strategies are found not to be really specific and high benefit, because it is difficult for children of this age to use the micronutrient tablets, and difficult for storage and transportation of the micronutrients under the liquid form. Therefore, micronutrients deficiency intervention in the form of sprinkles with small powder single cachets, which are easy to consume, appeared. It was found to meet the child daily micronutrient’s requirement, be easy to mix with meals before consuming, and not to change the taste, to be at a reasonable cost and suitable for young children, especially in the poor regions. Sprinkles intervention strategy has been implemented in several developing countries and highly appreciated in term of acceptability, safety and cost. Sprinkles also are evaluated as an effective solution in micronutrient deficiency prevention in general and iron deficiency anemia in particular.
English summary: This article aims to introduce the present knowledge on the role of sprinkles in control of child micronutrient deficiency and malnutrition. Micronutrient deficiencies are found to be often by occurred very early at the 3rd-4th months of the child life and very common in the age group of 6-24 months. The most important cause defined to be low quantity and poor quality of supplementary food, especially in vitamins and minerals. Existing supplementation strategies are found not to be really specific and high benefit, because it is difficult for children of this age to use the micronutrient tablets, and difficult for storage and transportation of the micronutrients under the liquid form. Therefore, micronutrients deficiency intervention in the form of sprinkles with small powder single cachets, which are easy to consume, appeared. It was found to meet the child daily micronutrient’s requirement, be easy to mix with meals before consuming, and not to change the taste, to be at a reasonable cost and suitable for young children, especially in the poor regions. Sprinkles intervention strategy has been implemented in several developing countries and highly appreciated in term of acceptability, safety and cost. Sprinkles also are evaluated as an effective solution in micronutrient deficiency prevention in general and iron deficiency anemia in particular.