CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Thực phẩm chức năng trong phòng bệnh và bảo vệ sức khỏe vững bền
5 lượt xem
chia sẻ
Khoảng 2500 năm trước đây, Hypocrates đã xem thực phẩm là thuốc và thuốc cũng là thực phẩm. Tại Việt Nam, Hải Thượng Lãn Ông, Tuệ Tĩnh và nhiều chuyên gia đầu ngành về Dinh dưỡng, Thực vật, Nông nghiệp, Y học, ẩm thực, Tiết chế và ăn uống, cũng xác định: rau quả là thành phần quan trọng trong 3 bữa ăn hàng ngày của nhân dân ta. Những câu hói “Cơm...
Tóm tắt tiếng Việt: Khoảng 2500 năm trước đây, Hypocrates đã xem thực phẩm là thuốc và thuốc cũng là thực phẩm. Tại Việt Nam, Hải Thượng Lãn Ông, Tuệ Tĩnh và nhiều chuyên gia đầu ngành về Dinh dưỡng, Thực vật, Nông nghiệp, Y học, ẩm thực, Tiết chế và ăn uống, cũng xác định: rau quả là thành phần quan trọng trong 3 bữa ăn hàng ngày của nhân dân ta. Những câu hói “Cơm không rau như đau không thuốc” hoặc “Đói ăn rau, đau uống thuốc”… đã khẳng định tầm quan trọng của thực phẩm chức năng (TPCN), trong đó có rau quả trong bữa ăn hàng ngày và đời sống của cộng đồng dân cư nước ta từ khi khởi đầu lập nghiệp. Cho tới đầu năm 1970, đã có nhiều nhà khoa học, đầu tiên là Nhật Bản, tiếp đến là Trung Quốc và tại nước ta, Viện Dinh dưỡng được sự chỉ đạo của GS. Từ Giấy đã có bước đi tiên phong trong lĩnh vực đánh giá nguồn thực phẩm chức năng của Việt Nam, đặc biệt là giá trị sinh học, bảo vệ sức khỏe, phòng bệnh mạn tính và ung thư. Đã có nhiều định nghĩa về thực phẩm chức năng nhưng chính xác nhất là: thực phẩm chức năng ngoài giá trị cung cấp các thành phần có thể ít hoặc nhiều các chất dinh dưỡng truyền thống, nhưng còn chứa nhiều chất sinh học đặc biệt, có tác dụng tới chức năng điều hóa, chuyển hóa chất nhằm tăng sức đề kháng, miễn dịch của cơ thể, phòng chống bệnh tật đặc biệt là bệnh mãn tính và ung thưc, đảm bảo sức khỏe trong cả vòng đời, luôn ở trạng thái vững bền và vui sống.
English summary: About 2500 years ago, Hypocrates considered food as medicine and vice verse. In Vietnam Hai Thuong Lan Ong, Tue Tinh and other leading experts in nutrition, biology, agriculture, medicine, food culture, and dietetics have also confirmed the importance of greens in daily meals of the Vietnamese population. The common saying such as “A meal without vegetables is like disease without medicine” or “If you are hungry, eat vegetables; If you are sick, take medicine”…has emphasized the significance of functional foods, including vegetables and fruit in daily meals and life of Vietnamese populations since the foundation of the nation. Since the early 1970s, there have been a number of scientists from Japan, China and Vietnam, particularly the Vietnam National Institute of Nutrition and Prof. Tu Giay, being the pioneers in evaluating Vietnamese function al foods, in term of their biological values, health protection and prevention of chronic diseases and cancers. There have been several definitions of functional foods but the most correct one is Functional foods are those not only provide more or less common nutrients but also contain special biological substances, influencing regulating and metabolic functions, thus increasing human resistance and immune capacity, preventing chronic diseases and cancers, ensuring sustainable good health and well being in the lifecycle.
English summary: About 2500 years ago, Hypocrates considered food as medicine and vice verse. In Vietnam Hai Thuong Lan Ong, Tue Tinh and other leading experts in nutrition, biology, agriculture, medicine, food culture, and dietetics have also confirmed the importance of greens in daily meals of the Vietnamese population. The common saying such as “A meal without vegetables is like disease without medicine” or “If you are hungry, eat vegetables; If you are sick, take medicine”…has emphasized the significance of functional foods, including vegetables and fruit in daily meals and life of Vietnamese populations since the foundation of the nation. Since the early 1970s, there have been a number of scientists from Japan, China and Vietnam, particularly the Vietnam National Institute of Nutrition and Prof. Tu Giay, being the pioneers in evaluating Vietnamese function al foods, in term of their biological values, health protection and prevention of chronic diseases and cancers. There have been several definitions of functional foods but the most correct one is Functional foods are those not only provide more or less common nutrients but also contain special biological substances, influencing regulating and metabolic functions, thus increasing human resistance and immune capacity, preventing chronic diseases and cancers, ensuring sustainable good health and well being in the lifecycle.