Tình trạng béo phì ở học sinh tiểu học 9-11 tuổi và các yếu tố liên quan tại Hà Nội và thành phố Hồ Chí Minh
Béo phì đang gia tăng trên học sinh tại các thành phố lớn,
là yếu tố nguy cơ của bệnh tim mạch, đái tháo đường, sỏi mật, ung thư, đe doạ
tới sức khoẻ con người. Mục tiêu của nghiên cứu này là đánh giá tỷ lệ béo phì
và các yếu tố liên quan trên học sinh tiểu học. Nghiên cứu cắt ngang vào tháng
4/2007 trên 757 học sinh 9-11 tuổi tại 4 trường ở Hà...
Tóm tắt tiếng Việt: Béo phì đang gia tăng trên học sinh tại các thành phố lớn,
là yếu tố nguy cơ của bệnh tim mạch, đái tháo đường, sỏi mật, ung thư, đe doạ
tới sức khoẻ con người. Mục tiêu của nghiên cứu này là đánh giá tỷ lệ béo phì
và các yếu tố liên quan trên học sinh tiểu học. Nghiên cứu cắt ngang vào tháng
4/2007 trên 757 học sinh 9-11 tuổi tại 4 trường ở Hà Nội và thành phố Hồ Chí
Minh thu thập các thông tin nhân trắc, khẩu phần ăn, hoạt động thể lực (HĐTL)
và tình trạng gia đình của học sinh. Tỷ lệ béo phì học sinh, tuỳ theo trường là
1,1%, 7,1%, 10,8% và 41,1%. Trẻ có bố và mẹ với BMI ³ 25
có nguy cơ béo phì gấp 5,96 lần so với trẻ có bố và mẹ với BMI < 25 (p<
0,05). Tiền ăn của trẻ béo phì và không béo phì: 7,2 và 4,4 ngàn đồng/bữa sáng;
592,7 và 410,3 ngàn đồng/tháng (p< 0,001). Năng lượng và lipid khẩu phần
trong ngày của trẻ béo và không béo là 2530,8 và 2143,3 Kcal; 70,2 và 49,5 g.
Số ngày HĐTL của trẻ béo và không béo không khác nhau, khoảng 3,8 ngày/tuần.
Năng lượng, Lipid, Glucid khẩu phần cao, trình độ văn hoá và dinh dưỡng bố mẹ,
chi phí cho ăn uống có liên quan tới béo phì. Béo phì gặp nhiều trên học sinh
quận trung tâm thành phố. Phòng chống béo phì bao gồm giảm năng lượng ăn vào và
tăng cường hoạt động thể lực.
English summary: Prevalence
of obesity is increasing in primary school children in big cities. Obesity
poses a major risk factor for non-communicable diseases such as cardiovascular
disease, diabetes mellitus, gall-bladder diseases, cancers, which affect
people’s health and life-expectancy. The aim of the study is to assess obesity
prevalence and related factors in primary school children. A cross-sectional
study was undertaken in April 2007 in 757 children aged 9-11 years old in 4
schools in Hanoi and Ho Chi Minh city. The data and information
collected were: anthropometry, food intake, physical activities and some
information about children’s family status. Depending on the schools, the
obesity rates were 1.1%, 7.1%, 10.8%, and 41.1%. Children with overweight
parents (BMI ³
25) were 5.96 times more likely being obese (p< 0.05) than those without
overweight parents. Food expenditures of obese and non-obese children were: 7,200
versus 4,400 VND for breakfast, 592,700 versus 410,300 VND per month (p<0.001).
Daily energy intake, fat intake were 2530.8 Kcal, 70.2 gram and 2143.3 Kcal,
49.5 gram in obese and non-obese group, respectively. The number of days that
children had physical activities was the same for both obese and non-obese
subjects, about 3.8 days/week. High energy intake, fat intake, carbohydrate
intake, parental educational levels and nutritional status, and food
expenditure were associated with obesity status in children. School children
are more likely to be obese in urban areas than in suburbs. Control and
prevention of obesity in children may include decreased energy intake,
particularly fat intake and increased physical activities.
English summary: Prevalence
of obesity is increasing in primary school children in big cities. Obesity
poses a major risk factor for non-communicable diseases such as cardiovascular
disease, diabetes mellitus, gall-bladder diseases, cancers, which affect
people’s health and life-expectancy. The aim of the study is to assess obesity
prevalence and related factors in primary school children. A cross-sectional
study was undertaken in April 2007 in 757 children aged 9-11 years old in 4
schools in Hanoi and Ho Chi Minh city. The data and information
collected were: anthropometry, food intake, physical activities and some
information about children’s family status. Depending on the schools, the
obesity rates were 1.1%, 7.1%, 10.8%, and 41.1%. Children with overweight
parents (BMI ³
25) were 5.96 times more likely being obese (p< 0.05) than those without
overweight parents. Food expenditures of obese and non-obese children were: 7,200
versus 4,400 VND for breakfast, 592,700 versus 410,300 VND per month (p<0.001).
Daily energy intake, fat intake were 2530.8 Kcal, 70.2 gram and 2143.3 Kcal,
49.5 gram in obese and non-obese group, respectively. The number of days that
children had physical activities was the same for both obese and non-obese
subjects, about 3.8 days/week. High energy intake, fat intake, carbohydrate
intake, parental educational levels and nutritional status, and food
expenditure were associated with obesity status in children. School children
are more likely to be obese in urban areas than in suburbs. Control and
prevention of obesity in children may include decreased energy intake,
particularly fat intake and increased physical activities.