Tình trạng dinh dưỡng của người bệnh đái tháo đường type 2 điều trị nội trú tại bệnh viện nội tiết trung ương năm 2020
Nghiên cứu cắt ngang mô tả tình trạng dinh dưỡng (TTDD) của 255 người bệnh đái tháo đường type 2 từ 18 - 70 tuổi điều trị nội trú tại khoa dinh dưỡng lâm sàng & tiết chế, bệnh viện nội tiết trung ương. Kết quả: Tình trạng dinh dưỡng bình thường theo BMI chiếm tỷ lệ cao nhất là 62,0%; thừa cân-béo phì là 33,3%; thấp nhất là thiếu năng lượng trường...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang mô tả tình trạng dinh dưỡng (TTDD) của 255 người bệnh đái tháo đường type 2 từ 18 - 70 tuổi điều trị nội trú tại khoa dinh dưỡng lâm sàng & tiết chế, bệnh viện nội tiết trung ương. Kết quả: Tình trạng dinh dưỡng bình thường theo BMI chiếm tỷ lệ cao nhất là 62,0%; thừa cân-béo phì là 33,3%; thấp nhất là thiếu năng lượng trường diến, chiếm 4,7%. Tỷ lệ suy dinh dưỡng (SDD) theo vòng cánh tay chiếm 4,7%. Tình trạng dinh dưỡng bình thường theo phần trăm mỡ cơ thể chiếm tỷ lệ cao nhất là 58,9%; thừa cân-béo phì là 39,6%; thấp nhất là thiếu năng lượng trường diễn, chiếm 3,5%. Tỷ lệ người bệnh không có nguy cơ dinh dưỡng (SGA – A), nguy cơ dinh dưỡng mức độ vừa (SGA – B); nguy cơ dinh dưỡng mức độ nặng (SGA – C) lần lượt là 85,5%; 13,3% và 1,2%. Tỷ lệ đối tượng có vòng eo cao và tỷ số WHR cao là 59,2% và 75,7%.
English summary: A cross-sectional study was conducted to describe nutritional status of 255 people with type 2 diabetes mellitus, aged 18-70 years old, admitted for inpatient treatment at the clinical nutrition & dietary department, national hospital of endocrinology, 2020. The results showed that: Normal nutritional status according to BMI was accounted for the highest proportion of 62.0%; overweight-obesity was 33.3%; the lowest was the chronic energy deficiency, accounting for 4.7%. The rate of undernutrition using mid- upper arm circumference was accounted for 4.7%. The normal nutritional status in percentage of body fat was accounted for the highest percentage of 58.9%; overweight-obesity was 39.6%; the lowest was the chronic energy deficiency, accounting for 3.5%. Ratio of patients with no nutritional risk (SGA-A), moderate nutritional risk (SGA-B); the risk of severe nutrition (SGA-C) was 85.5%, 13.3% and 1.2%, respectively. The proportion of subjects with a high waist circumference and a high waist hip ratio (WHR) was 59.2% and 75.7%.
English summary: A cross-sectional study was conducted to describe nutritional status of 255 people with type 2 diabetes mellitus, aged 18-70 years old, admitted for inpatient treatment at the clinical nutrition & dietary department, national hospital of endocrinology, 2020. The results showed that: Normal nutritional status according to BMI was accounted for the highest proportion of 62.0%; overweight-obesity was 33.3%; the lowest was the chronic energy deficiency, accounting for 4.7%. The rate of undernutrition using mid- upper arm circumference was accounted for 4.7%. The normal nutritional status in percentage of body fat was accounted for the highest percentage of 58.9%; overweight-obesity was 39.6%; the lowest was the chronic energy deficiency, accounting for 3.5%. Ratio of patients with no nutritional risk (SGA-A), moderate nutritional risk (SGA-B); the risk of severe nutrition (SGA-C) was 85.5%, 13.3% and 1.2%, respectively. The proportion of subjects with a high waist circumference and a high waist hip ratio (WHR) was 59.2% and 75.7%.