CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng của thai phụ đái tháo đường thai kỳ điều trị ngoại trú tại bệnh viện từ dũ năm 2019
5 lượt xem
chia sẻ
Sử dụng phương pháp nghiên cứu dọc tiến cứu nhằm xác định các đặc điểm về dịch tễ, tiền căn sản khoa, chỉ số đường huyết được chẩn đoán bằng nghiệm pháp dung nạp glucose và tình trạng dinh dưỡng trước mang thai của 170 thai phụ khám và điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Từ Dũ TPHCM năm 2019. Kết quả: Thai phụ trong nhóm từ 21-34 tuổi mắc đái tháo...
Tóm tắt tiếng Việt: Sử dụng phương pháp nghiên cứu dọc tiến cứu nhằm xác định các đặc điểm về dịch tễ, tiền căn sản khoa, chỉ số đường huyết được chẩn đoán bằng nghiệm pháp dung nạp glucose và tình trạng dinh dưỡng trước mang thai của 170 thai phụ khám và điều trị ngoại trú tại Bệnh viện Từ Dũ TPHCM năm 2019. Kết quả: Thai phụ trong nhóm từ 21-34 tuổi mắc đái tháo đường thai kỳ chiếm tỷ lệ 77,5%. Đa số thai phụ có trình độ học vấn từ cấp III và đại học trở lên chiếm 80,6%; nghề nghiệp chủ yếu là công nhân viên (viên chức, kỹ sư, nhân viên văn phòng...) chiếm 40,6%. Tiền căn mổ lấy thai chiếm tỷ lệ 43,3% và gia đình trực hệ có người đái tháo đường chiếm tỷ lệ 33,3%. Tình trạng dinh dưỡng trước khi mang thai của thai phụ theo chỉ số nhân trắc học: Tỷ lệ nhẹ cân (BMI<18,5), bình thường (BMI 18,5 - 24,9) và thừa cân béo phì (BMI ≥ 25) lần lượt là: 10%, 78,8%, 11,2%. Mức độ tăng cân trung bình trong thai kỳ tại thời điểm khám và tư vấn dinh dưỡng là 9,6 ± 3,7 kg, tốc độ tăng cân mỗi tuần là 0,57 ± 0,2 kg. Giá trị trung bình của đường huyết lúc đói là 4,8 ± 0,6 mmol/L, sau 1 giờ là 10,1 ± 1,5 mmol/L, sau 2 giờ là 9,2 ± 1,2 mmol/L.
English summary: A prospective study method was used to determine characteristics of gestational diabetes, including epidemiological ones, prenatal history, glycemic index of oral glucose tolerance test and pre -pregnancy nutritional status of 170 patients who examined and received outpatient treatment at Tu Du hospital in 2019. The results showed that the prevalence of GDM patients in the age group of 21-34 was accounted for 77.5%. The education from high school and above was 80.6%. The occupation of patients was mainly employees, accounting for 40.6%. The prevalence of GDM patients having history of cesarean section and genetic factors of diabetes mellitus were 43.3% and 33.3%, respectively. The prevalence of underweight (BMI<18.5), normal weight (BMI 18.5 – 24.9) and overweight (BMI ≥ 25) among pregnant women was 10%, 78.8% and 11.2%, respectively. According to recommendation of IOM at the time of nutritional counseling, the average of weight gain of GDM patients was 9.6 ± 3.7kg and the average of weight gain per week of GDM patients was 0.57 ± 0.2kg. The average fasting blood glucose was 4.8 ± 0.6 mmol/L, blood glucose after 1 hour of glucose tolerant was 10.1 ± 1.5 mmol/L, blood glucose after 2 hours was 9.2 ± 1.2 mmol/L.
English summary: A prospective study method was used to determine characteristics of gestational diabetes, including epidemiological ones, prenatal history, glycemic index of oral glucose tolerance test and pre -pregnancy nutritional status of 170 patients who examined and received outpatient treatment at Tu Du hospital in 2019. The results showed that the prevalence of GDM patients in the age group of 21-34 was accounted for 77.5%. The education from high school and above was 80.6%. The occupation of patients was mainly employees, accounting for 40.6%. The prevalence of GDM patients having history of cesarean section and genetic factors of diabetes mellitus were 43.3% and 33.3%, respectively. The prevalence of underweight (BMI<18.5), normal weight (BMI 18.5 – 24.9) and overweight (BMI ≥ 25) among pregnant women was 10%, 78.8% and 11.2%, respectively. According to recommendation of IOM at the time of nutritional counseling, the average of weight gain of GDM patients was 9.6 ± 3.7kg and the average of weight gain per week of GDM patients was 0.57 ± 0.2kg. The average fasting blood glucose was 4.8 ± 0.6 mmol/L, blood glucose after 1 hour of glucose tolerant was 10.1 ± 1.5 mmol/L, blood glucose after 2 hours was 9.2 ± 1.2 mmol/L.