Tóm tắt
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng, tăng glucose máu và ảnh hưởng của giảm sức nhai trên người lao động tại một nhà máy ở TP. Hồ Chí Minh.
Phương pháp: Điều tra ngang trên 766 đối tượng, độ tuổi từ 19 đến 60, thời gian từ tháng 9/2021 đến tháng 12/2021. Phân loại tình trạng dinh dưỡng theo BMI với hướng dẫn của WHO; đánh giá sức nhai theo Bộ Y tế, glucoses máu lúc đói >7mmol/L là tăng đường máu.
Kết quả: Tỷ lệ thiếu năng lượng trường diễn (CED) (BMI < 18,5 kg/m2) là 7,6%, thừa cân-béo phì (BMI ≥ 25 kg/m2) là 27,2% và tăng glucose máu lúc đói là 14,2%. Thừa cân-béo phì làm tăng nguy cơ tăng glucose máu gấp 1,69 lần (p < 0,05); giảm sức nhai < 80% làm tăng nguy cơ CED gấp 2,74 lần (p < 0,001).
Kết luận: Thừa cân-béo phì và CED tồn tại đồng thời với tỷ lệ đáng chú ý ở người lao động tại nhà máy; mức độ mất răng là yếu tố nguy cơ của CED.
Abstract
Aims: To assess the nutritional status, hyperglycemia and the effect of reduced chewing power on workers at a manufacturing in Ho Chi Minh City.
Methods: Cross-sectional study, the workers (n=766) aged from 19 to 60 years old have been selected to the study, period from September 2021 to December 2021. Nutritional status assessed according BMI index/WHO guideline, chewing power anf hyperglycemie according to Vietnam MOH guideline.
Results: The percentage of chronic energy deficiency (CED) (BMI < 18.5 kg/m2) was 7.6%, overweight (BMI ≥ 25) was 27.2% and hyperglycemia (glucose >7mmol/L) was 14.2%. Overweight - obesity increases the risk of hyperglycemia 1.69 times (p < 0.05); reduced chewing power < 80% increased the risk of CED 2.74 times (p < 0.001).
Conclusion: Overweight-obesity and CED co-exist with remarkable prevalence among factory workers; tooth loss is a risk factor for CED.