CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và kiến thức – thực hành phòng chống thiếu máu của nữ công nhân thuộc ba nhà máy tại tỉnh Bình Dương và thành phố Hồ Chí Minh năm 2014.
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và kiến thức, thực hành về phòng chống thiếu máu ở nữ công nhân tại ba nhà máy tại tỉnh Bình Dương và thành phố Hồ Chí Minh năm 2014. Phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 423 nữ công nhân từ 18-45 tuổi. Các đối tượng được đo cân nặng và chiều cao để đánh giá tình trạng dinh dưỡng,...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Đánh giá tình trạng dinh dưỡng, thiếu máu và kiến thức, thực hành về phòng chống thiếu máu ở nữ công nhân tại ba nhà máy tại tỉnh Bình Dương và thành phố Hồ Chí Minh năm 2014. Phương pháp: nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 423 nữ công nhân từ 18-45 tuổi. Các đối tượng được đo cân nặng và chiều cao để đánh giá tình trạng dinh dưỡng, được lấy máu đầu ngón tay để đánh giá nồng độ hemoglobin bằng phương pháp cyamethemoglobin. Phỏng vấn bằng mẫu phiếu được thiết kế sẵn để đánh giá kiến thức, thực hành về phòng chống thiếu máu. Kết quả: Tỷ lệ thiếu năng lượng trường diễn (CED) ở nữ công nhân của cả 3 nhà máy là 12,6%, trong đó tỷ lệ CED ở mức độ 1 là 10,2%, mức độ 2 là 2,1%, mức độ 3 là 0,3%, tỷ lệ thừa cân béo phì là 13,3%. Tỷ lệ thiếu máu ở nữ công nhân của cả 3 nhà máy là 20,7%, trong đó 18,8% thiếu máu mức độ nhẹ, 1,9% thiếu máu mức độ trung bình. Tỷ lệ nữ công nhân biết về bệnh thiếu máu là 75,6%; biết về biểu hiện/tác hại của thiếu máu là 68,8% và 64,8% biết về các biện pháp phòng chống thiếu máu. Tỷ lệ nữ công nhân đã từng hoặc đang uống viên sắt/acid folic là 64,4%. Tỷ lệ nữ công nhân có tẩy giun trong vòng 6 tháng vừa qua là 24,7%. Kết luận: Tỷ lệ thiếu năng lượng trường diễn và thiếu máu của nữ công nhân tại ba nhà máy vẫn ở mức trung bình về ý nghĩa sức khỏe cộng đồng. Kiến thức, thực hành phòng chống thiếu máu của nữ công nhân vẫn còn hạn chế.
English summary: Objectives: Assessment of nutrition status, anemia, knowledge and practices on anemia prevention and control among female workers in three factories in Binh Duong province and Ho Chi Minh City. Methods: A cross-sectional study on 324 female workers aged 18-45 years. Weight and height of subjects were measured to assess nutritional status, blood samples were taken to assess Hb concentration by Cyanmethemoglobin method, and the subjects were also interviewed by predesigned questionnaire to assess knowledge and practices on the prevention and control of anemia. Results: The prevalence of chronic energy deficiency (CED) in female workers was 12.6%, in which CED grade I was 10.2%, grade II was 2.1%, grade III was 0.3%; the prevalence of overweight and obesity was 13.3%.  The prevalence of anemia in female workers was 20.7%, in which mild anemia was 18.6%, moderate anemia was 1.8% and there was no case of severe anemia. The prevalence of subjects knowing about anemia was 75.6%; about clinical signs and harmful effect of anemia was 68.8 % and about preventive measures of anemia was 64.8%. The prevalence of subjects who used to or is taking iron/folic acid supplements was 64.4%. The proportion of deworming during the last 6 months was 24.7%. Conclusions: The issues of CED and anemia among female workers in the three factories are moderate public health significance. Knowledge and practices on anemia prevention among female workers are still limited.
English summary: Objectives: Assessment of nutrition status, anemia, knowledge and practices on anemia prevention and control among female workers in three factories in Binh Duong province and Ho Chi Minh City. Methods: A cross-sectional study on 324 female workers aged 18-45 years. Weight and height of subjects were measured to assess nutritional status, blood samples were taken to assess Hb concentration by Cyanmethemoglobin method, and the subjects were also interviewed by predesigned questionnaire to assess knowledge and practices on the prevention and control of anemia. Results: The prevalence of chronic energy deficiency (CED) in female workers was 12.6%, in which CED grade I was 10.2%, grade II was 2.1%, grade III was 0.3%; the prevalence of overweight and obesity was 13.3%.  The prevalence of anemia in female workers was 20.7%, in which mild anemia was 18.6%, moderate anemia was 1.8% and there was no case of severe anemia. The prevalence of subjects knowing about anemia was 75.6%; about clinical signs and harmful effect of anemia was 68.8 % and about preventive measures of anemia was 64.8%. The prevalence of subjects who used to or is taking iron/folic acid supplements was 64.4%. The proportion of deworming during the last 6 months was 24.7%. Conclusions: The issues of CED and anemia among female workers in the three factories are moderate public health significance. Knowledge and practices on anemia prevention among female workers are still limited.