Tình trạng thiếu kẽm và một số yếu tố liên quan ở phụ nữ có thai tại thành phố Hồ Chí Minh
Mục
tiêu: Xác định tỉ lệ thiếu kẽm và các mối liên quan ở PNCT tại TP.HCM.
Đối tượng và phương pháp: Một điều tra cắt ngang được thực hiện trên 700
PNCT tại TP.HCM năm 2007. Đối tượng được cân, lấy máu xét nghiệm kẽm.
Thiếu kẽm ở PNCT được chuẩn đoán khi kẽm huyết thanh < 56 µg/dl ở 3 tháng đầu, <50 µg/dl
giữa và 3 tháng cuối. 700 PNCT được phỏng...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục
tiêu: Xác định tỉ lệ thiếu kẽm và các mối liên quan ở PNCT tại TP.HCM.
Đối tượng và phương pháp: Một điều tra cắt ngang được thực hiện trên 700
PNCT tại TP.HCM năm 2007. Đối tượng được cân, lấy máu xét nghiệm kẽm.
Thiếu kẽm ở PNCT được chuẩn đoán khi kẽm huyết thanh < 56 µg/dl ở 3 tháng đầu, <50 µg/dl
giữa và 3 tháng cuối. 700 PNCT được phỏng vấn thông tin về kiến thức
phòng ngừa thiếu kẽm, tình trạng nghén và nhóm nhỏ 341 PNCT được chọn
ngẫu nhiên để phỏng vấn chế độ ăn 24h. Kết quả: 39,6% PNMT có hàm lượng
Zn huyết thanh thấp, tỉ lệ thiếu kẽm ở nội thành và ngoại thành ngang
nhau (39,4 & 39,8%); tỷ lệ thiếu kẽm của PNCT ở cả 3 thời kỳ cao
ngang nhau (40,0% ở 3 tháng đầu, 37,6% 3 tháng giữa và 40,5% ở 3 tháng
cuối). Khẩu phần PNCT có năng lượng thấp, nhất là ở 3 tháng đầu và giữa,
chỉ đạt 78,6% và 80,6% so với nhu cầu khuyển nghị của Bộ Y tế. Nghén
xuất hiện chủ yếu vào 3 tháng đầu (63,0%), tháng thứ nhất là 38,1%,
tháng thứ hai là 21,0%, tháng thứ 3 là 3,4%. Mức tiêu thụ năng lượng và
protein của những người nghén thấp hơn những người không nghén (31,8 ±
11,3 so với 39,2 ± 14,1 Kcal/kg/24 giờ, p<0,01 và 1,3 ± 0,6 so với
1,7 ± 0,8g protein/kg/24 giờ, p<0,05). Có 88,3% PNMT không có kiến
thức về thức ăn giàu kẽm, chỉ có 6% biết thức ăn giàu kẽm từ thức ăn
động vật. Kết luận: Thiếu kẽm ở PNCT tại TP.HCM cao 39,6%. Tình trạng
giảm năng lượng và protein ăn vào trong 3 tháng đầu và 3 tháng giữa của
PNCT thấp hơn so với nhu cầu khuyến nghị và tình trạng giảm tiêu thụ
năng lượng và protein do nghén và thiếu kiến thức về thực phẩm giàu kẽm
của PNCT có thế là những yếu tố góp phần gây ra tình trạng thiếu kẽm.
English summary: Objective: To identify the rate of Zinc deficiency and related factors in pregnant women in
HCM city. Methods: A cross sectional survey was conducted among 700
pregnant women in HCM city in 2007. The subjects were weights and their
blood was taken for Zinc deficiency in pregnant women was identified
when blood was taken for Zinc analysis. Zinc deficiency in pregnant
women was identified when blood Zinc <56 µg/dl in the 1st trimester and < 56 µg/dl in the 2nd and 3rd trimester. Interviews were taken to collect data on knowledge on Zinc deficiency control, and morning sickness. A sub-group of 341 pregnant women was randomly selected to collect 24-hour dietary call.
Results: 39.6% of the pregnant women had Zinc deficiency, this rate was
the same in urban and sub-urban area (39.4 and 39.8%); Zinc deficiency
were at the same rate in 3 trimesters (40.0% in the 1st, 37.6% in the
2nd and 40.5% in the 3rd trimester). Pregnant women had low energy
intake, particulary in the 1st and 2nd trimester, meeting only 78.6% and
80.6% of the Vietnam RDA. Morning sickness mostly appeard in the 1st
trimester (63.0%), of which 38.1% in the 1st month, 21.0% in the 2nd
month and 3.4% in the 3rd month. Energy and Protein intake of those
women was lower than that of those without morning sickness (31.8 ± 11.3
vs. 39.2 ± 14.1 Kcal/kg/24hours, P<0.01 and 1.3 ± 0.6 vs. 1.7 ± 0.8
protein/kg/24hours, P=0.04). 88.3% of pregnant women did not have
knowledge on Zinc rich foods, only 6% knew that animal source foods were
rich in Zinc. Conclusion: Zinc deficiency in HCM city is 39.6%. Low
energy and protein intake in pregnant women in the 1st and 2nd trimester
due to morning sickness and lack of knowledge about Zinc rich foods of
those women were possible contributing factors to Zinc deficiency in
this group.
English summary: Objective: To identify the rate of Zinc deficiency and related factors in pregnant women in
HCM city. Methods: A cross sectional survey was conducted among 700
pregnant women in HCM city in 2007. The subjects were weights and their
blood was taken for Zinc deficiency in pregnant women was identified
when blood was taken for Zinc analysis. Zinc deficiency in pregnant
women was identified when blood Zinc <56 µg/dl in the 1st trimester and < 56 µg/dl in the 2nd and 3rd trimester. Interviews were taken to collect data on knowledge on Zinc deficiency control, and morning sickness. A sub-group of 341 pregnant women was randomly selected to collect 24-hour dietary call.
Results: 39.6% of the pregnant women had Zinc deficiency, this rate was
the same in urban and sub-urban area (39.4 and 39.8%); Zinc deficiency
were at the same rate in 3 trimesters (40.0% in the 1st, 37.6% in the
2nd and 40.5% in the 3rd trimester). Pregnant women had low energy
intake, particulary in the 1st and 2nd trimester, meeting only 78.6% and
80.6% of the Vietnam RDA. Morning sickness mostly appeard in the 1st
trimester (63.0%), of which 38.1% in the 1st month, 21.0% in the 2nd
month and 3.4% in the 3rd month. Energy and Protein intake of those
women was lower than that of those without morning sickness (31.8 ± 11.3
vs. 39.2 ± 14.1 Kcal/kg/24hours, P<0.01 and 1.3 ± 0.6 vs. 1.7 ± 0.8
protein/kg/24hours, P=0.04). 88.3% of pregnant women did not have
knowledge on Zinc rich foods, only 6% knew that animal source foods were
rich in Zinc. Conclusion: Zinc deficiency in HCM city is 39.6%. Low
energy and protein intake in pregnant women in the 1st and 2nd trimester
due to morning sickness and lack of knowledge about Zinc rich foods of
those women were possible contributing factors to Zinc deficiency in
this group.