CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng thiếu kẽm và một số yếu tố liên quan ở phụ nữ có thai tại thành phố Hồ Chí Minh
5 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: Xác định tỉ lệ thiếu kẽm và các mối liên quan ở PNCT tại TP.HCM. Đối tượng và phương pháp: Một điều tra cắt ngang được thực hiện trên 700 PNCT tại TP.HCM năm 2007. Đối tượng được cân, lấy máu xét nghiệm kẽm. Thiếu kẽm ở PNCT được chuẩn đoán khi kẽm huyết thanh < 56 µg/dl ở 3 tháng đầu, <50 µg/dl giữa và 3 tháng cuối. 700 PNCT được phỏng...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Xác định tỉ lệ thiếu kẽm và các mối liên quan ở PNCT tại TP.HCM. Đối tượng và phương pháp: Một điều tra cắt ngang được thực hiện trên 700 PNCT tại TP.HCM năm 2007. Đối tượng được cân, lấy máu xét nghiệm kẽm. Thiếu kẽm ở PNCT được chuẩn đoán khi kẽm huyết thanh < 56 µg/dl ở 3 tháng đầu, <50 µg/dl giữa và 3 tháng cuối. 700 PNCT được phỏng vấn thông tin về kiến thức phòng ngừa thiếu kẽm, tình trạng nghén và nhóm nhỏ 341 PNCT được chọn ngẫu nhiên để phỏng vấn chế độ ăn 24h. Kết quả: 39,6%  PNMT có hàm lượng Zn huyết thanh thấp, tỉ lệ thiếu kẽm ở nội thành và ngoại thành ngang nhau (39,4 & 39,8%); tỷ lệ thiếu kẽm của PNCT ở cả 3 thời kỳ cao ngang nhau (40,0% ở 3 tháng đầu, 37,6% 3 tháng giữa và 40,5% ở 3 tháng cuối). Khẩu phần PNCT có năng lượng thấp, nhất là ở 3 tháng đầu và giữa, chỉ đạt 78,6% và 80,6% so với nhu cầu khuyển nghị của Bộ Y tế. Nghén xuất hiện chủ yếu vào 3 tháng đầu (63,0%), tháng thứ nhất là 38,1%, tháng thứ hai là 21,0%, tháng thứ 3 là 3,4%. Mức tiêu thụ năng lượng và protein của những người nghén thấp hơn những người không nghén (31,8 ± 11,3 so với 39,2 ± 14,1 Kcal/kg/24 giờ, p<0,01 và 1,3 ± 0,6 so với 1,7 ± 0,8g protein/kg/24 giờ, p<0,05). Có 88,3% PNMT không có kiến thức về thức ăn giàu kẽm, chỉ có 6% biết thức ăn giàu kẽm từ thức ăn động vật. Kết luận: Thiếu kẽm ở PNCT tại TP.HCM cao 39,6%. Tình trạng giảm năng lượng và protein ăn vào trong 3 tháng đầu và 3 tháng giữa của PNCT thấp hơn so với nhu cầu khuyến nghị và tình trạng giảm tiêu thụ năng lượng và protein do nghén và thiếu kiến thức về thực phẩm giàu kẽm của PNCT có thế là những yếu tố góp phần gây ra tình trạng thiếu kẽm.
English summary: Objective: To identify the rate of Zinc deficiency and related factors in pregnant women in HCM city. Methods: A cross sectional survey was conducted among 700 pregnant women in HCM city in 2007. The subjects were weights and their blood was taken for Zinc deficiency in pregnant women was identified when blood was taken for Zinc analysis. Zinc deficiency in pregnant women was identified when blood Zinc <56 µg/dl in the 1st trimester and < 56 µg/dl in the 2nd and 3rd trimester. Interviews were taken to collect data on knowledge on Zinc deficiency control, and morning sickness. A sub-group of 341 pregnant women was randomly selected to collect 24-hour dietary call. Results: 39.6% of the pregnant women had Zinc deficiency, this rate was the same in urban and sub-urban area (39.4 and 39.8%); Zinc deficiency were at the same rate in 3 trimesters (40.0% in the 1st, 37.6% in the 2nd and 40.5% in the 3rd trimester). Pregnant women had low energy intake, particulary in the 1st and 2nd trimester, meeting only 78.6% and 80.6% of the Vietnam RDA. Morning sickness mostly appeard in the 1st trimester (63.0%), of which 38.1% in the 1st month, 21.0% in the 2nd month and 3.4% in the 3rd month. Energy and Protein intake of those women was lower than that of those without morning sickness (31.8 ± 11.3 vs. 39.2 ± 14.1 Kcal/kg/24hours, P<0.01 and 1.3 ± 0.6 vs. 1.7 ± 0.8 protein/kg/24hours, P=0.04). 88.3% of pregnant women did not have knowledge on Zinc rich foods, only 6% knew that animal source foods were rich in Zinc. Conclusion: Zinc deficiency in HCM city is 39.6%. Low energy and protein intake in pregnant women in the 1st and 2nd trimester due to morning sickness and lack of knowledge about Zinc rich foods of those women were possible contributing factors to Zinc deficiency in this group.
English summary: Objective: To identify the rate of Zinc deficiency and related factors in pregnant women in HCM city. Methods: A cross sectional survey was conducted among 700 pregnant women in HCM city in 2007. The subjects were weights and their blood was taken for Zinc deficiency in pregnant women was identified when blood was taken for Zinc analysis. Zinc deficiency in pregnant women was identified when blood Zinc <56 µg/dl in the 1st trimester and < 56 µg/dl in the 2nd and 3rd trimester. Interviews were taken to collect data on knowledge on Zinc deficiency control, and morning sickness. A sub-group of 341 pregnant women was randomly selected to collect 24-hour dietary call. Results: 39.6% of the pregnant women had Zinc deficiency, this rate was the same in urban and sub-urban area (39.4 and 39.8%); Zinc deficiency were at the same rate in 3 trimesters (40.0% in the 1st, 37.6% in the 2nd and 40.5% in the 3rd trimester). Pregnant women had low energy intake, particulary in the 1st and 2nd trimester, meeting only 78.6% and 80.6% of the Vietnam RDA. Morning sickness mostly appeard in the 1st trimester (63.0%), of which 38.1% in the 1st month, 21.0% in the 2nd month and 3.4% in the 3rd month. Energy and Protein intake of those women was lower than that of those without morning sickness (31.8 ± 11.3 vs. 39.2 ± 14.1 Kcal/kg/24hours, P<0.01 and 1.3 ± 0.6 vs. 1.7 ± 0.8 protein/kg/24hours, P=0.04). 88.3% of pregnant women did not have knowledge on Zinc rich foods, only 6% knew that animal source foods were rich in Zinc. Conclusion: Zinc deficiency in HCM city is 39.6%. Low energy and protein intake in pregnant women in the 1st and 2nd trimester due to morning sickness and lack of knowledge about Zinc rich foods of those women were possible contributing factors to Zinc deficiency in this group.