Tình trạng thiếu máu dinh dưỡng của phụ nữ mang thai người dân tộc thiểu số tại tỉnh Đắk Lắk năm 2008
Đề tài
thực hiện trên 246 phụ nữ có thai, người dân tộc thiểu số với mục tiêu: Xác
định tỷ lệ thiếu máu dinh dưỡng của phụ nữ có thai người dân tộc thiểu số tại
tỉnh Đắk Lắk và tìm hiểu một số yếu tố liên quan đến tình trạng thiếu máu của
phụ nữ đang có thai người dân tộc thiểu số. Phương pháp: Cắt ngang, mô tả có
phân tích. Kết quả: Tỷ lệ thiếu...
Tóm tắt tiếng Việt: Đề tài
thực hiện trên 246 phụ nữ có thai, người dân tộc thiểu số với mục tiêu: Xác
định tỷ lệ thiếu máu dinh dưỡng của phụ nữ có thai người dân tộc thiểu số tại
tỉnh Đắk Lắk và tìm hiểu một số yếu tố liên quan đến tình trạng thiếu máu của
phụ nữ đang có thai người dân tộc thiểu số. Phương pháp: Cắt ngang, mô tả có
phân tích. Kết quả: Tỷ lệ thiếu máu dinh dưỡng của phụ nữ có thai người dân tộc
thiểu số tỉnh Đắk Lắk là 50,1%. Thai càng lớn thì khả năng bị thiếu máu dinh
dưỡng càng cao: 60,2% phụ nữ có thai vào 3 tháng cuối bị thiếu máu dinh dưỡng.
Chỉ có 44,3% phụ nữ có thai được dùng các chế phẩm chứa sắt. Trong số đó, 46,4%
phải tự mua thuốc để uống, 85,2% người không dùng các chế phẩm chứa sắt cho
rằng sẵn sàng sử dụng nếu sẵn có.
Một số
yếu tố ảnh hưởng đến tình trạng thiếu máu: Số lần có
thai: có thai ≥ 4 lần có nguy cơ thiếu máu
dinh dưỡng cao gấp 3,13 lần. Không sử
dụng các chế phẩm chưá sắt: Có nguy cơ thiếu máu dinh dưỡng cao gấp 6,85 lần. Kết quả
nghiên cứu cũng cho thấy phụ nữ có thai bị thiếu máu dinh dưỡng có nguy cơ sẩy
thai cao gấp 2,25 lần và nguy cơ sinh con non gấp 2,61 lần.
English summary: The study was conducted in
246 pregnant ethnic anemic women aiming to identify anemia prevalence
in pregnant ethnic women living in Dak lak and related factors to anemia
in those women. Method: cross-sectional, descriptive analysis.
Results: Ate of anemia in pregnant ethnic women in Dak Lak is 50.1%.
The risk of anemia increases with the duration of pregnancy, i.e. 62%
women in their 3rd trimester were anemic. Only 44.3% pregnant
women had iron supplementation, of which 46.4% bought
themselves. Among those who did not have iron suppkmentation, 85.2%
stated that they would buy iron supplementation if it is available.
Related factors to anemia are: Number of pregnancy: having over 4 pregnancies increases the risk of anemia by 3.13 times. Not having iron supplementation increases the risk of anemia by 6.85 times. Effects
of nutritional anemia: Anemic pregnant women have 2.25 times higher the
risk of mis-carriage and 2.61 times higher the risk of premature
delivery.
English summary: The study was conducted in
246 pregnant ethnic anemic women aiming to identify anemia prevalence
in pregnant ethnic women living in Dak lak and related factors to anemia
in those women. Method: cross-sectional, descriptive analysis.
Results: Ate of anemia in pregnant ethnic women in Dak Lak is 50.1%.
The risk of anemia increases with the duration of pregnancy, i.e. 62%
women in their 3rd trimester were anemic. Only 44.3% pregnant
women had iron supplementation, of which 46.4% bought
themselves. Among those who did not have iron suppkmentation, 85.2%
stated that they would buy iron supplementation if it is available.
Related factors to anemia are: Number of pregnancy: having over 4 pregnancies increases the risk of anemia by 3.13 times. Not having iron supplementation increases the risk of anemia by 6.85 times. Effects
of nutritional anemia: Anemic pregnant women have 2.25 times higher the
risk of mis-carriage and 2.61 times higher the risk of premature
delivery.