Thiếu vi chất dinh dưỡng ở trẻ dưới 5 tuổi tại Việt Nam là vấn đề có ý nghĩa sức khỏe cộng đồng quan trọng. Nghiên cứu này mô tả tình trạng thiếu Vitamin A và thiếu kẽm của trẻ dưới 5 tuổi tại 5 xã thuộc huyện Lạc Sơn, tỉnh Hòa Bình. Có 226 trẻ dưới 18 tháng tuổi được xét nghiệm nồng độ Retinol huyết thanh để đánh giá tình trạng Vitamin A và 447 trẻ dưới 5 tuổi được lấy máu đo nồng độ kẽm huyết thanh. Tỷ lệ thiếu Vitamin A là 41,6%, cao nhất ở trẻ dưới 6 tháng tuổi: 44,4%, không có sự khác biệt có ý nghĩa thống kê về tỷ lệ thiếu Vitamin A giữa trẻ dưới 6 tháng tuổi, 6-11 và 12-18 tháng tuổi (P = 0,704). Tỷ lệ thiếu kẽm ở trẻ dưới 5 tuổi là 85%. Có sự khác biệt có YNTK ý nghĩa thống kê về tỷ lệ thiếu kẽm ở trẻ dưới 24 tháng tuổi là: 91,8% và ở trẻ 24-59 tháng tuổi: là 81,3% (P = 0,003). Tỷ lệ thiếu Vitamin A, thiếu kẽm ở trẻ dưới 5 tuổi tại các xã nghiên cứu rất cao, triển khai can thiệp dinh dưỡng là cần thiết để cải thiện tình trạng Vitamin A, kẽm cho trẻ
Micronutrient deficiencies among children under 5 years of age in Vietnam are of public health significance. This study aims to identify the prevalence of Vitamin A and zinc deficiency in children under 5 years of age in 5 communes, Lac Son district, Hoa Binh province. Serum retinol concentrations of 226 children aged under 18 months old were analyzed for assessing vitamin A status, venous blood samples of 447 subjects were taken for measuring the serum zinc concentration. Prevalence of Vitamin A deficiency was 41.6%, the highest prevalence was found in children less than 6 months old: 44.4%, no statistically significant difference was observed on the prevalence of Vitamin A deficiency among three age groups: less than 6, 6-11 and 12-18 months old (P = 0.704). Prevalence of zinc deficiency in all subjects was 85%, there was a statistically significant difference on the prevalence of zinc deficiency between that of children younger than 24 months old: was 91.8% and older children: was 81.3% (P = 0.003). Due to the very high prevalence of vitamin A and zinc deficiency among children under the study, nutrition intervention is needed for improving their vitamin A and zinc status.