Xu hướng diễn biến về tiêu thụ thực phẩm trong bữa ăn của người Việt Nam (1985–2005)
Tập hợp và phân tích các dẫn liệu về tiêu thụ thực phẩm của
người Việt Nam trong 2 thập kỷ (1985 – 2005) qua một số công trình điều tra cả
nước của Viện Dinh dưỡng như cuộc điều tra toàn quốc năm 1985 từ 25 điểm trong
cả nước, cuộc tổng điều tra dinh dưỡng năm 1990, cuộc tổng điều tra dinh dưỡng
năm 2000, cuộc tổng điều tra dinh dưỡng năm 2005 và...
Tóm tắt tiếng Việt: Tập hợp và phân tích các dẫn liệu về tiêu thụ thực phẩm của
người Việt Nam trong 2 thập kỷ (1985 – 2005) qua một số công trình điều tra cả
nước của Viện Dinh dưỡng như cuộc điều tra toàn quốc năm 1985 từ 25 điểm trong
cả nước, cuộc tổng điều tra dinh dưỡng năm 1990, cuộc tổng điều tra dinh dưỡng
năm 2000, cuộc tổng điều tra dinh dưỡng năm 2005 và một số điều tra tại Hà Nội,
nông thôn đồng bằng Bắc Bộ đã cho thấy xu hướng diễn biến về tiêu thụ thực phẩm
và bữa ăn của người Việt Nam như sau:
Từ 1985 đến nay năng lượng bình quân trong khẩu phần ít thay
đổi nhưng đậm độ năng lượng của khẩu phần cao lên là do sự gia tăng lượng lipid
trong khẩu phần.
Sự thay đổi tương quan năng lượng của khẩu phần chủ yếu là
do tăng số lượng và tỉ lệ năng lượng chất béo trong khẩu phần. Tuy mức năng lượng do lipid trong khẩu phần trung bình
vẫn chưa đạt mức mong muốn 15% nhưng ở một bộ phận dân cư đô thị đã lên cao quá
giới hạn 20%.
Các thay đổi chính về sử dụng thực phẩm trong bữa ăn trung
bình của người Việt Nam:
Mức tiêu thụ các thực phẩm giàu glucid đã qua chế biến (mì
tôm, bánh mì…) tăng lên, tính đa dạng của các thực phẩm cung cấp chất đường bột
giảm do hiện tượng giảm bớt các thức ăn truyền thống như khoai củ và ngô trong
bữa ăn của người dân.
Mức tiêu thụ quả chín tăng lên rõ rệt. Rau được tiêu thụ ở
mức 200g/ ngày và không không tăng trong suốt 2 thập kỷ, không có sự khác biệt
giữa khu vực thành thị và nông thôn.
Các thức ăn động vật đặc biệt là thịt tăng lên nhanh kéo
theo tăng chất béo trong khẩu phần. Lượng cá và đậu phụ có tăng lên nhưng chỉ ở
mức độ vừa phải.
Theo dõi diễn biến tiêu thụ thực phẩm trung bình và theo mức
kinh tế, vùng sinh thái để tìm hiểu mối quan hệ với sức khỏe, bệnh tật là cần
thiết trong thời kỳ chuyển tiếp về dinh dưỡng.
English summary: Review and analysis based on food consumption data of
Vietnamese population during the past two decades (1985 – 2005) in various
studies done by the National Survey 1985 on 25 areas nationwide, National
Nutrition Survey 1999, General Nutrition Survey 2000, General Nutrition Survey
2005, and a number of small surveys in Hanoi and rural area of the Northern
delta have shown the trends in food consumption of Vietnamese as followings: 1. Since 1985, average dietary energy has not changed much but dietary
energy density has raised due to increased dietary intake of lipid. 2. The changes in dietary energy structure mainly resulted from
increased dietary quantity and proportion of lipid energy. Although average
energy provided by dietary lipid intake has not achieved the desirable level of
15% but in a proportion of urban
population it has excessed the limit of 20%. 3. The changes in food items consumed by Vietnamese people in
an average meal were: Increased consumption of processed glucid products (instant
noodle, bread etc.), decreased diversity of glucid source foods due to less
consumption of traditional food such as starchy roots, tubers and maize. Notably increased intake of fruit. Average vegetable
consumption of 200g/ day did not changed and were not different between urban
and rural areas during the past two decades. Animal food consumption, particularly meat, increased
rapidly which led to raised dietary intake of lipid. Fish and tofu consumption
have moderately increased. Observation of food consumption changes in average, by
economic status and ecological regions in order to investigate their
relationship with health and related diseases is essential in the nutrition
transition period.
English summary: Review and analysis based on food consumption data of
Vietnamese population during the past two decades (1985 – 2005) in various
studies done by the National Survey 1985 on 25 areas nationwide, National
Nutrition Survey 1999, General Nutrition Survey 2000, General Nutrition Survey
2005, and a number of small surveys in Hanoi and rural area of the Northern
delta have shown the trends in food consumption of Vietnamese as followings: 1. Since 1985, average dietary energy has not changed much but dietary
energy density has raised due to increased dietary intake of lipid. 2. The changes in dietary energy structure mainly resulted from
increased dietary quantity and proportion of lipid energy. Although average
energy provided by dietary lipid intake has not achieved the desirable level of
15% but in a proportion of urban
population it has excessed the limit of 20%. 3. The changes in food items consumed by Vietnamese people in
an average meal were: Increased consumption of processed glucid products (instant
noodle, bread etc.), decreased diversity of glucid source foods due to less
consumption of traditional food such as starchy roots, tubers and maize. Notably increased intake of fruit. Average vegetable
consumption of 200g/ day did not changed and were not different between urban
and rural areas during the past two decades. Animal food consumption, particularly meat, increased
rapidly which led to raised dietary intake of lipid. Fish and tofu consumption
have moderately increased. Observation of food consumption changes in average, by
economic status and ecological regions in order to investigate their
relationship with health and related diseases is essential in the nutrition
transition period.