CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng dinh dưỡng của bệnh nhân trước khi phẫu thuật tiêu hóa tại bệnh viện hữu nghị Việt Đức giai đoạn 2021-2022
6 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 90 bệnh nhân trước khi chuẩn bị phẫu thuật tạo hình dạ dày tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Đức. Đối tượng nghiên cứu được đánh giá tình trạng dinh dưỡng trên các chỉ số nhân như BMI, vòng giữa bắp tay, chỉ số xét nghiệm và đánh giá nguy cơ suy dinh dưỡng theo đánh giá chủ quan toàn cầu (SGA). Kết quả cho thấy tỷ lệ suy...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu mô tả cắt ngang trên 90 bệnh nhân trước khi chuẩn bị phẫu thuật tạo hình dạ dày tại Bệnh viện Hữu nghị Việt Đức. Đối tượng nghiên cứu được đánh giá tình trạng dinh dưỡng trên các chỉ số nhân như BMI, vòng giữa bắp tay, chỉ số xét nghiệm và đánh giá nguy cơ suy dinh dưỡng theo đánh giá chủ quan toàn cầu (SGA). Kết quả cho thấy tỷ lệ suy dinh dưỡng theo BMI của bệnh nhân trước mổ là 17,8%, tỷ lệ thừa cân béo phì là 4,4%, trong đó bệnh nhân trước mổ dạ dày có nguy cơ suy dinh dưỡng cao nhất. Tỷ lệ suy dinh dưỡng tính theo chu vi giữa cánh tay là 23,3%. Bệnh nhân có 55,6% nguy cơ suy dinh dưỡng theo SGA, suy dinh dưỡng vừa và nặng lần lượt là 34,5% và 21,1%. Tỷ lệ sụt cân không mong muốn> 10% là 26,7%. Nồng độ albumin máu <35g / l và thiếu máu tại thời điểm phẫu thuật lần lượt là 28,3% và 51,8%. Suy dinh dưỡng chiếm tỷ lệ khá cao ở những bệnh nhân trước phẫu thuật tiêu hóa, tỷ lệ sụt cân và thiếu máu cao.
English summary: The study describes cross-sectional crossings on 90 patients before prepared gastrointestital surgery at Vietnam-Germany Friendship Hospital. The study subjects were assessed for nutritional status on multiplication index such as BMI, mid-upper arm circumference, test index and risk assessment of malnutrition according to the subjective global assessment (SGA). The results showed that the rate of malnutrition according to BMI of patients before surgery was 17,8%, the rate of overweight and obesity was 4,4%, in which patients before gastric surgery have the highest risk of malnutrition. The rate of malnutrition by mid-upper arm circumference was 23,3%. Patients had a 55,6% risk of malnutrition under the SGA, moderate and severe malnutrition 34,5% and 21,1%, respectively. The rate of unwanted weight loss >10% was 26,7%. Blood albumin levels <35g/l and anemia at the time of surgery were 28,3% and 51,8%, respectively. Malnutrition accounts for a fairly high proportian in patients before gastrointestinal surgery, high rates of weight loss and anemia.
English summary: The study describes cross-sectional crossings on 90 patients before prepared gastrointestital surgery at Vietnam-Germany Friendship Hospital. The study subjects were assessed for nutritional status on multiplication index such as BMI, mid-upper arm circumference, test index and risk assessment of malnutrition according to the subjective global assessment (SGA). The results showed that the rate of malnutrition according to BMI of patients before surgery was 17,8%, the rate of overweight and obesity was 4,4%, in which patients before gastric surgery have the highest risk of malnutrition. The rate of malnutrition by mid-upper arm circumference was 23,3%. Patients had a 55,6% risk of malnutrition under the SGA, moderate and severe malnutrition 34,5% and 21,1%, respectively. The rate of unwanted weight loss >10% was 26,7%. Blood albumin levels <35g/l and anemia at the time of surgery were 28,3% and 51,8%, respectively. Malnutrition accounts for a fairly high proportian in patients before gastrointestinal surgery, high rates of weight loss and anemia.