CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Kiến thức, thái độ, thực hành về thừa cân - béo phì của sinh viên y đa khoa năm thứ ba trường đại học y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020
6 lượt xem
chia sẻ
Nghiên cứu cắt ngang trên 400 sinh viên (SV) Y đa khoa năm thứ ba Trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020 (53,5% SV nam) nhằm mô tả Kiến thức, Thái độ, Thực hành (KAP) về thừa cân - béo phì (TC-BP) qua bảng câu hỏi từ Hướng dẫn đánh giá KAP liên quan đến dinh dưỡng năm 2014 của Tổ chức Lương thực và Nông nghiệp Liên hiệp quốc (FAO). Kết...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang trên 400 sinh viên (SV) Y đa khoa năm thứ ba Trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020 (53,5% SV nam) nhằm mô tả Kiến thức, Thái độ, Thực hành (KAP) về thừa cân - béo phì (TC-BP) qua bảng câu hỏi từ Hướng dẫn đánh giá KAP liên quan đến dinh dưỡng năm 2014 của Tổ chức Lương thực và Nông nghiệp Liên hiệp quốc (FAO). Kết quả: Tỉ lệ SV có kiến thức đúng chiếm tỉ lệ cao về nguyên nhân (99,8%), hậu quả (94,3%), biện pháp phòng ngừa TC-BP (99,5%). Đa số SV cho rằng TC-BP ảnh hưởng nghiêm trọng đến sức khỏe (78,0%) nhưng chỉ 33,0% SV tự đánh giá mình có nguy cơ bị TC-BP. Có 82,5% SV cảm thấy lợi ích tốt của chế độ ăn có kiểm soát nhưng chỉ 16,3% cảm thấy không khó để thực hiện. Tỉ lệ SV không thực hiện vận động thể lực chiếm đến 1/3 tổng số (33,2%). Kết luận: SV cần được tăng cường can thiệp giáo dục phù hợp nhằm nâng cao thái độ và thực hành về TC-BP theo hướng dẫn của FAO.
English summary: A cross-sectional study was managed on 400 third-year medical students at Pham Ngoc Thach University of Medicine in 2020 (53.5% males) to explore situation of knowledge, attitudes and practices (KAP) via a KAP structured-questionnaire using the Guidelines for assessing nutrition-related Knowledge, Attitudes and Practices in 2014 of Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Results: The majority of students in this research had adequate knowledge level about causes (99.8%), consequences (94.3%) and prevention methods of overweight and obesity (99.5%). Most of students recognized that overweight and obesity had adverse impacts on health (78.0%) but only 33.0% students self-assessed that they were at risk of being overweight or obese. There were 82.5% of students, who thought that a controlled diet would bring good benefits, but only 16.3% felt it was not difficult to follow. The percentage of students who had no physical activity regime accounted for one third of the study subjects (33.2%) Conclusion: Students need appropriate educational interventions to improve attitude and practices on overweight and obesity according to FAO guidelines.
English summary: A cross-sectional study was managed on 400 third-year medical students at Pham Ngoc Thach University of Medicine in 2020 (53.5% males) to explore situation of knowledge, attitudes and practices (KAP) via a KAP structured-questionnaire using the Guidelines for assessing nutrition-related Knowledge, Attitudes and Practices in 2014 of Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Results: The majority of students in this research had adequate knowledge level about causes (99.8%), consequences (94.3%) and prevention methods of overweight and obesity (99.5%). Most of students recognized that overweight and obesity had adverse impacts on health (78.0%) but only 33.0% students self-assessed that they were at risk of being overweight or obese. There were 82.5% of students, who thought that a controlled diet would bring good benefits, but only 16.3% felt it was not difficult to follow. The percentage of students who had no physical activity regime accounted for one third of the study subjects (33.2%) Conclusion: Students need appropriate educational interventions to improve attitude and practices on overweight and obesity according to FAO guidelines.