Kiến thức, thái độ, thực hành về thừa cân - béo phì của sinh viên y đa khoa năm thứ ba trường đại học y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020
Nghiên cứu cắt ngang trên 400 sinh
viên (SV) Y đa khoa năm thứ ba Trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020
(53,5% SV nam) nhằm mô tả Kiến thức, Thái độ, Thực hành (KAP) về thừa cân - béo
phì (TC-BP) qua bảng câu hỏi từ Hướng dẫn đánh giá KAP liên quan đến dinh dưỡng
năm 2014 của Tổ chức Lương thực và Nông nghiệp Liên hiệp quốc (FAO). Kết...
Tóm tắt tiếng Việt: Nghiên cứu cắt ngang trên 400 sinh
viên (SV) Y đa khoa năm thứ ba Trường Đại học Y khoa Phạm Ngọc Thạch năm 2020
(53,5% SV nam) nhằm mô tả Kiến thức, Thái độ, Thực hành (KAP) về thừa cân - béo
phì (TC-BP) qua bảng câu hỏi từ Hướng dẫn đánh giá KAP liên quan đến dinh dưỡng
năm 2014 của Tổ chức Lương thực và Nông nghiệp Liên hiệp quốc (FAO). Kết quả:
Tỉ lệ SV có kiến thức đúng chiếm tỉ lệ cao về nguyên nhân (99,8%), hậu quả
(94,3%), biện pháp phòng ngừa TC-BP (99,5%). Đa số SV cho rằng TC-BP ảnh hưởng
nghiêm trọng đến sức khỏe (78,0%) nhưng chỉ 33,0% SV tự đánh giá mình có nguy
cơ bị TC-BP. Có 82,5% SV cảm thấy lợi ích tốt của chế độ ăn có kiểm soát nhưng
chỉ 16,3% cảm thấy không khó để thực hiện. Tỉ lệ SV không thực hiện vận động
thể lực chiếm đến 1/3 tổng số (33,2%). Kết luận: SV cần được tăng cường can
thiệp giáo dục phù hợp nhằm nâng cao thái độ và thực hành về TC-BP theo hướng
dẫn của FAO.
English summary: A cross-sectional study was
managed on 400 third-year medical students at Pham Ngoc Thach University of
Medicine in 2020 (53.5% males) to explore situation of knowledge, attitudes and
practices (KAP) via a KAP structured-questionnaire using the Guidelines for
assessing nutrition-related Knowledge, Attitudes and Practices in 2014 of Food
and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Results: The majority
of students in this research had adequate knowledge level about causes (99.8%),
consequences (94.3%) and prevention methods of overweight and obesity (99.5%).
Most of students recognized that overweight and obesity had adverse impacts on
health (78.0%) but only 33.0% students self-assessed that they were at risk of
being overweight or obese. There were 82.5% of students, who thought that a
controlled diet would bring good benefits, but only 16.3% felt it was not
difficult to follow. The percentage of students who had no physical activity
regime accounted for one third of the study subjects (33.2%) Conclusion:
Students need appropriate educational interventions to improve attitude and
practices on overweight and obesity according to FAO guidelines.
English summary: A cross-sectional study was
managed on 400 third-year medical students at Pham Ngoc Thach University of
Medicine in 2020 (53.5% males) to explore situation of knowledge, attitudes and
practices (KAP) via a KAP structured-questionnaire using the Guidelines for
assessing nutrition-related Knowledge, Attitudes and Practices in 2014 of Food
and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Results: The majority
of students in this research had adequate knowledge level about causes (99.8%),
consequences (94.3%) and prevention methods of overweight and obesity (99.5%).
Most of students recognized that overweight and obesity had adverse impacts on
health (78.0%) but only 33.0% students self-assessed that they were at risk of
being overweight or obese. There were 82.5% of students, who thought that a
controlled diet would bring good benefits, but only 16.3% felt it was not
difficult to follow. The percentage of students who had no physical activity
regime accounted for one third of the study subjects (33.2%) Conclusion:
Students need appropriate educational interventions to improve attitude and
practices on overweight and obesity according to FAO guidelines.