Thực trạng vệ sinh an toàn thực phẩm tại nhà bếp của một số cơ sở dệt may trên địa bàn năm 2018
Mục tiêu: Điều tra tình hình vệ sinh an toàn thực phẩm tại 12 bếp ăn của các công ty may mặc. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang sử dụng phương pháp quan sát và phỏng vấn để xác định tình hình VSATTP tại 12 bếp ăn của các công ty may ở 5 tỉnh phía Bắc. Thu thập dữ liệu bao gồm (i) quan sát nhà bếp và người trực tiếp chế biến thực phẩm thông qua...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Điều tra tình hình vệ sinh an toàn thực phẩm tại 12 bếp ăn của các công ty may mặc. Phương pháp: Nghiên cứu cắt ngang sử dụng phương pháp quan sát và phỏng vấn để xác định tình hình VSATTP tại 12 bếp ăn của các công ty may ở 5 tỉnh phía Bắc. Thu thập dữ liệu bao gồm (i) quan sát nhà bếp và người trực tiếp chế biến thực phẩm thông qua biểu mẫu thu thập thông tin; và (ii) phỏng vấn các nhà chế biến theo bảng câu hỏi. Kết quả: Nghiên cứu cho thấy 71,6% số bếp ăn đủ điều kiện vệ sinh an toàn. Về điều kiện cơ bản, 79,2% đạt tiêu chuẩn chung; điều kiện vệ sinh là 70,1%; vệ sinh thiết bị, dụng cụ là 45,0%; vệ sinh của người lao động là 79,2%; vệ sinh thực phẩm đạt 64,3%. Nhìn chung, các điều kiện vệ sinh an toàn thực phẩm cơ bản đạt yêu cầu, nhưng chỉ có 50% bếp ăn được thiết kế chế biến theo hướng chủ yếu và được chứng nhận đạt tiêu chuẩn xử lý chất thải; 25% có phòng thay quần áo bảo hộ riêng biệt; 33% có đủ trang thiết bị phòng chống côn trùng và động vật gây hại. Tủ bảo quản mẫu chỉ chiếm 33,3%; Các mẫu thức ăn lưu trữ của mèo con là rất thấp, là 25%. Tuy nhiên, chỉ 50% mèo con có hợp đồng cung cấp thức ăn.Kết luận: Có 71,6% bếp ăn đủ điều kiện an toàn vệ sinh thực phẩm, trong đó tỷ lệ hợp pháp là 79,2%. Nhìn chung, các điều kiện vệ sinh an toàn thực phẩm cơ bản đáp ứng, tuy nhiên chỉ có 50% bếp ăn được thiết kế theo nguyên tắc một chiều và được chứng nhận đạt tiêu chuẩn xử lý chất thải. Việc thực hiện lưu mẫu theo quy định chưa được quan tâm chỉ đạo thực hiện nghiêm túc, như cơ sở vật chất trang bị thiết bị lưu mẫu, tủ lưu mẫu chưa phong phú chỉ đạt 33,3%.
English summary: Aims: To investigate situation of food safety and hygiene at 12 kitchens in garment companies. Methods: A cross-sectional study used observation and interview method identify situation of food safety and hygiene at 12 kitchens in garment companies in 5 Northern provinces. Data collection included (i) observation of kitchens and people directly processing food through the information collection form; and (ii) interviews with processors according to a questionnaire. Results : The study showed that 71.6% of kitchens at safe of hygiene condition. In term of basic condition, 79.2% reached the general standards; sanitation conditions was 70.1%; hygiene of equipment and instruments was 45.0%; hygiene of employees was 79.2%; food hygiene was 64.3%. In general, the food hygiene and safety conditions are basically met requirements, but only 50% of the kitchens were designed to process under one-direction principal as well as certified to meet the waste treatment standards; 25% had separate protective-clothing dressing room; 33% sufficiently had equipments for preventing harmful insects and animals. Sample storage cabinets only account for 33.3%; The kittens stored food samples is very low, was 25%. However, only 50% kittens had food supplier contracts.Conclusions: There are 71.6% of the kitchens meeting the general conditions for food safety and hygiene, of which the legal rate is 79.2%. In general, the basic food hygiene and safety conditions are met, however, only 50% of the kitchens are designed according to the one-way principle as well as certified to meet the waste treatment standards. The implementation of sample storage according to regulations has not yet been paid attention to and strictly complied with, such as the fact that the facilities are equipped with ample storage devices and sample storage cabinets, only 33.3%.
English summary: Aims: To investigate situation of food safety and hygiene at 12 kitchens in garment companies. Methods: A cross-sectional study used observation and interview method identify situation of food safety and hygiene at 12 kitchens in garment companies in 5 Northern provinces. Data collection included (i) observation of kitchens and people directly processing food through the information collection form; and (ii) interviews with processors according to a questionnaire. Results : The study showed that 71.6% of kitchens at safe of hygiene condition. In term of basic condition, 79.2% reached the general standards; sanitation conditions was 70.1%; hygiene of equipment and instruments was 45.0%; hygiene of employees was 79.2%; food hygiene was 64.3%. In general, the food hygiene and safety conditions are basically met requirements, but only 50% of the kitchens were designed to process under one-direction principal as well as certified to meet the waste treatment standards; 25% had separate protective-clothing dressing room; 33% sufficiently had equipments for preventing harmful insects and animals. Sample storage cabinets only account for 33.3%; The kittens stored food samples is very low, was 25%. However, only 50% kittens had food supplier contracts.Conclusions: There are 71.6% of the kitchens meeting the general conditions for food safety and hygiene, of which the legal rate is 79.2%. In general, the basic food hygiene and safety conditions are met, however, only 50% of the kitchens are designed according to the one-way principle as well as certified to meet the waste treatment standards. The implementation of sample storage according to regulations has not yet been paid attention to and strictly complied with, such as the fact that the facilities are equipped with ample storage devices and sample storage cabinets, only 33.3%.