Kiến thức, thực hành về dự phòng thiếu hụt canxi – vitamin D của nữ sinh năm thứ nhất trường cao đẳng y tế Thái Nguyên
Đặt vấn đề: Loãng xương là vấn đề y tế công cộng trên toàn cầu, đặc biệt là ở phụ nữ. Chế độ ăn đầy đủ canxi và vitamnin D cho nữ giới rất quan trọng trong việc xây dựng một khung xương khỏe mạnh và dự phòng sớm bệnh loãng xương. Nghiên cứu được tiến hành nhằm mô tả thực trạng kiến thức, thực hành về dự phòng thiếu hụt canxi vitamin D của nhóm nữ...
Tóm tắt tiếng Việt: Đặt vấn đề: Loãng xương là vấn đề y tế công cộng trên toàn cầu, đặc biệt là ở phụ nữ. Chế độ ăn đầy đủ canxi và vitamnin D cho nữ giới rất quan trọng trong việc xây dựng một khung xương khỏe mạnh và dự phòng sớm bệnh loãng xương. Nghiên cứu được tiến hành nhằm mô tả thực trạng kiến thức, thực hành về dự phòng thiếu hụt canxi vitamin D của nhóm nữ sinh 17-19 tuổi trường cao đẳng y tế Thái Nguyên. Đối tượng và phương pháp nghiên cứu: Đối tượng nghiên cứu là nữ sinh năm thứ nhất (17-19 tuổi), trường cao đẳng y tế Thái Nguyên. Phương pháp nghiên cứu mô tả, cắt ngang. Kết quả nghiên cứu: Trong 352 nữ sinh được tuyển vào nghiên cứu, 79,8% nữ sinh là người Kinh. Về kiến thức thực hành dinh dưỡng, chỉ có 14,2% và 19,3% nữ sinh biết rằng nhóm phụ nữ có thai và trong độ tuổi sinh đẻ cũng có nguy cơ loãng xương. Khoảng 50% sinh viên biết được thiếu canxi-vitamin D dẫn đến loãng xương ở người già hoặc còi xương ở trẻ em. Tỷ lệ nữ sinh uống đều đặn 5-7 cốc sữa/ tuần chỉ chiếm 23,9%. Kết luận: Kiến thức, thực hành dinh dưỡng dự phòng thiếu canxi vitamin D của nhóm nữ sinh 17-19 tuổi còn rất hạn chế. Cần tiếp tục nghiên cứu các giải pháp nhằm nâng cao kiến thức thực hành dinh dưỡng dự phòng thiếu canci vitamin D cho nhóm nữ sinh trung học 17 -19 tuổi.
English summary: Osteoporosis is a global public health problem, especially among women. A sufficient diet of vitamin D and calcium for women is very important in building a healthy skeleton and early prevention of osteoporosis. This study aimed to describe the current state of knowledge and practice on calcium and vitamin D deficiency prevention among female students aged 17-19 in Thai Nguyen medical college. Methods: Subjects of the study were first year female students (17-19 years old) in Thai Nguyen Medical College. The research applied descriptive and cross-sectional research method. Results: Of the 352 female students recruited into the study, 79.8% of them were Kinh people; The average body mass index (BMI) was 19.5 ± 2.4, underweight rate was 36.4%, and overweight rate was 6.5%. Regarding nutritional knowledge, only 14.2% and 9.3% of female students knew that pregnant women and women of reproductive age were at risk of osteoporosis. About 50% of students knew that calcium and vitamin D deficiency led to osteoporosis in the elderly or rickets in children. The proportion of female students who regularly drank 5-7 cups of milk per week was 23.9%. Conclusions: Knowledge and practice in prevention of calcium and vitamin D deficiency of female aged 17 to 19 were limited. It is necessary to carry out research to improve knowledge and practices in preventing calcium and vitamin D deficiency among high school girls students aged 17 to 19.
English summary: Osteoporosis is a global public health problem, especially among women. A sufficient diet of vitamin D and calcium for women is very important in building a healthy skeleton and early prevention of osteoporosis. This study aimed to describe the current state of knowledge and practice on calcium and vitamin D deficiency prevention among female students aged 17-19 in Thai Nguyen medical college. Methods: Subjects of the study were first year female students (17-19 years old) in Thai Nguyen Medical College. The research applied descriptive and cross-sectional research method. Results: Of the 352 female students recruited into the study, 79.8% of them were Kinh people; The average body mass index (BMI) was 19.5 ± 2.4, underweight rate was 36.4%, and overweight rate was 6.5%. Regarding nutritional knowledge, only 14.2% and 9.3% of female students knew that pregnant women and women of reproductive age were at risk of osteoporosis. About 50% of students knew that calcium and vitamin D deficiency led to osteoporosis in the elderly or rickets in children. The proportion of female students who regularly drank 5-7 cups of milk per week was 23.9%. Conclusions: Knowledge and practice in prevention of calcium and vitamin D deficiency of female aged 17 to 19 were limited. It is necessary to carry out research to improve knowledge and practices in preventing calcium and vitamin D deficiency among high school girls students aged 17 to 19.