CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Dinh dưỡng và hội chứng chuyển hóa
6 lượt xem
chia sẻ
Trong vài năm gần đây, khái niệm về Hội chứng chuyển hóa trở nên phổ biến ở nhiều nước trên thế giới. Việc một tỷ lệ lớn người Nhật mắc Hội chứng chuyển hóa (20 – 30%) ở nam giới trên 40 tuổi) đã thực sự là một sự kiện gây bất ngờ. Hội chứng chuyển hóa thường xuất hiện cùng với các rối loạn lipid máu, cao huyết áp, rối loạn dung nạp đường huyết,...
Tóm tắt tiếng Việt: Trong vài năm gần đây, khái niệm về Hội chứng chuyển hóa trở nên phổ biến ở nhiều nước trên thế giới. Việc một tỷ lệ lớn người Nhật mắc Hội chứng chuyển hóa (20 – 30%) ở nam giới trên 40 tuổi) đã thực sự là một sự kiện gây bất ngờ. Hội chứng chuyển hóa thường xuất hiện cùng với các rối loạn lipid máu, cao huyết áp, rối loạn dung nạp đường huyết, béo phì trung tâm ở các mức độ trung bình. Người bệnh có Hội chứng tăng nguy cơ hình thành các mảng xơ vữa thành mạch. Sự tiến triển lặng lẽ của quá trình xơ vữa này dẫn đến những vấn đề sức khỏe trầm trọng như tai biến mạch máu não, nhồi máu cơ tim, gây nên những trở ngại lớn cho đời sống người cao tuổi. Quá trình xơ vữa mạch máu thường kéo dài hàng chục năm và gần như không có triệu chứng điển hình nào có thể phát hiện được ở những người lao động “khỏe mạnh” trong cộng đồng. Do đó, việc đánh giá nguy cơ tích lũy gây xơ vữa động mạch và xử trí can thiệp ngay nếu cần thiết là rất quan trọng trong đề phòng các tai biến nghiêm trọng mà nó có thể gây nên. Hiện tượng kháng insulin ở người bệnh Hội chứng chuyển hóa là nguyên nhân chính của các rối loạn về mỡ máu, đường huyết và huyết áp. Sự rối loạn chức năng của các mô mỡ, tăng tiết các cytokine kháng viêm, TNF-α do tiêu thụ nhiều chất béo đã dẫn đến suy giảm hoạt tính của insulin trong cơ thể. Một thử nghiệm trên động vật đã cho thấy việc sử dụng quá nhiều chất béo đã chuyển tới 30% mô mỡ nội tạng thành các mô mỡ tăng tiết TNF-α. Như vậy, ăn uống hợp lý được xem là yếu tố chính trong việc phòng chống Hội chứng chuyển hóa. Hiện tại, kiểm soát chế độ ăn uống, đặc biệt là hạn chế tiêu thụ chất béo được xem là biện pháp hữu hiệu để phòng chống xơ vữa động mạch không chỉ ở Hoa Kỳ, Nhật Bản mà còn ở Việt Nam.
English summary: Concept of metabolic syndrome became popular in many countries in a couple of years. The fact surprising us is the high frequency of metabolic syndrome; the frequency in men over 40 y.o. is estimated to be 20 – 30% in Japan. The common feature is characterized by co-existence of dyslipidemia, hypertension, glucose intolerance, and central obesity (visceral fat accumulation), even though each degree of abnormality may be mild. The subjects with metabolic syndrome are considered to be at high risk for development of atherosclerosis. Silently progressed atherosclerosis. Silently progressed atherosclerosis leads to a serious event, heart or brain attack, often followed by uncomfortable elder life. Development of atherosclerosis generally takes more than a decade without any obvious signals for “healthy” working people in our community. Therefore, the evaluation of accumulated risk for atherosclerosis with, if necessary, immediate intervention for it is important for the prevention of serious events. The disorders in lipids, glucose and blood pressure is caused by insulin resistance in the metabolic syndrome. The reduced insulin sensitivity is based on adipocyte dysfunction, which is characterized by secretion of a inflammatory cytokine, TNF-α secretion is included by excess of fat intake. High fat intake changes 30% of visceral adipocytes to the TNF-α expressing adipocytes in an animal model. Thus, nutritional control has become much emphasized for the prevention of metabolic syndrome. The management of nutrition, practicularly excess fat intake, is now expected to effectively prevent the development of atherosclerosis, not only in United States and Japan, but also possibly in Vietnam.
English summary: Concept of metabolic syndrome became popular in many countries in a couple of years. The fact surprising us is the high frequency of metabolic syndrome; the frequency in men over 40 y.o. is estimated to be 20 – 30% in Japan. The common feature is characterized by co-existence of dyslipidemia, hypertension, glucose intolerance, and central obesity (visceral fat accumulation), even though each degree of abnormality may be mild. The subjects with metabolic syndrome are considered to be at high risk for development of atherosclerosis. Silently progressed atherosclerosis. Silently progressed atherosclerosis leads to a serious event, heart or brain attack, often followed by uncomfortable elder life. Development of atherosclerosis generally takes more than a decade without any obvious signals for “healthy” working people in our community. Therefore, the evaluation of accumulated risk for atherosclerosis with, if necessary, immediate intervention for it is important for the prevention of serious events. The disorders in lipids, glucose and blood pressure is caused by insulin resistance in the metabolic syndrome. The reduced insulin sensitivity is based on adipocyte dysfunction, which is characterized by secretion of a inflammatory cytokine, TNF-α secretion is included by excess of fat intake. High fat intake changes 30% of visceral adipocytes to the TNF-α expressing adipocytes in an animal model. Thus, nutritional control has become much emphasized for the prevention of metabolic syndrome. The management of nutrition, practicularly excess fat intake, is now expected to effectively prevent the development of atherosclerosis, not only in United States and Japan, but also possibly in Vietnam.