Dinh dưỡng và hội chứng chuyển hóa
Trong vài năm gần đây, khái niệm về Hội chứng chuyển hóa trở
nên phổ biến ở nhiều nước trên thế giới. Việc một tỷ lệ lớn người Nhật mắc Hội
chứng chuyển hóa (20 – 30%) ở nam giới trên 40 tuổi) đã thực sự là một sự kiện
gây bất ngờ. Hội chứng chuyển hóa thường xuất hiện cùng với các rối loạn lipid
máu, cao huyết áp, rối loạn dung nạp đường huyết,...
Tóm tắt tiếng Việt: Trong vài năm gần đây, khái niệm về Hội chứng chuyển hóa trở
nên phổ biến ở nhiều nước trên thế giới. Việc một tỷ lệ lớn người Nhật mắc Hội
chứng chuyển hóa (20 – 30%) ở nam giới trên 40 tuổi) đã thực sự là một sự kiện
gây bất ngờ. Hội chứng chuyển hóa thường xuất hiện cùng với các rối loạn lipid
máu, cao huyết áp, rối loạn dung nạp đường huyết, béo phì trung tâm ở các mức
độ trung bình. Người bệnh có Hội chứng tăng nguy cơ hình thành các mảng xơ vữa
thành mạch. Sự tiến triển lặng lẽ của quá trình xơ vữa này dẫn đến những vấn đề
sức khỏe trầm trọng như tai biến mạch máu não, nhồi máu cơ tim, gây nên những
trở ngại lớn cho đời sống người cao tuổi.
Quá trình xơ vữa mạch máu thường kéo dài hàng chục năm và
gần như không có triệu chứng điển hình nào có thể phát hiện được ở những người
lao động “khỏe mạnh” trong cộng đồng. Do đó, việc đánh giá nguy cơ tích lũy gây
xơ vữa động mạch và xử trí can thiệp ngay nếu cần thiết là rất quan trọng trong
đề phòng các tai biến nghiêm trọng mà nó có thể gây nên.
Hiện tượng kháng insulin ở người bệnh Hội chứng chuyển hóa
là nguyên nhân chính của các rối loạn về mỡ máu, đường huyết và huyết áp. Sự
rối loạn chức năng của các mô mỡ, tăng tiết các cytokine kháng viêm, TNF-α do
tiêu thụ nhiều chất béo đã dẫn đến suy giảm hoạt tính của insulin trong cơ thể.
Một thử nghiệm trên động vật đã cho thấy việc sử dụng quá nhiều chất béo đã
chuyển tới 30% mô mỡ nội tạng thành các mô mỡ tăng tiết TNF-α.
Như vậy, ăn uống hợp lý được xem là yếu tố chính trong việc
phòng chống Hội chứng chuyển hóa. Hiện tại, kiểm soát chế độ ăn uống, đặc biệt
là hạn chế tiêu thụ chất béo được xem là biện pháp hữu hiệu để phòng chống xơ
vữa động mạch không chỉ ở Hoa Kỳ, Nhật Bản mà còn ở Việt Nam.
English summary: Concept of metabolic syndrome became popular in many
countries in a couple of years. The fact surprising us is the high frequency
of metabolic syndrome; the frequency in men over 40 y.o. is estimated to be 20
– 30% in Japan.
The common feature is characterized by co-existence of dyslipidemia,
hypertension, glucose intolerance, and central obesity (visceral fat
accumulation), even though each degree of abnormality may be mild. The subjects
with metabolic syndrome are considered to be at high risk for development of
atherosclerosis. Silently progressed atherosclerosis. Silently progressed
atherosclerosis leads to a serious event, heart or brain attack, often followed
by uncomfortable elder life.
Development of atherosclerosis generally takes more than a
decade without any obvious signals for “healthy” working people in our
community. Therefore, the evaluation of accumulated risk for atherosclerosis
with, if necessary, immediate intervention for it is important for the
prevention of serious events.
The disorders in lipids, glucose and blood pressure is
caused by insulin resistance in the metabolic syndrome. The reduced insulin sensitivity
is based on adipocyte dysfunction, which is characterized by secretion of a
inflammatory cytokine, TNF-α secretion is included by excess of fat intake.
High fat intake changes 30% of visceral adipocytes to the TNF-α expressing
adipocytes in an animal model.
Thus, nutritional control has become much emphasized for the
prevention of metabolic syndrome. The management of nutrition, practicularly
excess fat intake, is now expected to effectively prevent the development of
atherosclerosis, not only in United States
and Japan, but also possibly
in Vietnam.
English summary: Concept of metabolic syndrome became popular in many
countries in a couple of years. The fact surprising us is the high frequency
of metabolic syndrome; the frequency in men over 40 y.o. is estimated to be 20
– 30% in Japan.
The common feature is characterized by co-existence of dyslipidemia,
hypertension, glucose intolerance, and central obesity (visceral fat
accumulation), even though each degree of abnormality may be mild. The subjects
with metabolic syndrome are considered to be at high risk for development of
atherosclerosis. Silently progressed atherosclerosis. Silently progressed
atherosclerosis leads to a serious event, heart or brain attack, often followed
by uncomfortable elder life.
Development of atherosclerosis generally takes more than a
decade without any obvious signals for “healthy” working people in our
community. Therefore, the evaluation of accumulated risk for atherosclerosis
with, if necessary, immediate intervention for it is important for the
prevention of serious events.
The disorders in lipids, glucose and blood pressure is
caused by insulin resistance in the metabolic syndrome. The reduced insulin sensitivity
is based on adipocyte dysfunction, which is characterized by secretion of a
inflammatory cytokine, TNF-α secretion is included by excess of fat intake.
High fat intake changes 30% of visceral adipocytes to the TNF-α expressing
adipocytes in an animal model.
Thus, nutritional control has become much emphasized for the
prevention of metabolic syndrome. The management of nutrition, practicularly
excess fat intake, is now expected to effectively prevent the development of
atherosclerosis, not only in United States
and Japan, but also possibly
in Vietnam.