CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình hình an toàn thực phẩm ở các cơ sở chế biến thực phẩm tại thành phố Cà Mau, tỉnh Cà Mau năm 2013
6 lượt xem
chia sẻ
Kết quả nghiên cứu 283 cơ sở chế biến thực phẩm tại thành phố Cà Mau, tỉnh Cà Mau, về tình hình an toàn thực phẩm năm 2013 cho thấy: Tỷ lệ đạt yêu cầu chung về điều kiện cơ sở vật chất là 49,1%. Trong đó đạt cao nhất địa điểm, môi trường 96,1% thấp nhất phương tiện rửa tay 58,3%; Điều kiện về con người: Tỷ lệ đạt chung là 35,7%. Trong đó đạt cao...
Tóm tắt tiếng Việt: Kết quả nghiên cứu 283 cơ sở chế biến thực phẩm tại thành phố Cà Mau, tỉnh Cà Mau, về tình hình an toàn thực phẩm năm 2013 cho thấy: Tỷ lệ đạt yêu cầu chung về điều kiện cơ sở vật chất là 49,1%. Trong đó đạt cao nhất địa điểm, môi trường 96,1% thấp nhất phương tiện rửa tay 58,3%; Điều kiện về con người: Tỷ lệ đạt chung là 35,7%. Trong đó đạt cao nhất là không mắc bệnh 98,2% và 4 tiêu chuẩn còn lại là 50,2% đến 78,8%; Điều kiện về môi trường: Tỷ lệ đạt 60,4%, trong đó độ ẩm đạt 94% và thấp nhất là bụi tổng hợp 78,4%; Nước dùng cho chế biến đạt vi sinh vật ( E. coli, Coliforms ) 80,9%; Mẫu thực phẩm đạt vi sinh vật ( E. coli, Coliforms ) là 76,7%. Mối liên quan: Tình trạng ô nhiễm vi sinh vật có liên quan có ý nghĩa thống kê tới hệ thống xử lý chất thải, rác thải; nhà vệ sinh; khu vực thay đồ bảo hộ; nguyên liệu, bao bì; thiết bị; phương tiện rửa tay; dụng cụ chế biến; phòng chống côn trùng, động vật; mặc trang phục; vệ sinh cá nhân; độ ẩm; bụi tổng hợp; nhiệt độ và nước dùng cho chế biến (P< 0,05).
English summary: Results of the study in 283 foods processing facilities of Ca Mau city, Ca Mau province on the situation of food safety in 2013 showed that the proportion of standards facility and equipment conditions in general was 49.1%. In which the highest was location and standard environment (96.1%) and the lowest was hand-washing facilities (58.3%); the average rate for standard human conditions was 35.7%, in which the highest is the non-disease with 98.2% and the 4 remaining standards ranged from 50.2% to 78.8%; Environmental conditions reached the average rate of 60.4%, in which the humidity reached 94.0% and the lowest was synthetic dust with 78.4%. Water used for processing meeting microbiological standards ( E. coli, Coliforms ) reached 80.9%; Food samples meeting microbiological standards ( E. coli, Coliforms ) were 76.7%. Associations found: microbiological contamination was significantly related to waste treatment systems; garbages; toilets; dressing protection areas; raw material; packaging; equipments; hand washing facilities; processing tools; insects and animals prevention; closething; personal hygiene; humidity; synthetic dust; temperature and water used for processing (P< 0.05).
English summary: Results of the study in 283 foods processing facilities of Ca Mau city, Ca Mau province on the situation of food safety in 2013 showed that the proportion of standards facility and equipment conditions in general was 49.1%. In which the highest was location and standard environment (96.1%) and the lowest was hand-washing facilities (58.3%); the average rate for standard human conditions was 35.7%, in which the highest is the non-disease with 98.2% and the 4 remaining standards ranged from 50.2% to 78.8%; Environmental conditions reached the average rate of 60.4%, in which the humidity reached 94.0% and the lowest was synthetic dust with 78.4%. Water used for processing meeting microbiological standards ( E. coli, Coliforms ) reached 80.9%; Food samples meeting microbiological standards ( E. coli, Coliforms ) were 76.7%. Associations found: microbiological contamination was significantly related to waste treatment systems; garbages; toilets; dressing protection areas; raw material; packaging; equipments; hand washing facilities; processing tools; insects and animals prevention; closething; personal hygiene; humidity; synthetic dust; temperature and water used for processing (P< 0.05).