Kết quả áp dụng mô hình sản xuất và tiếp thị thức ăn bổ sung đối với tình trạng dinh dưỡng ở trẻ dưới 24 tháng tuổi tại 3 tỉnh Lai Châu, Lào Cai và Hà Giang
Mục tiêu: Mô tả sự thay đổi
tình trạng dinh dưỡng ở trẻ dưới 24 tháng tuổi tại 3 tỉnh Miền núi
phía Bắc thông qua mô hình sản xuất và tiếp thị thức ăn bổ sung tại
địa phương. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp cộng đồng bán thực nghiệm
không có nhóm đối chứng qua 2 điều tra cắt ngang độc lập trước can thiệp
(n=799) và sau...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: Mô tả sự thay đổi
tình trạng dinh dưỡng ở trẻ dưới 24 tháng tuổi tại 3 tỉnh Miền núi
phía Bắc thông qua mô hình sản xuất và tiếp thị thức ăn bổ sung tại
địa phương. Phương pháp: Nghiên cứu can thiệp cộng đồng bán thực nghiệm
không có nhóm đối chứng qua 2 điều tra cắt ngang độc lập trước can thiệp
(n=799) và sau 6 tháng can thiệp (n=680) ở trẻ dưới 24 tháng tuổi 3 tỉnh Lai Châu,
Lào Cai và Hà Giang. Các hoạt động can thiệp gồm tiếp thị xã hội
thức ăn bổ sung tăng cường vi chất sản xuất tại địa phương và tư vấn
dinh dưỡng trên cơ sở hệ thống Mặt trời bé thơ. Kết quả: Sau can thiệp
sự thay đổi có ý nghĩa thống kê (p<0,01) Z-Score cân nặng theo tuổi
(tăng từ -0,93 lên -0,73) và Z-Score cân nặng theo chiều cao (tăng từ -0,41
lên -0,16). Tỉ lệ SDD có chiều hướng giảm (p > 0,05) sau can thiệp:
SDD thể nhẹ cân giảm từ 15,0% xuống 12,3%; SDD thể thấp còi giảm từ 24,0% xuống
23,2%; SDD thể gầy còm giảm từ 8,8% xuống 7,7%. Kết luận: Mô hình can thiệp
bước đầu cho thấy sự tăng về Z-Score cân nặng theo tuổi và cân nặng theo chiều
cao, chưa có sự thay đổi rõ tình trạng SDD của trẻ em dưới 24 tháng tuổi trên
địa bàn nghiên cứu.
English summary: Objective: To describe the change
of nutritional status in children under 24 months of age in 3 Northern
mountainous provinces through the local production and marketing model of
complementary foods. Methods: A semi-experimental community intervention study
without a control group through 2 independent cross-sectional investigations before
the intervention (n=799) and after 6 months of the intervention (n=680) in over
680 children under 24 months of age have enough assessment before and after 6
months of intervention in 3 provinces of Lai Chau, Lao Cai and Ha Giang.
Interventions include social marketing of locally produced micronutrient
supplements and nutritional counseling on the basis of the Baby Sun system.
Results: After the intervention, there was a statistically significant change
(p<0.01) Z-Score of weight for age (increased from -0.93 to -0.73) and
Z-Score of weight for each dimension. high (up from -0.41 to -0.16). The rate
of malnutrition in children under 2 years old tends to decrease (p > 0.05)
after the intervention: underweight decreased from 15.0% to 12.3%; stunting
decreased from 24.0% to 23.2%; emaciation decreased from 8.8% to 7.7%.
Conclusion: The initial intervention model showed an increase in weight-for-age
and weight-for-height Z-Score, but there was no clear change in the
malnutrition status of children under 24 months of age in the study area.
English summary: Objective: To describe the change
of nutritional status in children under 24 months of age in 3 Northern
mountainous provinces through the local production and marketing model of
complementary foods. Methods: A semi-experimental community intervention study
without a control group through 2 independent cross-sectional investigations before
the intervention (n=799) and after 6 months of the intervention (n=680) in over
680 children under 24 months of age have enough assessment before and after 6
months of intervention in 3 provinces of Lai Chau, Lao Cai and Ha Giang.
Interventions include social marketing of locally produced micronutrient
supplements and nutritional counseling on the basis of the Baby Sun system.
Results: After the intervention, there was a statistically significant change
(p<0.01) Z-Score of weight for age (increased from -0.93 to -0.73) and
Z-Score of weight for each dimension. high (up from -0.41 to -0.16). The rate
of malnutrition in children under 2 years old tends to decrease (p > 0.05)
after the intervention: underweight decreased from 15.0% to 12.3%; stunting
decreased from 24.0% to 23.2%; emaciation decreased from 8.8% to 7.7%.
Conclusion: The initial intervention model showed an increase in weight-for-age
and weight-for-height Z-Score, but there was no clear change in the
malnutrition status of children under 24 months of age in the study area.