CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Tình trạng thiếu Iốt ở phụ nữ có thai tại thành phố Hồ Chí Minh
6 lượt xem
chia sẻ
Mục tiêu: xác định tỉ lệ thiếu iốt (iốt niệu < 10 µg/dl)  và các yếu tố liên quan ở phụ nữ có thai TP.HCM. Phương pháp: Điều tra cắt ngang trên 776 phụ nữ có thai tại TP.HCM. Đối tượng được lấy một mẫu nước tiểu & một mẫu muối đang dùng tại nhà để định lượng iốt, được phỏng vấn kiến thức & thực hành về phòng chống thiếu iốt. Kết quả: Iốt...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: xác định tỉ lệ thiếu iốt (iốt niệu < 10 µg/dl)  và các yếu tố liên quan ở phụ nữ có thai TP.HCM. Phương pháp: Điều tra cắt ngang trên 776 phụ nữ có thai tại TP.HCM. Đối tượng được lấy một mẫu nước tiểu & một mẫu muối đang dùng tại nhà để định lượng iốt, được phỏng vấn kiến thức & thực hành về phòng chống thiếu iốt. Kết quả: Iốt niệu trung vị của phụ nữ có thai là 6.3 µg/dl, tỉ lệ phụ nữ có thai có iốt niệu < 10 µg/dl 72,8%, với tỉ lệ thiếu iốt nhẹ (iốt niệu 5-9,9 µg/dl) là 33,6%, thiếu vừa (2-4,9 µg/dl) là 27,3%, & thiếu nặng (iốt niệu < µg/dl) là 11,9%. Phụ nữ có thai sống ở vùng ngoại thành hoặc ven có nguy cơ thiếu iốt cao gấp 1,4 lần so với sống ở vùng nội thành. Cứ thêm mỗi tháng tăng lên trong thai kỳ sẽ tăng nguy cơ bị thiếu iốt lên tới 20%. Dùng muối iốt (MI) đủ tiêu chuẩn phòng bệnh giúp giảm 45% nguy cơ bị thiếu iốt. Tỉ lệ phụ nữ có thai sử dụng MI là 68,1%, & dùng MI đủ tiêu chuẩn phòng bệnh là 56,8%. Kết luận: tỉ lệ thiếu iốt cao ở phụ nữ có thai & giai đoạn sau thai kỳ có nguy cơ thiếu iốt cao hơn so với giai đoạn đầu chứng tỏ tình trạng thiếu hụt iốt ở phụ nữ có thai TP.HCM là rất đáng lo ngại & cần được báo động. Nghiên cứu cũng cho thấy dùng MI có hàm lượng iốt đủ tiêu chuẩn phòng bệnh là yếu tố bảo vệ đối với tình trạng thiếu iốt ở phụ nữ có thai.
English summary: Objectives: To determine the prevalence of iodine deficiency (urinary iodine < 10 µg/dl) and related factors in pregnant women in HCMC. Methods: A cross-sectional survey was conducted in 776 pregnant women HCMC. Casual spot urine in the morning of survey and a sample of using salt were collected from each subject to measure iodine. Iodine deficiency was classified into 3 groups as severe (urinary iodine < µg/dl), moderate (2-4.9 µg/dl), and mild (5-9.9 µg/dl). A structured questionnaire was used to interview knowledge on indine deficiency prevention of pregnant women. Results: Median of urinary iodine was 6.3 µg/dl. The prevalence of iodine deficiency in pregnant women (urinary iodine <10 µg/dl) was 72.8%, in which mild level was 33.6%, moderate was 27.3%, and severe was 11.9%. Pregnant women living in rural or suburban areas had an increased risk of iodine deficiency 1.4 times higher than to those living in urban area.  Increasing 1 month during pregnancy raised the risk of iodine deficiency by 20%. Using iodized salt (iodine between 15-50ppm) decreased the risk of iodine deficiency by 45%. The prevalence of pregnant women using iodized salt (with iodine between 15-50ppm) was 56.8%. Conclusions: The finding indicated a high prevalence of iodine deficiency in pregnant women in HCMC. Pregnancy in the later stage has a higher risk of iodine deficiency comparing to the early stage, therefore policy makers should pay more attention to this vulnerable group. It is also found that using salt with sufficient iodine was a protective factor to iodine deficiency.
English summary: Objectives: To determine the prevalence of iodine deficiency (urinary iodine < 10 µg/dl) and related factors in pregnant women in HCMC. Methods: A cross-sectional survey was conducted in 776 pregnant women HCMC. Casual spot urine in the morning of survey and a sample of using salt were collected from each subject to measure iodine. Iodine deficiency was classified into 3 groups as severe (urinary iodine < µg/dl), moderate (2-4.9 µg/dl), and mild (5-9.9 µg/dl). A structured questionnaire was used to interview knowledge on indine deficiency prevention of pregnant women. Results: Median of urinary iodine was 6.3 µg/dl. The prevalence of iodine deficiency in pregnant women (urinary iodine <10 µg/dl) was 72.8%, in which mild level was 33.6%, moderate was 27.3%, and severe was 11.9%. Pregnant women living in rural or suburban areas had an increased risk of iodine deficiency 1.4 times higher than to those living in urban area.  Increasing 1 month during pregnancy raised the risk of iodine deficiency by 20%. Using iodized salt (iodine between 15-50ppm) decreased the risk of iodine deficiency by 45%. The prevalence of pregnant women using iodized salt (with iodine between 15-50ppm) was 56.8%. Conclusions: The finding indicated a high prevalence of iodine deficiency in pregnant women in HCMC. Pregnancy in the later stage has a higher risk of iodine deficiency comparing to the early stage, therefore policy makers should pay more attention to this vulnerable group. It is also found that using salt with sufficient iodine was a protective factor to iodine deficiency.