Tình trạng thiếu Iốt ở phụ nữ có thai tại thành phố Hồ Chí Minh
Mục tiêu: xác định tỉ lệ thiếu iốt (iốt niệu < 10 µg/dl) và các yếu
tố liên quan ở phụ nữ có thai TP.HCM. Phương pháp: Điều tra cắt ngang
trên 776 phụ nữ có thai tại TP.HCM. Đối tượng được lấy một mẫu nước tiểu
& một mẫu muối đang dùng tại nhà để định lượng iốt, được phỏng vấn
kiến thức & thực hành về phòng chống thiếu iốt. Kết quả: Iốt...
Tóm tắt tiếng Việt: Mục tiêu: xác định tỉ lệ thiếu iốt (iốt niệu < 10 µg/dl) và các yếu
tố liên quan ở phụ nữ có thai TP.HCM. Phương pháp: Điều tra cắt ngang
trên 776 phụ nữ có thai tại TP.HCM. Đối tượng được lấy một mẫu nước tiểu
& một mẫu muối đang dùng tại nhà để định lượng iốt, được phỏng vấn
kiến thức & thực hành về phòng chống thiếu iốt. Kết quả: Iốt niệu
trung vị của phụ nữ có thai là 6.3 µg/dl, tỉ lệ phụ nữ có thai có iốt niệu < 10 µg/dl 72,8%, với tỉ lệ thiếu iốt nhẹ (iốt niệu 5-9,9 µg/dl) là 33,6%, thiếu vừa (2-4,9 µg/dl) là 27,3%, & thiếu nặng (iốt niệu < µg/dl) là 11,9%. Phụ nữ
có thai sống ở vùng ngoại thành hoặc ven có nguy cơ thiếu iốt cao gấp
1,4 lần so với sống ở vùng nội thành. Cứ thêm mỗi tháng tăng lên trong
thai kỳ sẽ tăng nguy cơ bị thiếu iốt lên tới 20%. Dùng muối iốt (MI) đủ
tiêu chuẩn phòng bệnh giúp giảm 45% nguy cơ bị thiếu iốt. Tỉ lệ phụ nữ
có thai sử dụng MI là 68,1%, & dùng MI đủ tiêu chuẩn phòng bệnh là
56,8%. Kết luận: tỉ lệ thiếu iốt cao ở phụ nữ có thai & giai đoạn
sau thai kỳ có nguy cơ thiếu iốt cao hơn so với giai đoạn đầu chứng tỏ
tình trạng thiếu hụt iốt ở phụ nữ có thai TP.HCM là rất đáng lo ngại
& cần được báo động. Nghiên cứu cũng cho thấy dùng MI có hàm lượng
iốt đủ tiêu chuẩn phòng bệnh là yếu tố bảo vệ đối với tình trạng thiếu
iốt ở phụ nữ có thai.
English summary: Objectives: To determine the prevalence of iodine deficiency (urinary iodine < 10 µg/dl) and related factors in pregnant women
in HCMC. Methods: A cross-sectional survey was conducted in 776
pregnant women HCMC. Casual spot urine in the morning of survey and a
sample of using salt were collected from each subject to measure iodine.
Iodine deficiency was classified into 3 groups as severe (urinary
iodine < µg/dl), moderate (2-4.9 µg/dl), and mild (5-9.9 µg/dl). A structured questionnaire was used to interview knowledge on indine deficiency prevention of pregnant women. Results: Median of urinary iodine was 6.3 µg/dl. The prevalence of iodine deficiency in pregnant women (urinary iodine <10 µg/dl) was
72.8%, in which mild level was 33.6%, moderate was 27.3%, and severe
was 11.9%. Pregnant women living in rural or suburban areas had an
increased risk of iodine deficiency 1.4 times higher than to those
living in urban area. Increasing 1 month during pregnancy raised the risk of iodine
deficiency by 20%. Using iodized salt (iodine between 15-50ppm)
decreased the risk of iodine deficiency by 45%. The prevalence of
pregnant women using iodized salt (with iodine between 15-50ppm) was
56.8%. Conclusions: The finding indicated a high prevalence of iodine
deficiency in pregnant women in HCMC. Pregnancy in the later stage has a
higher risk of iodine deficiency comparing to the early stage,
therefore policy makers should pay more attention to this vulnerable
group. It is also found that using salt with sufficient iodine was a
protective factor to iodine deficiency.
English summary: Objectives: To determine the prevalence of iodine deficiency (urinary iodine < 10 µg/dl) and related factors in pregnant women
in HCMC. Methods: A cross-sectional survey was conducted in 776
pregnant women HCMC. Casual spot urine in the morning of survey and a
sample of using salt were collected from each subject to measure iodine.
Iodine deficiency was classified into 3 groups as severe (urinary
iodine < µg/dl), moderate (2-4.9 µg/dl), and mild (5-9.9 µg/dl). A structured questionnaire was used to interview knowledge on indine deficiency prevention of pregnant women. Results: Median of urinary iodine was 6.3 µg/dl. The prevalence of iodine deficiency in pregnant women (urinary iodine <10 µg/dl) was
72.8%, in which mild level was 33.6%, moderate was 27.3%, and severe
was 11.9%. Pregnant women living in rural or suburban areas had an
increased risk of iodine deficiency 1.4 times higher than to those
living in urban area. Increasing 1 month during pregnancy raised the risk of iodine
deficiency by 20%. Using iodized salt (iodine between 15-50ppm)
decreased the risk of iodine deficiency by 45%. The prevalence of
pregnant women using iodized salt (with iodine between 15-50ppm) was
56.8%. Conclusions: The finding indicated a high prevalence of iodine
deficiency in pregnant women in HCMC. Pregnancy in the later stage has a
higher risk of iodine deficiency comparing to the early stage,
therefore policy makers should pay more attention to this vulnerable
group. It is also found that using salt with sufficient iodine was a
protective factor to iodine deficiency.