Vòng luẩn quẩn của suy dinh dưỡng và các bệnh nhiễm trùng một thách thức toàn cầu
Tổ
chức Y tế thế giới ước tính hiện có hơn 10,6 triệu trẻ dưới 5 tuổi chết
mỗi năm. Không hề ngạc nhiên là các bệnh lây nhiễm chiếm 54% số tử vong
này trong khi suy dinh dưỡng được coi là đóng góp cơ bản cho hơn 5
triệu ca tử vong. Điều này cũng phù hợp vì số đẻ non, có liên quan đến
thiếu dinh dưỡng và các bệnh nhiễm trùng, đã có 10% tỷ lệ tử...
Tóm tắt tiếng Việt: Tổ
chức Y tế thế giới ước tính hiện có hơn 10,6 triệu trẻ dưới 5 tuổi chết
mỗi năm. Không hề ngạc nhiên là các bệnh lây nhiễm chiếm 54% số tử vong
này trong khi suy dinh dưỡng được coi là đóng góp cơ bản cho hơn 5
triệu ca tử vong. Điều này cũng phù hợp vì số đẻ non, có liên quan đến
thiếu dinh dưỡng và các bệnh nhiễm trùng, đã có 10% tỷ lệ tử vong. Liên
hợp quốc đã đề ra 8 Mục tiêu thiên niên kỷ, một trong những mục tiêu đó
là giảm 2/3 tỷ lệ tử vong trẻ em trong giai đoạn từ năm 1990 đến 2015.
Để đạt được tới mục tiêu đó, điều quan trọng là cần phải hiểu nguyên
nhân tử vong của nhóm tuổi dễ bị tổn thương này để thiết lập những
chương trình có hiệu quả nhằm giải quyết từng vấn đề cũng như đánh giá
hiệu lực của chương trình. Những nghiên cứu mới đây trên thế giới cho
thấy các bệnh viêm phổi, tiêu chảy, sốt rét, viêm phổi sơ sinh hay nhiễm
trùng huyết đứng đầu danh sách và đẻ non là nguyên nhân đứng thứ 5.
Thực tế nghèo đói cũng góp phần gây ra hậu quả này đã chỉ ra các nỗ lực
của quốc gia, các tỉnh và cộng đồng cần tập trung đối tượng ở các nhóm
tuối sẽ cần phải đề ra cách tiếp cận tốt nhất để giải quyết suy dinh
dưỡng và kiểm soát các bệnh nhiễm khuẩn. Suy dinh dưỡng gây ra chậm tăng
trưởng, giảm khả năng nhận thức, suy giảm miễn dịch và tăng mẫn cảm
với nhiễm trùng, đồng thời tăng tỷ lệ tử vong. Người ta ước tính rằng sẽ
xóa bỏ được khoảng 1/3 gánh nặng bệnh tật trên thế giới nếu giải quyết
được suy dinh dưỡng. Còn ở những nơi có điều kiện hạn chế, có nguy cơ
cao hơn tiếp xúc với các mầm bệnh khác nhau, nhiễm trùng có thể dẫn đến
thay đổi khẩu phần ăn và kém hấp thu, điều đó làm tăng vòng luẩn quẩn
của suy dinh dưỡng và nhiễm trùng. Hy vọng rằng, bằng việc hiểu rõ hơn
mối tương tác giữa suy dinh dưỡng và nhiễm trùng trong điều chỉnh hệ
miễn dịch vật chủ và kéo dài bệnh tật, chúng ta sẽ có thể nâng cao sức
khỏe toàn cầu một cách bền vững trong tương lai gần.
English summary: The
World Health Organization (WHO) currently estimates that over 10.6
million children under the age of 5 years die each year. Not
surprising, communicable diseases account for 54% of these deaths, while
malnutrition is thought to be an underlying contributor in over 5
million cases. It is also likely that preterm delivery, which caries a
mortality rate of 10% is associated with under nutrition and infectious
diseases. The United Nations has identified 8 millennium development
goals, one of which is to reduce child mortality by two thirds during
the interval from 1990 to 2015. Twowards this goal, it will be critical
to understand the causes of dealth in this vulnerable age group in order
to institute effectve programs to combat each problem as well as to
evaluate program efficacy. From recent global surveys, it has been
surmised that pneumonia, diarrhea, malaria and neonatal pneumonia or
sepsis top the list with preterm delivery at number 5. The fact that
poverty con-tributes to these conditions suggest that national,
provincial and community efforts that target all age groups will be
needed to develop the best apporoach to conquer malnutrition and control
infectious diseases. Malnutrition causes stunted growth, decreased
confinition, immunodeficiency with increased susceptibility to
infection, and highter mortality rates. It has been estimated that about
one third of the global disease burden could be eliminated if
manlnutrition was removed from the equation. Yet, in resource limited
settings where there is higher exposure to many different pathogens,
infections can lead to food intake dis-orders and malabsorption that can
fuel the vicous cycle of under nutrition and infections. It is hope
that, by better understandinhg how under nutrition and infection
interact to module host immunity and perpetuate disease, we will be
able to improve global health in a sustainable fashion in the near
future.
English summary: The
World Health Organization (WHO) currently estimates that over 10.6
million children under the age of 5 years die each year. Not
surprising, communicable diseases account for 54% of these deaths, while
malnutrition is thought to be an underlying contributor in over 5
million cases. It is also likely that preterm delivery, which caries a
mortality rate of 10% is associated with under nutrition and infectious
diseases. The United Nations has identified 8 millennium development
goals, one of which is to reduce child mortality by two thirds during
the interval from 1990 to 2015. Twowards this goal, it will be critical
to understand the causes of dealth in this vulnerable age group in order
to institute effectve programs to combat each problem as well as to
evaluate program efficacy. From recent global surveys, it has been
surmised that pneumonia, diarrhea, malaria and neonatal pneumonia or
sepsis top the list with preterm delivery at number 5. The fact that
poverty con-tributes to these conditions suggest that national,
provincial and community efforts that target all age groups will be
needed to develop the best apporoach to conquer malnutrition and control
infectious diseases. Malnutrition causes stunted growth, decreased
confinition, immunodeficiency with increased susceptibility to
infection, and highter mortality rates. It has been estimated that about
one third of the global disease burden could be eliminated if
manlnutrition was removed from the equation. Yet, in resource limited
settings where there is higher exposure to many different pathogens,
infections can lead to food intake dis-orders and malabsorption that can
fuel the vicous cycle of under nutrition and infections. It is hope
that, by better understandinhg how under nutrition and infection
interact to module host immunity and perpetuate disease, we will be
able to improve global health in a sustainable fashion in the near
future.