CỔNG THÔNG TIN DINH DƯỠNG QUỐC GIA

VIETNAM NUTRITIONAL PORTAL

Vòng luẩn quẩn của suy dinh dưỡng và các bệnh nhiễm trùng một thách thức toàn cầu
6 lượt xem
chia sẻ
Tổ chức Y tế thế giới ước tính hiện có hơn 10,6 triệu trẻ dưới 5 tuổi chết mỗi năm. Không hề ngạc nhiên là các bệnh lây nhiễm chiếm 54% số tử vong này trong khi suy dinh dưỡng được coi là đóng góp cơ bản cho hơn 5 triệu ca tử vong. Điều này cũng phù hợp vì số đẻ non, có liên quan đến thiếu dinh dưỡng và các bệnh nhiễm trùng, đã có 10% tỷ lệ tử...
Tóm tắt tiếng Việt: Tổ chức Y tế thế giới ước tính hiện có hơn 10,6 triệu trẻ dưới 5 tuổi chết mỗi năm. Không hề ngạc nhiên là các bệnh lây nhiễm chiếm 54% số tử vong này trong khi suy dinh dưỡng được coi là đóng góp cơ bản cho hơn 5 triệu ca tử vong. Điều này cũng phù hợp vì số đẻ non, có liên quan đến thiếu dinh dưỡng và các bệnh nhiễm trùng, đã có 10% tỷ lệ tử vong. Liên hợp quốc đã đề ra 8 Mục tiêu thiên niên kỷ, một trong những mục tiêu đó là giảm 2/3 tỷ lệ tử vong trẻ em trong giai đoạn từ năm 1990 đến 2015. Để đạt được tới mục tiêu đó, điều quan trọng là cần phải hiểu nguyên nhân tử vong của nhóm tuổi dễ bị tổn thương này để thiết lập những chương trình có hiệu quả nhằm giải quyết từng vấn đề cũng như đánh giá hiệu lực của chương trình. Những nghiên cứu mới đây trên thế giới cho thấy các bệnh viêm phổi, tiêu chảy, sốt rét, viêm phổi sơ sinh hay nhiễm trùng huyết đứng đầu danh sách và đẻ non là nguyên nhân đứng thứ 5. Thực tế nghèo đói cũng góp phần gây ra hậu quả này đã chỉ ra các nỗ lực của quốc gia, các tỉnh và cộng đồng cần tập trung đối tượng ở các nhóm tuối sẽ cần phải đề ra cách tiếp cận tốt nhất để giải quyết suy dinh dưỡng và kiểm soát các bệnh nhiễm khuẩn. Suy dinh dưỡng gây ra chậm tăng trưởng, giảm khả năng nhận thức, suy giảm miễn dịch và tăng mẫn cảm với nhiễm trùng, đồng thời tăng tỷ lệ tử vong. Người ta ước tính rằng sẽ xóa bỏ được khoảng 1/3 gánh nặng bệnh tật trên thế giới nếu giải quyết được suy dinh dưỡng. Còn ở những nơi có điều kiện hạn chế, có nguy cơ cao hơn tiếp xúc với các mầm bệnh khác nhau, nhiễm trùng có thể dẫn đến thay đổi khẩu phần ăn và kém hấp thu, điều đó làm tăng vòng luẩn quẩn của suy dinh dưỡng và nhiễm trùng. Hy vọng rằng, bằng việc hiểu rõ hơn mối tương tác giữa suy dinh dưỡng và nhiễm trùng trong điều chỉnh hệ miễn dịch vật chủ và kéo dài bệnh tật, chúng ta sẽ có thể nâng cao sức khỏe toàn cầu một cách  bền vững trong tương lai gần.
English summary: The World Health Organization (WHO) currently estimates that over 10.6 million children under the age of  5 years die each year. Not surprising, communicable diseases account for 54% of these deaths, while malnutrition is thought to be an underlying contributor in over 5 million cases. It is also likely that preterm delivery, which caries a mortality rate of 10% is associated with under nutrition and infectious diseases. The United Nations has identified 8 millennium development goals, one of which is to reduce child mortality by two thirds during the interval from 1990 to 2015. Twowards this goal, it will be critical to understand the causes of dealth in this vulnerable age group in order to institute effectve programs to combat each problem as well as to evaluate program efficacy. From recent global surveys, it has been surmised that pneumonia, diarrhea, malaria and neonatal pneumonia or sepsis top the list with preterm delivery at number 5. The fact that poverty con-tributes to these conditions suggest that national, provincial and community efforts that target all age groups will be needed to develop the best apporoach to conquer malnutrition and control infectious diseases. Malnutrition causes stunted growth, decreased confinition, immunodeficiency with increased susceptibility to infection, and highter mortality rates. It has been estimated that about one third of the global disease burden could be eliminated if manlnutrition was removed from the equation. Yet, in resource limited settings where there is higher exposure to many different pathogens, infections can lead to food intake dis-orders and malabsorption that can fuel the vicous cycle of under nutrition and infections. It is hope that, by better understandinhg how under nutrition and infection interact to module host immunity and  perpetuate disease, we will be able to improve global health in a sustainable fashion in the near future.
English summary: The World Health Organization (WHO) currently estimates that over 10.6 million children under the age of  5 years die each year. Not surprising, communicable diseases account for 54% of these deaths, while malnutrition is thought to be an underlying contributor in over 5 million cases. It is also likely that preterm delivery, which caries a mortality rate of 10% is associated with under nutrition and infectious diseases. The United Nations has identified 8 millennium development goals, one of which is to reduce child mortality by two thirds during the interval from 1990 to 2015. Twowards this goal, it will be critical to understand the causes of dealth in this vulnerable age group in order to institute effectve programs to combat each problem as well as to evaluate program efficacy. From recent global surveys, it has been surmised that pneumonia, diarrhea, malaria and neonatal pneumonia or sepsis top the list with preterm delivery at number 5. The fact that poverty con-tributes to these conditions suggest that national, provincial and community efforts that target all age groups will be needed to develop the best apporoach to conquer malnutrition and control infectious diseases. Malnutrition causes stunted growth, decreased confinition, immunodeficiency with increased susceptibility to infection, and highter mortality rates. It has been estimated that about one third of the global disease burden could be eliminated if manlnutrition was removed from the equation. Yet, in resource limited settings where there is higher exposure to many different pathogens, infections can lead to food intake dis-orders and malabsorption that can fuel the vicous cycle of under nutrition and infections. It is hope that, by better understandinhg how under nutrition and infection interact to module host immunity and  perpetuate disease, we will be able to improve global health in a sustainable fashion in the near future.